Raw borůvkový dort

Borůvky jsou nabity zdraví prospěšnými látkami. Zkuste z nich vykouzlit trochu netradiční, ale o to zdravější, dezert, který doporučila v pořadu Přírodní lékárna dietoložka Štěpánka Kutišová.

Suroviny:
1 hrnek datlí
1 hrnek mandlí
špetka soli
240 gramů kešu ořechů
2 lžíce citronové šťávy
6 lžic kokosového oleje
120 mililitrů kokosového mléka
4 lžíce medu nebo javorového sirupu
50 gramů borůvek
případně lžička psyllia

Datle zalijeme vařící vodou a necháme 15 minut odstát. Do mixéru dáme mandle a nadrobno je rozmixujeme. Přidáme slité mandle a rozmixujeme v pastu. Pastu natlačíme do dortové formy vyložené pečicím papírem a dáme do mrazáku.

Kešu, namočené přes noc ve vodě, slijeme a dáme do mixéru. Přidáme citronovou šťávu, kokosový olej, mléko, med a borůvky a důkladně rozmixujeme.

Pokud chceme přidat psyllium, namočíme ho do pěti lžic vody a necháme stát 2 minuty, dokud se z něj nevytvoří gel. Přidáme do mixéru a mixujeme dohladka.

Celý krém nalijeme na základ do formy a dáme do mrazáku aspoň na 4 hodiny. Dort přesuneme dvě hodiny před podáváním do lednice a na posledních 10 minut necháme odstát při pokojové teplotě.

Místo psyllia můžete experimentovat i s chia semínky nebo mletým lněným semínkem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.