Pampeliškový salát s fenyklem a ostropestřecem
Běžnou salátovou zeleninou je pro Francouze pampeliška. Inspirujme se. Poupata a listy rostliny se skvěle hodí do jarního jídelníčku a podpoří zdraví. Recept na salát nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
- 1 šálek pampeliškových listů (umytých a jemně pokrájených)
- 1 oloupané a pokrájené zelené jablko
- 1 jemně pokrájená bulva středně velkého fenyklu
- 3 polévkové lžíce citronové šťávy
- 1-2 lžíce olivového oleje
- 1/2-1 polévková lžíce kvalitního medu
- sůl a pepř na dochucení
- 1 polévková lžíce semínek ostropestřece
Ve velké míse smícháme pampelišku, jablko a fenykl. Přidáme citronovou šťávu, olivový olej a med. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
Na silnostěnné pánvi 3 až 5 minut při střední teplotě grilujeme semínka ostropestřece. Následně je rozemeleme v mlýnku na kávu (nebo použijeme lněná semínka) a salát jimi posypeme.
Tuto verzi salátu můžeme dále obměňovat i s jinými druhy zeleniny, například chřestem a řapíkatým celerem. Vždy je vynikající.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.