Pampeliškový salát s fenyklem a ostropestřecem
Běžnou salátovou zeleninou je pro Francouze pampeliška. Inspirujme se. Poupata a listy rostliny se skvěle hodí do jarního jídelníčku a podpoří zdraví. Recept na salát nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
- 1 šálek pampeliškových listů (umytých a jemně pokrájených)
- 1 oloupané a pokrájené zelené jablko
- 1 jemně pokrájená bulva středně velkého fenyklu
- 3 polévkové lžíce citronové šťávy
- 1-2 lžíce olivového oleje
- 1/2-1 polévková lžíce kvalitního medu
- sůl a pepř na dochucení
- 1 polévková lžíce semínek ostropestřece
Ve velké míse smícháme pampelišku, jablko a fenykl. Přidáme citronovou šťávu, olivový olej a med. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
Na silnostěnné pánvi 3 až 5 minut při střední teplotě grilujeme semínka ostropestřece. Následně je rozemeleme v mlýnku na kávu (nebo použijeme lněná semínka) a salát jimi posypeme.
Tuto verzi salátu můžeme dále obměňovat i s jinými druhy zeleniny, například chřestem a řapíkatým celerem. Vždy je vynikající.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.