Pastýřský koláč
Pastýřský koláč je tradiční pokrm podávaný při oslavách farmářů na Britských ostrovech. Jeho složení bývá s ohledem na roční období různé, ale vždy se v něm kombinuje dušená zelenina s mletým masem. Nakonec se vše zapeče pod vrstvou těsta, nebo brambor a podává na stůl. Všichni jedí z jediné nádoby na znamení vzájemné úcty a přátelství.
- 500 gramů mletého masa (skopové, telecí, drůbeží)
- 60 mililitrů oleje
- 60 gramů cibule
- 80 gramů mrkve
- 70 gramů celeru
- 150 gramů žampionů
- sůl, pepř, tymián
- 300 mililitrů černého piva
- šťáva z jednoho citronu
- 800 gramů vařených brambor
- 200 gramů strouhaného sýra (čedar)
- 100 mililitrů smetany
- cibulová a petrželová nať
- máslo na vymazání nádoby
V kastrolu opékejte na rozpáleném oleji drobně nakrájenou mrkev a celer. Po chvíli přidejte cibuli. Jakmile zesklovatí, rozmíchejte mleté maso a vše následně opékejte tak dlouho, až se vysmahne šťáva a maso se začne opékat.
Pak přidejte na kousky krájené žampiony, krátce je osmahněte spolu s masem. Nakonec vše osolte, opepřete a přidejte odrané lístky tymiánu.
Podlijte pivem a citronovou šťávou a zvolna duste tak dlouho, až je maso měkké.
Zapékací nádobu vytřete důkladně máslem. Vložte do ní připravenou směs a na její povrch nastrouhejte na hrubém struhadle brambory. Vše posypejte sýrem.
Zapékejte v troubě asi 25 minut. Ke konci přelijte povrch smetanou a posypejte natí cibule a petržele.
Související
-
Koláč Santiago
První dochované zmínky o tomto mandlovém koláči jsou ze středověku. Proslavil se ale až ve spojení se svatojakubskými poutěmi do Santiaga de Compostela ve Španělsku.
-
Fazolové krokety
Hledáte zajímavou přílohu k jídlu, navíc ještě v trochu zdravější variantě? Zkuste krokety z bílých fazolí podle Petra Stupka. Chutnají i samotné, třeba jako předkrm.
-
Semla, skandinávský dezert
Semla je skandinávská masopustní pochoutka. Jde o bochánky z kynutého těsta s mandlovou náplní a šlehačkou. Tradiční severský dezert může být zpestřením na vašem stole.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.