Petrželový taboulleh z quinoy
Velmi zdravým jídlem je taboulleh, salát pocházející z libanonské a syrské kuchyně podávaný jako předkrm. Vyzkoušejte ho podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.
- 1 šálek quinoy (nebo amarantu)
- 2 šálky vody
- ½ lžičky soli
- 1 šálek nadrobno pokrájené okurky
- 1 šálek jemně krájené petrželky
- ½ šálku jemně pokrájených jarních cibulek
- salátové listy na ozdobu
- máta, citronová šťáva, případně čerstvý česnek
Uvaříme quinou se solí ve dvou šálcích vody. Stáhneme z vařiče a necháme 10 až 15 minut stát.
Do vychladlé quinoy přidáme okurku, petržel a jarní cibulky. Ochutíme olivovým olejem a citronovou šťávou.
Dokořenit můžeme několika lístky natrhané máty. Před podáváním vychladíme v lednici před podáváním. Servírujeme na salátových listech.
Související
-
Jarní quinoa
V obchůdcích se zdravou výživou již zdomácněla quinoa. Tip na využití této velice výživné suroviny dala v pořadu Přírodní lékárna diabetoložka Štěpánka Kutišová.
-
Kuřecí jáhlové rizoto
Mezi velice výživné suroviny patří jáhly. Jsou bezlepkové a obsahují mnoho zdraví prospěšných látek. Přemýšlíte, co z nich uvařit? Zkuste třeba jednoduché rizoto.
-
Grilovaný a pestrý salát
Grilování nemusí být vždy spojeno jen s uzeninami a masem. Velmi chutná je také na grilu upravená zelenina. Zkuste ji opéct podle receptu kulináře Petra Stupky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka