Je čas na jarní detox. Pomohou zeleninové šťávy a salát s listy pampelišek

Na jaře mnoho lidí cítí potřebu držet krok s přírodou a trochu se oživit, probudit a rozkvést. Stejně jako rostlinám nám může pomoci více vody, více čerstvého vzduchu a více slunečních paprsků, na které se nebudeme dívat pouze z okna.

Zima často vyžaduje teplé nápoje na zahřátí, ale ani tehdy bychom neměli zapomínat na kvalitní vodu. Shánějte čistou vodou pramenitou, nebo si pořiďte jednoduchý uhlíkový filtr na vodu kohoutkovou. Pokud kupujete vodu balenou, seznamte se s dostupnými testy, protože ani takzvaná kojenecká voda nemusí garantovat nejvyšší kvalitu a může obsahovat plasty i pesticidy.

A jak na takzvaný jarní detox?

Tlusté střevo

Chcete-li se více zbavovat rizikových látek, měli byste začít kontrolou a podporou funkce tlustého střeva. Když tělo kdekoli začne uvolňovat toxiny, je na tlustém střevu, aby bylo schopno je vyloučit. Pomůže mu více vlákniny a vody.

Pokud jste v zimě podlehli nemoci a brali antibiotika, potřebujete probiotické bakterie i fermentované potraviny. Na našem trhu začíná být také dostupné měření potravinových intolerancí, které nabízí sítě dietetických poraden. Je totiž možné, že vaše citlivé trávicí ústrojí negativně reaguje i na některé zdravé potraviny a způsobuje vám určité potíže.

Smoothie, nebo šťáva?

Obě formy zpracování ovoce a zeleniny mají své výhody. Smoothie, zvláště ve své zelené podobě, která je vhodnější než čistě ovocné mixy, dodá organismu více vlákniny. Je tedy vhodné ve startovní fázi, kdy připravujeme trávicí trakt na vylučování toxinů.

Čtěte také

Protože však běžně komerčně pěstované ovoce a zelenina obsahují množství pesticidů i jiných nežádoucích látek, je s postupem jarní detoxikační kúry vhodnější přejít na zeleninové šťávy. Odstraněná vláknina totiž značnou část toxinů zachytí a tak jsou šťávy skvělé na startování detoxu a také báječně hydratují.

Vitamin C

V zimě se užívá na podporu imunity, ale v dnešní době stresové a jedové je dobré po něm sahat během celého roku. Tento základní vitamin oživuje všechny pochody v těle, podporuje produkci trávicích enzymů, hormonů a hlavně je velice kvalitním detoxikačním činidlem.

Při výzkumu se u laboratorních zvířat pod vlivem stresu spotřeba vitaminu C zvýšila až osmdesátinásobně. Využijte čerstvé ovoce a zeleninu, které vitamin C obsahují, například kiwi, citrusy, papriky a další.

Játra

Jedná se o největší detoxikační orgán lidského těla. A jeho nejlepším spojencem je artyčok. Artyčokové kúry jsou silným ochráncem, můžete je spojit také s artyčokovým bratrancem ostropestřecem a čerstvě mleté ostropestřecové semínko si pravidelně přidávat do jogurtu, polévek, ranních kaší či smoothie.

Játrům pomůže i černý kmín (černucha), kapsaicin v chilli papričkách a konopný olej. Citronová či limetková šťáva do tří měsíců zlepší i špatně vyhlížející jaterní testy.

Saláty

Když jaro pokročí a teploty stoupají, je nejlepší doba na opětovné nasazení čerstvých zeleninových salátů. Můžete z nich udělat celý pokrm, nebo je prostě vždy přidávejte k vařenému jídlu. Pomohou hlavně starším lidem, protože produkce trávicích enzymů i žaludečních kyselin s věkem klesá.

Trávení podpoří limetková či citronová šťáva v zálivce nebo nepasterovaný jablečný ocet. Do salátů je také možné využít kvalitní oleje – olivový chrání ženy před osteoporózou i demencí, dýňový obsahuje mnoho zinku a je dobrý pro reproduktivní zdraví.

Avokádo je zdrojem látek důležitých pro oslabené srdce. Mletá lněná nebo sezamová semínka dodají lignany, které působí jako hormonální náhražky a jsou prevencí před rakovinou prsu.

Jarní klasika

Kopřiva, sedmikrásky, popenec a pampeliška. Zimní čaj ze zázvoru vyměňte za kopřivové nálevy. Pampelišková poupata a sedmikrásky přidávejte do salátů. Pampeliškové listy jsou pro Francouze běžnou salátovou zeleninou. Inspirujme se.

Čtěte také

A nepřehlédněte popenec. Tuto bylinku, která se nenápadně vine přes trávník nebo vykukuje z jeho okrajů, poznáte podle drobných nafialovělých květů. Přidávejte ji do jarních polévek, salátů či jarní hlavičky. Má nezaměnitelnou aromatickou chuť a z vašich kuchařských výtvorů učiní gurmánský zážitek.

Zeleninové šťávy na podporu funkce jater

  • karotková
  • 300 gramů karotky, 100 gramů červené řepy, 100 gramů okurky
  • 300 gramů karotky a 200 gramů špenátu
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.