Letní houbový guláš

Houby a fazolové lusky dává do svého letního guláše kulinář Petr Stupka. Servíruje ho s opečenými proužky klobásy a chlebem jako vydatný oběd. Zkuste jeho recept.

Ingredience
  • 400 gramů směsi čerstvých hub
  • 150 gramů cibule
  • 100 gramů sádla
  • 250 gramů fazolových lusků
  • 250 gramů brambor
  • 200 gramů klobásy
  • sůl
  • sladká paprika
  • drcený kmín
  • hrstku rozmixovaných ovesných vloček
  • 50 mililitrů smetany

Na sádle pečte nejprve cibuli, pěkně do zlatova. Pak přidejte nakrájené houby, kmín a nechte vše vypéct na tuk.

Přisypte sladkou papriku, jen krátce ji zapěňte a vzápětí zalijte trochou vody, případně vývarem.

Přidejte brambory nakrájené na drobné kousky. Vše osolte a duste zvolna asi 15 minut.

Poté přidejte pokrájené a předem krátce spařené fazolové lusky a duste směs tak dlouho, až jsou brambory měkké.

Před koncem úpravy vmíchejte do guláše trošku ovesných vloček pro zahuštění. Tři minuty povařte a nakonec vše zjemněte smetanou.

Až na hotový guláš dejte rozpečené klobásky a přiložte chléb.

Související

  • Tomatový a houbový kuskus

    Kuskus si získává stále větší oblibu i v naší kuchyni. Jeho příprava je rychlá a jednoduchá. Dva tipy, jak si na něm pochutnat, nabídl v Kuchařském čarování Petr Stupka.

  • Vinařský hovězí guláš

    Jižní Morava je vinný kraj, a to se projevuje i v receptu na hovězí guláš, který odsud pochází. Jako inspiraci pro všední i sváteční vaření ho nabízí kulinář Petr Stupka.

  • Co uvařit z hub? Jihočeský hubník, hřibový nákyp, koláč i placky

    Houby patří k létu. Vedle výživových hodnot je třeba ocenit jejich aroma a chuť. Každý druh nabízí svébytné odstíny, a tak lze připravit mnoho variací na jeden recept.