Oravská vepřová pečeně
Recept na pečeni, které se také říká oravské maso, nabízí kulinář Petr Stupka. Příprava je snadná a vepřová krkovice pečená společně se zelím, cibulí a slaninou chutná skvěle.
- 600 gramů vepřové krkovice
- 500 gramů kysaného zelí
- 120 gramů cibule
- 100 gramů slaniny
- kmín
- sůl
- bobkový list
- jalovec
Nejprve orestujte cibuli a dobrou (ideálně podomácku uzenou) slaninu. Opepřete a přidejte dva kousky bobkového listu a maličko jalovce. Vše vmíchejte do překrájeného zelí.
Kousky, nebo silnější řezy vepřové krkovice osolte, okmínujte. Poskládejte na vrstvu zelí v pekáčku, trochu podlijte vodou a dejte péci.
Nic dalšího už není třeba – jen zvolna péci a nakonec zvýšit teplotu, aby vše získalo barvu. Nakyslá vypečená šťáva je jednou z největších lahůdek.
Servírujte s haluškami nebo bramborami.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka