3 recepty na borůvkové knedlíky – klasické venkovské, tvarohové se žahourem a chlastací

Borůvky jsou přirozenou prevencí proti očním poruchám, zlepšují náladu, zahánějí stres, léčí afty i jiné bolístky v ústech a výborně se hodí pro diabetiky, protože obsahují minimum cukru. Proč si z nich tedy v létě nepřipravit typickou sladkou dobrotu?

Nabízíme tipy na několik variant podle kulináře Petra Stupky, který pro posluchače Českého rozhlasu České Budějovice připravuje pořad Kuchařské čarování.

Kynuté borůvkové knedlíky

Klasický recept z Kuchařské knihy pro venkovské hospodyně vydané roku 1909.

Ingredience
  • 1 kilogram hrubé pšeničné mouky
  • 100 gramů másla
  • 100 gramů cukru
  • 40 gramů droždí
  • 1 vejce
  • 3 žloutky
  • 1 lžička soli
  • 200 mililitrů mléka
  • citronová kůra
  • vanilka

Do teplého mléka dejte trochu cukru a mouky, rozdrobte droždí, vše promíchejte a nechte pod poklicí, či plátýnkem vzejít.

V rozpuštěném másle šlehejte zbylý cukr spolu se žloutky a vejcem do pěny. Přidejte citronovou kůru a semínka vanilky, či vanilínový cukr.

Kvásek i směs cukru, másla a vajec zapracujte do poloviny prosáté mouky. Tím vznikne řídké těsto, do něhož pak postupně přidávejte zbývající mouku.

Vše hněťte, až se měkké vláčné těsto přestane lepit na stěny mísy. Lehce pomoučněte a nechte vykynout.

Z těsta tvořte kulaté knedlíky a vařte v osolené vodě. Podávejte s borůvkovou omáčkou (recept níže).

Tvarohové borůvkové

Ingredience
  • 250 gramů měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1,5 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce rohlíkové strouhanky
  • trocha soli.

Smíchejte tvaroh s vejcem, moukou, strouhankou a solí. Těsto nechte 15 až 20 minut odpočinout. V té době do sebe strouhanka natáhne vlhkost z tvarohu.

Podle řídkosti těsta případně přidejte ještě trochu strouhanky a tvořte kulaté knedlíky, obalte je moukou a vložte do vroucí osolené vody.

Vařte podle velikosti 3 až 5 minut. Na talíři rozkrojte a přelijte borůvkovou omáčkou.

Borůvky, lesní ovoce, fialová

Borůvková omáčka

Ta nejklasičtější nese název žahour, ale její příprava není vůbec jednoznačná. Vždy se jedná o rozvařené borůvky, někdy s větším množstvím másla, jindy docela bez tuku, vždy jsou borůvky nějak zahuštěné (moukou, škrobovou moučkou, pudinkem) a také se omáčka sladí medem, nebo cukrem.

Pokud máme uvařit moderní borůvkovou omáčku, navrhuji tento postup: Dejte do rendlíku trochu másla a nerafinovaného cukru a až se vše rozpustí na kašičku, přidejte větší část borůvek. Rozmačkejte a vařte, dokud vše nezhoustne. Přidejte trochu tuzemského rumu a zbývající třetinu borůvek. Ty jen v omáčce zahřejte a hned servírujte.

Na talíři tmavou borůvkovou omáčku kombinujte s kysanou smetanou. Přidejte pocukrovaný a tvarohem postrouhaný nadýchnutý knedlík.

Chlastací knedlíky

Nemusíte se obávat, že by jejich výroba či konzumace sváděla k nadměrnému popíjení. Jedná se o pokrm starodávný, protože v minulosti lidé připravovali velmi často kaše, a když se kaše nesnědla, uvařilo se z ní něco dalšího. Třeba borůvkové knedlíky.

Nejprve uvařte krupicovou kaši, ale neslaďte ji, jenom trochu osolte. Do vychladlé kaše zamíchejte vejce, polohrubou mouku a přiměřeně kypřícího prášku do pečiva. Mouky tolik, aby se těsto přestalo lepit.

Těsto rozválejte a nakrájejte čtverce. Na každý dejte borůvky, zabalte a udělejte knedlík. Vařte v osolené vodě. Když vyplavou, měly by být vařené, ale chce to zkusit.

A teď jsme u toho chlastání. Na talíři rozkrojené knedlíky by totiž měl strávník nechat pořádně nasáknout rozpuštěným máslem a také pocukrovat. Já osobně bych doporučoval vyměnit máslo za dobrou přislazenou smetanu, třeba i kysanou, a jistě si na knedlících také pochutnáte.

Související

  • Raw borůvkový dort

    Borůvky jsou nabity zdraví prospěšnými látkami. Zkuste z nich vykouzlit trochu netradiční, ale o to zdravější, dezert. Doporučila ho v pořadu Přírodní lékárna dietoložka.

  • Jahodové tvarohové knedlíky – klasické hanácké i bezlepkové

    Tvarohové knedlíky patří mezi nejoblíbenější jídla, která se připravují z jahod. Petr Stupka v pořadu Kuchařské čarování nabídl dva různé recepty na jejich přípravu.

  • Rybízový koláč z kyšky

    Vláčný a zároveň velmi vydatný je koláč podle receptu Petra Stupky. Lehkou kyselost mu propůjčuje rybíz, takže se recept hodí na léto, ale můžete použít i mražené ovoce.