Semla, skandinávský dezert
Semla je skandinávská masopustní pochoutka. Jde o bochánky z kynutého těsta s mandlovou náplní a šlehačkou. Tradiční severský dezert může být zajímavým zpestřením na vašem stole. Recept nabízí kulinář Petr Stupka.
- 450 gramů hladké pšeničné mouky,
- 40 gramů droždí
- 100 gramů másla
- 200 mililitrů mléka
- 1 vejce
- 50 gramů cukru
- špetka soli
- vejce na potření
Do teplého mléka rozmíchejte droždí, cukr, špetku soli a trochu mouky a vše nechte vzejít. Poté přidejte vejce, rozpuštěné máslo a postupně zapracujte mouku.
Měkké těsto nejprve důkladně propracujte, až se přestane lepit, a poté ho nechte vykynout.
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Těsto rozdělte na stejnoměrné kousky (z uvedeného množství ingrediencí 10 kusů), vyválejte je do kuliček. Potřete rozšlehaným vejcem a po vykynutí pečte zhruba 20 minut.
Upečené koule nechte vychladnout. Následně seřízněte vrchlík, opatrně vydlabejte a pečené těsto zevnitř rozdrobte.
Náplň
- 200 gramů jemně mletých mandlí
- 2 bílky
- 50 gramů moučkového cukru
- 100 mililitrů mléka
Připravte si mandlovou náplň. Vyšlehejte bílky na pevný sníh, zapracujte cukr a následně vše zahřejte ve vodní lázni na teplotu zhruba 60 stupňů.
Do teplé směsi zapracujte jemně mleté mandle a pak i drobečky získané vydlabáním upečených kuliček.
Vzniklou směs rozdělte do pečiva.
Dozdobení
- 300 mililitrů smetany ke šlehání
- moučkový cukr
Bochánky s mandlovou náplní přizdobte ušlehanou smetanou a navrch položte seříznuté vršky kuliček. Pocukrujte a s radostí nabízejte.
Na některých místech se semla podává s horkým mlékem, do kterého se dezert při konzumaci máčí.
Související
-
Masopustní křehulky
Rychlé a jednoduché těsto s tvarohem a mandlemi je základem masopustních křehulek. Zkuste smaženou sladkou dobrotu, která se podává s marmeládou a smetanou.
-
Koláč Santiago
První dochované zmínky o tomto mandlovém koláči jsou ze středověku. Proslavil se ale až ve spojení se svatojakubskými poutěmi do Santiaga de Compostela ve Španělsku.
-
Tradiční masopustní koblihy, moderní koblížky a boží milosti
Čerstvé koblížky a další smažené sladké pečivo neodmyslitelně patří k tradičnímu jihočeskému masopustu. Vyzkoušejte tři recepty podle kulináře Petra Stupky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.