Grilovaný a pestrý salát

Grilování nemusí být vždy spojeno jen s uzeninami a masem. Velmi chutná je také na grilu upravená zelenina. Zkuste ji opéct podle receptu kulináře Petra Stupky.

Ingredience
  • 150 gramů cibule
  • 100 gramů celeru
  • 220 gramů papriky
  • 220 gramů cukety
  • 200 gramů mini rajčat
  • 200 gramů klobásy
  • 100 gramů sýra
  • olivový olej
  • ocet
  • cukr
  • bylinková sůl

Ještě před samotným grilováním si svařte stejné množství octa a cukru (například 250 gramů cukru a 250 mililitrů běžného lihového octa). Tím potom snadno a rychle ochutíte různé saláty a studené omáčky.

Pokud budete pečený salát připravovat na roštovém grilu, nakrájejte zeleninu na větší stejnoměrné kusy a zcela na sucho ji ogrilujte. Opečenou zeleninu pak vložte do mísy a ochuťte rozvarem cukru a octa, bylinkovou solí a olivovým olejem.

V případě úpravy salátu na pánvi nebo grilovací plotně krájejte zeleninu na menší stejnoměrné kousky. Nejprve na troše oleje pečte celer, pak přidejte cibuli a na konec ostatní druhy zeleniny.

Osmahnutou zeleninu až těsně před podáváním osolte, nejlépe bylinkovou nebo česnekovou solí, a ochuťte svařeným octem a cukrem. Při podávání doplňte opečenými kousky klobásy a sýrem.

Související

  • Grilování – fígle, recepty na marinády, jak opéct rybu, sýr, ovoce

    V dnešní době máme celou řadu možností, jak opékat maso a další pochutiny. Využít můžete živý oheň, plynové grily, elektrické grily nebo kameny rozehřívané nad žárem

  • Letní houbový guláš

    Houby a fazolové lusky dává do svého letního guláše kulinář Petr Stupka. Servíruje ho s opečenými proužky klobásy a chlebem jako vydatný oběd. Zkuste jeho recept.

  • Letní okurková polévka

    Osvěžující lehké jídlo, které oceníte v parných dnech. To je letní okurková polévka podle receptu Petra Stupky. Nevaří se, naopak se podává vychlazená z lednice.