Salát pejska a kočičky z řapíkatého celeru
Vitaminová bomba plná zdravých surovin. To je salát, který kombinuje řapíkatý celer s mrkví, jablky, cibulí i paprikou. Vyzkoušejte jídlo podle receptu Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.
Suroviny na 4 porce:
4 šálky nasekaného dobře omytého celeru
1 šálek nastrouhané mrkve
1 až 2 na kousky nakrájená jablka
½ šálku nasekané žluté cibule
½ šálku nasekané červené papriky
½ šálku rozinek
2 lžíce jablečného octa
1 lžíce dijonské nebo celozrnné hořčice
1-2 lžíce olivového oleje
špetka soli
Ve velké míse smíchejte celer, mrkev, cibuli, papriku a rozinky. V menší misce rozmíchejte olej, ocet a hořčici, vyšlehejte dohladka, nalijte na zeleninu a dobře promíchejte.
I když salát působí, jako by ho připravovali pejsek s kočičkou, výsledek je překvapivě velmi harmonický.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.