Grilovaný a pestrý salát
Grilování nemusí být vždy spojeno jen s uzeninami a masem. Velmi chutná je také na grilu upravená zelenina. Zkuste ji opéct podle receptu kulináře Petra Stupky.
- 150 gramů cibule
- 100 gramů celeru
- 220 gramů papriky
- 220 gramů cukety
- 200 gramů mini rajčat
- 200 gramů klobásy
- 100 gramů sýra
- olivový olej
- ocet
- cukr
- bylinková sůl
Ještě před samotným grilováním si svařte stejné množství octa a cukru (například 250 gramů cukru a 250 mililitrů běžného lihového octa). Tím potom snadno a rychle ochutíte různé saláty a studené omáčky.
Pokud budete pečený salát připravovat na roštovém grilu, nakrájejte zeleninu na větší stejnoměrné kusy a zcela na sucho ji ogrilujte. Opečenou zeleninu pak vložte do mísy a ochuťte rozvarem cukru a octa, bylinkovou solí a olivovým olejem.
V případě úpravy salátu na pánvi nebo grilovací plotně krájejte zeleninu na menší stejnoměrné kousky. Nejprve na troše oleje pečte celer, pak přidejte cibuli a na konec ostatní druhy zeleniny.
Osmahnutou zeleninu až těsně před podáváním osolte, nejlépe bylinkovou nebo česnekovou solí, a ochuťte svařeným octem a cukrem. Při podávání doplňte opečenými kousky klobásy a sýrem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.