Bramborový koláč se sýrem
Slaný a bezlepkový je koláč, který doporučuje kulinář Petr Stupka. Základ tvoří těsto z vařených brambor, chuť doladí náplň se sýrem, slaninou a pórkem. Můžete podávat jako hlavní jídlo i přílohu.
Začněte těstem
- 600 gramů vařených oloupaných brambor
- 100 gramů strouhaného sýra (gouda)
- 2 vejce
- 60 gramů kukuřičné krupice (polenty)
- vrchovatá lžíce škrobu
- sůl
- muškátový květ
Předem vařené brambory oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Přidejte k nim ostatní suroviny určené na těsto (sýr, vejce, kukuřičnou krupici, škrob), osolte a okořeňte muškátovým květem. Vše rychle smíchejte na stejnorodou hmotu.
Těsto roztlačte do vymaštěné zapékací nádoby. Snažte se o stejnoměrnou vrstvu a zároveň si vytvořte vyšší okraje, protože náplň do koláče bude řídká.
V troubě předehřáté na 160 stupňů nechte koláč asi 20 minut předpékat.
Mezitím připravte náplň
- 50 gramů cibule
- 100 gramů slaniny
- 120 gramů pórku
- 150 mililitrů mléka
- sůl
- provensálské bylinky
- 3 vejce
- 150 gramů kysané smetany
- 100 gramů sýra dle chuti
Na olivovém oleji osmahněte pokrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte slaninu nakrájenou na tenké nitky. Až slanina zavoní, vložte pórek řezaný na proužky, přilijte trochu mléka, osolte a nechte vše krátce zadusit.
Máte-li možnost, přidejte trochu zelených bylinek, nebo použijte suché provensálské.
Do mírně zchladlé směsi vmíchejte vejce, kysanou smetanu a nastrouhaný sýr.
Náplň pak vlijte na předpečený koláč a dopékejte při teplotě 160 stupňů 10 až 15 minut. Koláč je hotový, když náplň lehce ztuhne. Část sýra můžete nasypat až před koncem pečení na povrch a při trochu vyšší teplotě ho rozpéci.
Podávejte s libovolným salátem jako hlavní jídlo. Koláč ale můžete připravit také coby elegantní přílohu ke slavnostnímu stolování – může mít podobu malého nákypu v zapékací misce či formě na muffiny. Je skvělý i studený, ale málokdy do druhého dne vydrží.
Související
-
Pastýřský koláč
Tradiční pokrm se podává při oslavách farmářů na Britských ostrovech. Složení bývá s ohledem na roční období různé, ale vždy se kombinuje dušená zelenina s mletým masem.
-
Bramborka s mákem
Na dosud neznámé a přitom vynikající jídlo narazil před nedávnem kuchař Petr Stupka. Bramborka jej natolik zaujala, že si od maminky svého kamaráda vyžádal recept.
-
Bramborový nákyp s okurkovým salátem
Brambory patří mezi nejběžnější suroviny v domácnostech. Využívá je i tradiční jihomoravská kuchyně. Odsud pochází recept na bramborový nákyp, který nabízí Petr Stupka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.