Masopustní křehulky
Rychlé a jednoduché těsto s tvarohem a mandlemi je základem masopustních křehulek. Zkuste smaženou sladkou dobrotu, která se podává s marmeládou a smetanou. Recept nabízí kulinář Petr Stupka.
- 2 žloutky
- 2 vejce
- 50 gramů másla
- 150 gramů cukru krupice
- 250 gramů měkkého tvarohu
- 100 mililitrů mléka
- 40 gramů mandlí
- 250 gramů polohrubé mouky
- rum
- citronová kůra
- 1/2 prášku do pečiva
- olej na smažení
- vanilkový cukr na obalení
- kysaná smetana
- meruňková marmeláda
Máslo, žloutky, vejce a cukr důkladně vyšlehejte do pěny. Tvaroh povolte mlékem, přidejte do něj sůl, trochu rumu, loupané madle krájené na plátky, citronovou kůru a následně vše smíchejte dohromady a zahustěte moukou.
Z řídkého těsta vykrajujte namočenou lžící malé nočky, kuličky. Smažte v mírně rozehřátém oleji.
Hotové koblížky cukrujte vanilkovým cukrem a podávejte s teplou rozvařenou marmeládou z ovoce a kysanou smetanou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.