Oravská vepřová pečeně
Recept na pečeni, které se také říká oravské maso, nabízí kulinář Petr Stupka. Příprava je snadná a vepřová krkovice pečená společně se zelím, cibulí a slaninou chutná skvěle.
- 600 gramů vepřové krkovice
- 500 gramů kysaného zelí
- 120 gramů cibule
- 100 gramů slaniny
- kmín
- sůl
- bobkový list
- jalovec
Nejprve orestujte cibuli a dobrou (ideálně podomácku uzenou) slaninu. Opepřete a přidejte dva kousky bobkového listu a maličko jalovce. Vše vmíchejte do překrájeného zelí.
Kousky, nebo silnější řezy vepřové krkovice osolte, okmínujte. Poskládejte na vrstvu zelí v pekáčku, trochu podlijte vodou a dejte péci.
Nic dalšího už není třeba – jen zvolna péci a nakonec zvýšit teplotu, aby vše získalo barvu. Nakyslá vypečená šťáva je jednou z největších lahůdek.
Servírujte s haluškami nebo bramborami.
Související
-
Rolované vepřové koleno na pivě a medu
Milovníky piva potěší recept kulináře Petra Stupky na rolované koleno. Bez oblíbeného nápoje se totiž neobejde. Ale pokrm bude chutnat i těm, kdo pivo příliš nevyhledávají.
-
Moravský vrabec
Moravský vrabec vychází z tradice domácích zabijaček, kdy se v pekáčku pekly odřezky masa čili vrabce. I dnes je to vyhledávaná specialita. Recept připomíná Petr Stupka.
-
Pivovarští špačci
Do rodiny pivních receptů patří pokrm z české, lépe řečeno středoevropské, kuchyně. Kulinář Petr Stupka ho nazval pivovarští špačci. Vyzkoušejte závitky z vepřového masa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...