Pivovarští špačci
Do rodiny pivních receptů patří pokrm z české, lépe řečeno středoevropské, kuchyně. Kulinář Petr Stupka ho nazval pivovarští špačci. Vyzkoušejte závitky z vepřového masa s náplní.
- vepřová krkovice
- cibulka
- pórek
- vepřové ledvinky (nebo játra, houby)
- vejce
- vločky
- hořčice
- kečup
- pivo
- jíška
Nejprve uděláme náplň. Připravíme ji z restované cibulky, pórku a očištěných a na tenké plátky krájených vepřových ledvinek. Jako pojidlo použijeme rozšlehaná vejce, která se na pánvi srazí, zahustíme vločkami. Náplň lze libovolně upravit podle chuti, hodí se přidat třeba zelenou petrželku.
Pokud máte něco proti ledvinkám a jejich typické vůni, můžete zvolit variantu játrovou. A pokud ani játra nechcete, byť jsou zdravá a plná vitamínů a minerálů, udělejte náplň houbovou, třeba žampionovou.
Vepřovou krkovici naklepeme, osolíme a okmínujeme. Vložíme náplň a plátky zabalíme jako klasické masové závitky. Spíchneme jehlicí, párátky.
Závitky čili špačky zprudka opečeme na oleji a pak přidáme krájenou cibulku. Když je orestovaná, dáme lžíci hladké hořčice a o trochu více dobrého kečupu. Po zadušení vše zalijeme trochou piva. Poté závitky můžeme jak dusit, tak péci v troubě.
Hotové závitky vyjmeme a šťávu trochu zahustíme. Nejrychlejší variantou je použít průmyslově vyrobenou jíšku.
Jako přílohu k pivovarským špačkům doporučuji rýži a vařené brambory napůl a dobrý hlávkový salát.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.