Škvarkové pagáčky

Tento recept na originální slané pečivo ze škvarků s pohankou je z Valašska, ale kulinář Petr Stupka má velmi podobný ze Šumavy a od Chebu. Z toho je patrné, že se dříve škvarkové pečivo v různých obměnách peklo všude uprostřed Evropy. V tomto případě se kromě pšeničné mouky používá také mouka pohanková, protože pohanka je pro oblast Valašska typická a dodnes hojně pěstovaná plodina.

Ingredience
  • 150 gramů hladké pšeničné mouky
  • 100 gramů pohankové mouky
  • lžička soli
  • lžička cukru
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • lžička octa
  • 1 lžíce vepřového sádla
  • 100 gramů pokrájených škvarků
  • 150 gramů zakysané smetany
  • 100 gramů másla na potírání rozváleného těsta
  • sůl, kmín a semínka na posypán

Všechny suroviny, kromě másla, koření a semínek na posyp, dejte do větší misky a důkladně promíchejte. Nejlépe promačkejte.

Vzniklé těsto poté na vále rozválejte na placku, tu potřete rozpuštěným máslem. Těsto na několikrát přeložte a zabalte do mikrotenového sáčku. Nechte alespoň hodinu, ale i delší dobu odpočinout v lednici.

Uzrálé těsto rozválejte, potřete máslem a přeložte na polovinu. Poté opět lehce rozválejte. Povrch plátu potřete rozšlehaným vejcem a posypte semínky, kořením a hrubou solí. Poté těsto krájejte na kostičky či jiné tvary. Ty skládejte na plech vyložený pečicím papírem.

Pečte v předehřáté troubě při 170 stupních do zlatova. Podávejte se salátem nebo jako slané pečivo ke sklenici piva či vína.

Mohlo by vás zajímat