Pečený kapr s pivní omáčkou a křenem
Recept získal kulinář Petr Stupka z německé kuchyně. Originál pochází z Meiningenu. „Když jsem tento pokrm jedl, podával se pečený candát, ale správně má být kapr,“ dodává.
- olej
- celer
- cibule
- pivo
- střída z chleba
- sádlo
- kapr
- křen
Nejdříve si připravíme pivní omáčku. Na oleji opékáme na tenoučké nudličky krájený celer, pak spolu s ním osmahneme cibulku. Aby pivní omáčka měla dobrou chuť, je třeba dát dost celeru a cibule a zeleninu důkladně do zlatova opéci.
Vše zalijeme pivem a necháme chvilku dusit. Pak zahustíme rozdrobenou střídkou z chleba a chvilku vaříme.
Osolené porce kapra pomoučíme a upečeme na pánvi na sádle.
Kapra servírujeme s trochou pivní omáčky a solidním posypem čerstvého strouhaného křenu. Doporučujeme něco zeleného na ozdobu, třeba cibulovou nať.
Varianty
Omáčku můžeme vylepšit trochou smetany. Ještě lepší omáčku získáme, když ji zahustíme ovesnými vločkami a vylepšíme máslem.
„Také jsem dělal černou pivní omáčku nejenom z černého piva, ale i s trochou švestkových povidel a vyvařeným divokým kořením. Věřte mi, že je to skvělý doplněk k pečené kotletě nebo grilované krkovici. Pochopitelně za předpokladu, že omáčky nenalijete na talíř litr, ale jen s ní flákotu či porci ryby mírně podlijete,“ dodává Petr Stupka.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.