Oravská vepřová pečeně

Recept na pečeni, které se také říká oravské maso, nabízí kulinář Petr Stupka. Příprava je snadná a vepřová krkovice pečená společně se zelím, cibulí a slaninou chutná skvěle.

Ingredience
  • 600 gramů vepřové krkovice
  • 500 gramů kysaného zelí
  • 120 gramů cibule
  • 100 gramů slaniny
  • kmín
  • sůl
  • bobkový list
  • jalovec

Nejprve orestujte cibuli a dobrou (ideálně podomácku uzenou) slaninu. Opepřete a přidejte dva kousky bobkového listu a maličko jalovce. Vše vmíchejte do překrájeného zelí.

Kousky, nebo silnější řezy vepřové krkovice osolte, okmínujte. Poskládejte na vrstvu zelí v pekáčku, trochu podlijte vodou a dejte péci.

Nic dalšího už není třeba – jen zvolna péci a nakonec zvýšit teplotu, aby vše získalo barvu. Nakyslá vypečená šťáva je jednou z největších lahůdek.

Servírujte s haluškami nebo bramborami.

Související

  • Rolované vepřové koleno na pivě a medu

    Milovníky piva potěší recept kulináře Petra Stupky na rolované koleno. Bez oblíbeného nápoje se totiž neobejde. Ale pokrm bude chutnat i těm, kdo pivo příliš nevyhledávají.

  • Moravský vrabec

    Moravský vrabec vychází z tradice domácích zabijaček, kdy se v pekáčku pekly odřezky masa čili vrabce. I dnes je to vyhledávaná specialita. Recept připomíná Petr Stupka.

  • Pivovarští špačci

    Do rodiny pivních receptů patří pokrm z české, lépe řečeno středoevropské, kuchyně. Kulinář Petr Stupka ho nazval pivovarští špačci. Vyzkoušejte závitky z vepřového masa.