Šumavský pstruh cibulář
Zapomenutý recept ze staré Šumavy objevil kulinář Petr Stupka. Pstruh cibulář je jednoduchý a chutný. Stačí koupit ryby a pár základních surovin, večeře je pak hotová během několika minut.
- 4 pstruzi
- 160 gramů cibule
- 120 gramů slaniny
- 100 gramů červené papriky
- sůl
- majoránka
- tymián
- sádlo
- máslo
V pánvi na sádle orestujte cibuli nakrájenou na plátky spolu se slaninou nakrájenou na nudličky. Když cibule změkne a slanina se rozškvaří, přidejte na kousky krájenou papriku.
Pstruhy nařízněte zevnitř podél páteře až ke hřbetu tak, že půjdou na plech položit naplocho kůží navrch. Zevnitř je osolte a okořeňte majoránkou a tymiánem. Pak do každého vložte část opečené cibule.
Položte pstruhy na plech vyložený pečicím papírem a pečte je nejprve velmi zprudka při 200 stupních pět až sedm minut, podle velikosti.
Poté ryby potřete máslem a dopékejte už při nízké teplotě, po vyvětrání trouby na 120 stupňů deset minut. Díky tomu budou šťavnaté.
Podávejte s chlebem, salátem, vařenými bramborami a podobně. Tradičně se takto upravený pstruh doplňoval ještě kysanou smetanou a salátovou, nebo kyselou okurkou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka