Letní houbový guláš
Houby a fazolové lusky dává do svého letního guláše kulinář Petr Stupka. Servíruje ho s opečenými proužky klobásy a chlebem jako vydatný oběd. Zkuste jeho recept.
- 400 gramů směsi čerstvých hub
- 150 gramů cibule
- 100 gramů sádla
- 250 gramů fazolových lusků
- 250 gramů brambor
- 200 gramů klobásy
- sůl
- sladká paprika
- drcený kmín
- hrstku rozmixovaných ovesných vloček
- 50 mililitrů smetany
Na sádle pečte nejprve cibuli, pěkně do zlatova. Pak přidejte nakrájené houby, kmín a nechte vše vypéct na tuk.
Přisypte sladkou papriku, jen krátce ji zapěňte a vzápětí zalijte trochou vody, případně vývarem.
Přidejte brambory nakrájené na drobné kousky. Vše osolte a duste zvolna asi 15 minut.
Poté přidejte pokrájené a předem krátce spařené fazolové lusky a duste směs tak dlouho, až jsou brambory měkké.
Před koncem úpravy vmíchejte do guláše trošku ovesných vloček pro zahuštění. Tři minuty povařte a nakonec vše zjemněte smetanou.
Až na hotový guláš dejte rozpečené klobásky a přiložte chléb.
Související
-
Tomatový a houbový kuskus
Kuskus si získává stále větší oblibu i v naší kuchyni. Jeho příprava je rychlá a jednoduchá. Dva tipy, jak si na něm pochutnat, nabídl v Kuchařském čarování Petr Stupka.
-
Vinařský hovězí guláš
Jižní Morava je vinný kraj, a to se projevuje i v receptu na hovězí guláš, který odsud pochází. Jako inspiraci pro všední i sváteční vaření ho nabízí kulinář Petr Stupka.
-
Co uvařit z hub? Jihočeský hubník, hřibový nákyp, koláč i placky
Houby patří k létu. Vedle výživových hodnot je třeba ocenit jejich aroma a chuť. Každý druh nabízí svébytné odstíny, a tak lze připravit mnoho variací na jeden recept.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.