Vinařský hovězí guláš
Jižní Morava je vinný kraj, a to se projevuje i v receptu na hovězí guláš, který odsud pochází. Jako inspiraci pro všední i sváteční vaření ho nabízí autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.
- 500 až 600 gramů předního hovězího masa
- 3 cibule
- 50 gramů slaniny
- 2 až 3 lžičky hladké mouky
- 600 mililitrů vývaru
- bobkový list
- tymián
- nové koření
- několik kuliček pepře
- sůl
- 100 mililitrů bílého vína
- 200 mililitrů kysané smetany
Drobně pokrájenou cibuli osmahneme do růžova na rozškvařených kostičkách slaniny. Přidáme na kostky nakrájené maso a za stálého míchání osmahneme.
Zaprášíme moukou a znovu osmahneme. Zalijeme vývarem. Okořeníme kouskem bobkového listu, nepatrným množstvím tymiánu, dvěma kuličkami nového koření, kuličkami pepře a přivedeme varu.
Osolíme a dusíme pod pokličkou. Při dušení maso podlijeme vínem.
Krátce před dokončením přidáme smetanu, ve které si předem rozmícháme mouku. Měkké maso vyjmeme a šťávu prolisujeme zpět na maso.
Podáváme s houskovými knedlíky, nebo s noky.
Související
-
Mlynářský houbový guláš a štýrské vepřové
Recepty na jídla, k jejichž přípravě v podstatě potřebujete jen jeden hrnec, nabízí kulinář Petr Stupka. Vyzkoušejte houbový guláš nebo jednu z variant na dušené vepřové.
-
Jemná indická omáčka
Recepty z Dálného východu mohou skvěle zpestřit váš jídelníček. Vůbec se jich nemusíte bát. Zkuste připravit třeba jemnou indickou omáčku, která se podává s rýží.
-
Rychlý boršč s červenou řepou
Udělat klasický boršč je poměrně náročná a zdlouhavá práce. Pokud ale vyzkoušíte variantu podle kulináře Petra Stupky, budete mít polévku hotovou za pouhých třicet minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka