Pastýřský koláč

Pastýřský koláč je tradiční pokrm podávaný při oslavách farmářů na Britských ostrovech. Jeho složení bývá s ohledem na roční období různé, ale vždy se v něm kombinuje dušená zelenina s mletým masem. Nakonec se vše zapeče pod vrstvou těsta, nebo brambor a podává na stůl. Všichni jedí z jediné nádoby na znamení vzájemné úcty a přátelství.

Ingredience
  • 500 gramů mletého masa (skopové, telecí, drůbeží)
  • 60 mililitrů oleje
  • 60 gramů cibule
  • 80 gramů mrkve
  • 70 gramů celeru
  • 150 gramů žampionů
  • sůl, pepř, tymián
  • 300 mililitrů černého piva
  • šťáva z jednoho citronu
  • 800 gramů vařených brambor
  • 200 gramů strouhaného sýra (čedar)
  • 100 mililitrů smetany
  • cibulová a petrželová nať
  • máslo na vymazání nádoby

V kastrolu opékejte na rozpáleném oleji drobně nakrájenou mrkev a celer. Po chvíli přidejte cibuli. Jakmile zesklovatí, rozmíchejte mleté maso a vše následně opékejte tak dlouho, až se vysmahne šťáva a maso se začne opékat.

Pak přidejte na kousky krájené žampiony, krátce je osmahněte spolu s masem. Nakonec vše osolte, opepřete a přidejte odrané lístky tymiánu.

Podlijte pivem a citronovou šťávou a zvolna duste tak dlouho, až je maso měkké.

Zapékací nádobu vytřete důkladně máslem. Vložte do ní připravenou směs a na její povrch nastrouhejte na hrubém struhadle brambory. Vše posypejte sýrem.

Zapékejte v troubě asi 25 minut. Ke konci přelijte povrch smetanou a posypejte natí cibule a petržele.

Související

  • Koláč Santiago

    První dochované zmínky o tomto mandlovém koláči jsou ze středověku. Proslavil se ale až ve spojení se svatojakubskými poutěmi do Santiaga de Compostela ve Španělsku.

  • Fazolové krokety

    Hledáte zajímavou přílohu k jídlu, navíc ještě v trochu zdravější variantě? Zkuste krokety z bílých fazolí podle Petra Stupka. Chutnají i samotné, třeba jako předkrm.

  • Semla, skandinávský dezert

    Semla je skandinávská masopustní pochoutka. Jde o bochánky z kynutého těsta s mandlovou náplní a šlehačkou. Tradiční severský dezert může být zpestřením na vašem stole.