Pečený kapr s pivní omáčkou a křenem

Recept získal kulinář Petr Stupka z německé kuchyně. Originál pochází z Meiningenu. „Když jsem tento pokrm jedl, podával se pečený candát, ale správně má být kapr,“ dodává.

Ingredience
  • olej
  • celer
  • cibule
  • pivo
  • střída z chleba
  • sádlo
  • kapr
  • křen

Nejdříve si připravíme pivní omáčku. Na oleji opékáme na tenoučké nudličky krájený celer, pak spolu s ním osmahneme cibulku. Aby pivní omáčka měla dobrou chuť, je třeba dát dost celeru a cibule a zeleninu důkladně do zlatova opéci.

Vše zalijeme pivem a necháme chvilku dusit. Pak zahustíme rozdrobenou střídkou z chleba a chvilku vaříme.

Osolené porce kapra pomoučíme a upečeme na pánvi na sádle.

Kapra servírujeme s trochou pivní omáčky a solidním posypem čerstvého strouhaného křenu. Doporučujeme něco zeleného na ozdobu, třeba cibulovou nať.

Varianty

Omáčku můžeme vylepšit trochou smetany. Ještě lepší omáčku získáme, když ji zahustíme ovesnými vločkami a vylepšíme máslem.

„Také jsem dělal černou pivní omáčku nejenom z černého piva, ale i s trochou švestkových povidel a vyvařeným divokým kořením. Věřte mi, že je to skvělý doplněk k pečené kotletě nebo grilované krkovici. Pochopitelně za předpokladu, že omáčky nenalijete na talíř litr, ale jen s ní flákotu či porci ryby mírně podlijete,“ dodává Petr Stupka.

Související