Škvarkové pagáčky
Tento recept na originální slané pečivo ze škvarků s pohankou je z Valašska, ale kulinář Petr Stupka má velmi podobný ze Šumavy a od Chebu. Z toho je patrné, že se dříve škvarkové pečivo v různých obměnách peklo všude uprostřed Evropy. V tomto případě se kromě pšeničné mouky používá také mouka pohanková, protože pohanka je pro oblast Valašska typická a dodnes hojně pěstovaná plodina.
- 150 gramů hladké pšeničné mouky
- 100 gramů pohankové mouky
- lžička soli
- lžička cukru
- půl lžičky prášku do pečiva
- 1 vejce
- lžička octa
- 1 lžíce vepřového sádla
- 100 gramů pokrájených škvarků
- 150 gramů zakysané smetany
- 100 gramů másla na potírání rozváleného těsta
- sůl, kmín a semínka na posypán
Všechny suroviny, kromě másla, koření a semínek na posyp, dejte do větší misky a důkladně promíchejte. Nejlépe promačkejte.
Vzniklé těsto poté na vále rozválejte na placku, tu potřete rozpuštěným máslem. Těsto na několikrát přeložte a zabalte do mikrotenového sáčku. Nechte alespoň hodinu, ale i delší dobu odpočinout v lednici.
Uzrálé těsto rozválejte, potřete máslem a přeložte na polovinu. Poté opět lehce rozválejte. Povrch plátu potřete rozšlehaným vejcem a posypte semínky, kořením a hrubou solí. Poté těsto krájejte na kostičky či jiné tvary. Ty skládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Pečte v předehřáté troubě při 170 stupních do zlatova. Podávejte se salátem nebo jako slané pečivo ke sklenici piva či vína.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.