Masopustní křehulky
Rychlé a jednoduché těsto s tvarohem a mandlemi je základem masopustních křehulek. Zkuste smaženou sladkou dobrotu, která se podává s marmeládou a smetanou. Recept nabízí kulinář Petr Stupka.
- 2 žloutky
- 2 vejce
- 50 gramů másla
- 150 gramů cukru krupice
- 250 gramů měkkého tvarohu
- 100 mililitrů mléka
- 40 gramů mandlí
- 250 gramů polohrubé mouky
- rum
- citronová kůra
- 1/2 prášku do pečiva
- olej na smažení
- vanilkový cukr na obalení
- kysaná smetana
- meruňková marmeláda
Máslo, žloutky, vejce a cukr důkladně vyšlehejte do pěny. Tvaroh povolte mlékem, přidejte do něj sůl, trochu rumu, loupané madle krájené na plátky, citronovou kůru a následně vše smíchejte dohromady a zahustěte moukou.
Z řídkého těsta vykrajujte namočenou lžící malé nočky, kuličky. Smažte v mírně rozehřátém oleji.
Hotové koblížky cukrujte vanilkovým cukrem a podávejte s teplou rozvařenou marmeládou z ovoce a kysanou smetanou.
Související
-
Tradiční masopustní koblihy, moderní koblížky a boží milosti
Čerstvé koblížky a další smažené sladké pečivo neodmyslitelně patří k tradičnímu jihočeskému masopustu. Vyzkoušejte tři recepty podle kulináře Petra Stupky.
-
Škvarkové pagáčky
Slané škvarkové pečivo se dříve v různých obměnách peklo všude uprostřed Evropy. Tento recept je z Valašska, kromě pšeničné mouky se v něm používá také mouka pohanková.
-
Koláč Santiago
První dochované zmínky o tomto mandlovém koláči jsou ze středověku. Proslavil se ale až ve spojení se svatojakubskými poutěmi do Santiaga de Compostela ve Španělsku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.