Petrželový taboulleh z quinoy

Velmi zdravým jídlem je taboulleh, salát pocházející z libanonské a syrské kuchyně podávaný jako předkrm. Vyzkoušejte ho podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.

Ingredience
  • 1 šálek quinoy (nebo amarantu)
  • 2 šálky vody
  • ½ lžičky soli
  • 1 šálek nadrobno pokrájené okurky
  • 1 šálek jemně krájené petrželky
  • ½ šálku jemně pokrájených jarních cibulek
  • salátové listy na ozdobu
  • máta, citronová šťáva, případně čerstvý česnek

Uvaříme quinou se solí ve dvou šálcích vody. Stáhneme z vařiče a necháme 10 až 15 minut stát.

Do vychladlé quinoy přidáme okurku, petržel a jarní cibulky. Ochutíme olivovým olejem a citronovou šťávou.

Dokořenit můžeme několika lístky natrhané máty. Před podáváním vychladíme v lednici před podáváním. Servírujeme na salátových listech.

Související

  • Jarní quinoa

    V obchůdcích se zdravou výživou již zdomácněla quinoa. Tip na využití této velice výživné suroviny dala v pořadu Přírodní lékárna diabetoložka Štěpánka Kutišová.

  • Kuřecí jáhlové rizoto

    Mezi velice výživné suroviny patří jáhly. Jsou bezlepkové a obsahují mnoho zdraví prospěšných látek. Přemýšlíte, co z nich uvařit? Zkuste třeba jednoduché rizoto.

  • Grilovaný a pestrý salát

    Grilování nemusí být vždy spojeno jen s uzeninami a masem. Velmi chutná je také na grilu upravená zelenina. Zkuste ji opéct podle receptu kulináře Petra Stupky.