Pečený kapr s pivní omáčkou a křenem
Recept získal kulinář Petr Stupka z německé kuchyně. Originál pochází z Meiningenu. „Když jsem tento pokrm jedl, podával se pečený candát, ale správně má být kapr,“ dodává.
- olej
- celer
- cibule
- pivo
- střída z chleba
- sádlo
- kapr
- křen
Nejdříve si připravíme pivní omáčku. Na oleji opékáme na tenoučké nudličky krájený celer, pak spolu s ním osmahneme cibulku. Aby pivní omáčka měla dobrou chuť, je třeba dát dost celeru a cibule a zeleninu důkladně do zlatova opéci.
Vše zalijeme pivem a necháme chvilku dusit. Pak zahustíme rozdrobenou střídkou z chleba a chvilku vaříme.
Osolené porce kapra pomoučíme a upečeme na pánvi na sádle.
Kapra servírujeme s trochou pivní omáčky a solidním posypem čerstvého strouhaného křenu. Doporučujeme něco zeleného na ozdobu, třeba cibulovou nať.
Varianty
Omáčku můžeme vylepšit trochou smetany. Ještě lepší omáčku získáme, když ji zahustíme ovesnými vločkami a vylepšíme máslem.
„Také jsem dělal černou pivní omáčku nejenom z černého piva, ale i s trochou švestkových povidel a vyvařeným divokým kořením. Věřte mi, že je to skvělý doplněk k pečené kotletě nebo grilované krkovici. Pochopitelně za předpokladu, že omáčky nenalijete na talíř litr, ale jen s ní flákotu či porci ryby mírně podlijete,“ dodává Petr Stupka.
Související
-
Kapr v houbové remuládě
K podzimu patří výlovy, a tak se určitě hodí připravit nějaké rybí jídlo. Kulinář Petr Stupka, autor pořadu Kuchařské čarování, nabízí recept na kapra v houbové remuládě.
-
Rybí recepty – kapří hranolky, štika s modrým sýrem, candát na šalvěji
Začaly podzimní výlovy, je tedy ideální čas na pochoutky z ryb. Jedním z nejlepších způsobů přípravy je pečení v troubě, na Třeboňsku jsou oblíbené také kapří hranolky.
-
Kapr podle pánů z Rožmberka
Autentický recept získal ve státním archivu na zámku v Třeboni autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte tuto rybí pochoutku i vy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?