Raw borůvkový dort
Borůvky jsou nabity zdraví prospěšnými látkami. Zkuste z nich vykouzlit trochu netradiční, ale o to zdravější, dezert, který doporučila v pořadu Přírodní lékárna dietoložka Štěpánka Kutišová.
Suroviny:
1 hrnek datlí
1 hrnek mandlí
špetka soli
240 gramů kešu ořechů
2 lžíce citronové šťávy
6 lžic kokosového oleje
120 mililitrů kokosového mléka
4 lžíce medu nebo javorového sirupu
50 gramů borůvek
případně lžička psyllia
Datle zalijeme vařící vodou a necháme 15 minut odstát. Do mixéru dáme mandle a nadrobno je rozmixujeme. Přidáme slité mandle a rozmixujeme v pastu. Pastu natlačíme do dortové formy vyložené pečicím papírem a dáme do mrazáku.
Kešu, namočené přes noc ve vodě, slijeme a dáme do mixéru. Přidáme citronovou šťávu, kokosový olej, mléko, med a borůvky a důkladně rozmixujeme.
Pokud chceme přidat psyllium, namočíme ho do pěti lžic vody a necháme stát 2 minuty, dokud se z něj nevytvoří gel. Přidáme do mixéru a mixujeme dohladka.
Celý krém nalijeme na základ do formy a dáme do mrazáku aspoň na 4 hodiny. Dort přesuneme dvě hodiny před podáváním do lednice a na posledních 10 minut necháme odstát při pokojové teplotě.
Místo psyllia můžete experimentovat i s chia semínky nebo mletým lněným semínkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://budejovice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://budejovice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka