Beránek, mazanec, velikonoční cop
K Velikonocům patří sladké dobroty. Osvědčené recepty na tradiční mazanec, beránka nebo velikonoční cop nabízí Petr Stupka. Neváhejte a upečte je, rozhodně jsou lepší než strakatí zajíci z rádoby čokolády.
Piškotový beránek
- 5 vajec
- 160 gramů cukru krupice
- 100 gramů polohrubé mouky
- 50 gramů bramborového škrobu
- 60 mililitrů oleje
- tuk a polohrubá mouka na vymazání formy
Bílky ušleháme se špetkou soli na hustý sníh. Do něho potom zvolna a postupně po lžících přidáváme cukr a stále mícháme.
Když hmota zhoustne a cukr se rozpustí, přidáváme opět postupně žloutky vyšlehané s olejem a následně mouku důkladně promíchanou se škrobem.
Stejnorodé těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme při 180 stupních v předehřáté troubě asi dvacet minut.
Vídeňské piškotové těsto
- 6 vajec
- 175 gramů cukru
- 90 gramů másla
- 150 gramů mouky
Polovinu cukru šleháme se žloutky a rozpuštěným máslem do bělavé pěny. Sníh z bílků důkladně promícháme se zbylým cukrem. Pak obě hmoty zvolna smícháme a postupně zapracujeme mouku.
Třený velikonoční beránek
- 6 vajec
- 250 gramů másla
- 250 gramů cukru moučka
- 200 gramů polohrubé mouky
- 100 gramů kandovaného a sušeného ovoce
Změklé máslo třeme s polovinou cukru a postupně přidáváme vaječné žloutky. Poté zvolna šleháme, aby vznikla hladká hmota.
Bílky šleháme s trochou soli, nebo několika kapkami citronové šťávy na pevný sníh. Do něho pak zvolna vmícháme druhou polovinu cukru. Sníh zpevní a měl by se matně lesknout.
Obě hmoty zvolna promícháme na stejnorodou hmotu a do ní postupně po lžících přidáváme mouku. Nakonec vmícháme pokrájené ovoce obalené v polohrubé mouce.
Formu pečlivě vymažeme rozpuštěným sádlem, nebo ztuženým tukem a pak vysypeme polohrubou moukou. Do ní vložíme třené těsto a dáme péci na 30 až 40 minut při 180 stupních.
Mazanec
- 500 gramů polohrubé mouky
- 70 gramů cukru krupice
- 70 gramů másla
- pět žloutků
- 70 mililitrů mléka
- 2 vanilkové cukry
- kůra z jednoho citrónu
- 30 gramů droždí
- 50 gramů rozinek
- 50 gramů mletých mandlí
- 10 gramů soli
Do zahřátého mléka dáme sůl, trochu cukru a mouky a rozdrobené droždí. Důkladně vše rozšleháme, povrch zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
Žloutky a cukr důkladně šleháme do pěny a postupně do hmoty přidáme rozpuštěné máslo, přidáme také vanilkový cukr a citrónovou kůru.
Kvásek smícháme se žloutkovou hmotou a postupně zapracujeme mouku. Nejlepší je nejprve vmíchat asi třetinu mouky a pak přidávat další. Vše hněteme tak dlouho, až se hladké těsto přestane lepit na stěny misky. Teprve poté přidáme semleté mandle a rozinky, promícháme a necháme přikryté těsto kynout.
Z vykynutého těsta vyválíme kulatý bochánek, uložíme na pomaštěný plech, či pečicí papír, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi a opět necháme kynout. Nakonec pečeme při 180 stupních asi 45 minut.
TIP: Pokud chcete hutnější, výrazně máslový mazanec, použijte toto množství surovin: 400 gramů hladké a 250 gramů hrubé mouky, 120 gramů cukru krupice, 150 gramů másla, 6 žloutků, 100 mililitrů mléka, 2 vanilkové cukry, kůra z velkého citrónu, 60 gramů čerstvého droždí, 100 gramů rozinek, 50 g strouhaných mandlí, 10 gramů soli, vejce na potření a sekané mandle na posypání
Velikonoční cop
Těsto na tuto tradiční velikonoční pochutinu je totožné s klasickým kynutým těstem na mazance. Raději zvolte výše uvedenou, méně hutnou variantu.
Do copu se vtlačovala při pečení vařená vejce, aby po dokončení zůstaly v copu svinutém do kruhu důlky pro zdobené kraslice. Nejčastěji se cop splétá ze tří pramenů.
Související
-
Velikonoční tvarohovka – rychlá variace na mazanec
Rychlou variantu mazance nebo starodávného syrného koláče, který se pekl o Velikonocích, vyzkoušel Petr Stupka. „Tvarohovku zvládne každý a nemusí trávit u plotny půl dne.“
-
Na Velikonoce připravte sekanou nebo hlavičku. A nezapomeňte na jarní bylinky
Každá rodina má nějaký speciální recept na velikonoční sekanou. Někdo ji připravuje ze tří druhů masa, jiný ze dvou, asi všude ale najdeme vejce a také zelené byliny.
-
Piškotová roláda téměř bez mouky
O svůj osvědčený recept na sladký dezert z nadýchaného těsta se podělil kulinář Petr Stupka, autor oblíbeného rozhlasového Kuchařského čarování.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.