Vinařský hovězí guláš

Jižní Morava je vinný kraj, a to se projevuje i v receptu na hovězí guláš, který odsud pochází. Jako inspiraci pro všední i sváteční vaření ho nabízí autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.

Ingredience
  • 500 až 600 gramů předního hovězího masa
  • 3 cibule
  • 50 gramů slaniny
  • 2 až 3 lžičky hladké mouky
  • 600 mililitrů vývaru
  • bobkový list
  • tymián
  • nové koření
  • několik kuliček pepře
  • sůl
  • 100 mililitrů bílého vína
  • 200 mililitrů kysané smetany

Drobně pokrájenou cibuli osmahneme do růžova na rozškvařených kostičkách slaniny. Přidáme na kostky nakrájené maso a za stálého míchání osmahneme.

Zaprášíme moukou a znovu osmahneme. Zalijeme vývarem. Okořeníme kouskem bobkového listu, nepatrným množstvím tymiánu, dvěma kuličkami nového koření, kuličkami pepře a přivedeme varu.

Osolíme a dusíme pod pokličkou. Při dušení maso podlijeme vínem.

Krátce před dokončením přidáme smetanu, ve které si předem rozmícháme mouku. Měkké maso vyjmeme a šťávu prolisujeme zpět na maso.

Podáváme s houskovými knedlíky, nebo s noky.

Související

  • Mlynářský houbový guláš a štýrské vepřové

    Recepty na jídla, k jejichž přípravě v podstatě potřebujete jen jeden hrnec, nabízí kulinář Petr Stupka. Vyzkoušejte houbový guláš nebo jednu z variant na dušené vepřové.

  • Jemná indická omáčka

    Recepty z Dálného východu mohou skvěle zpestřit váš jídelníček. Vůbec se jich nemusíte bát. Zkuste připravit třeba jemnou indickou omáčku, která se podává s rýží.

  • Rychlý boršč s červenou řepou

    Udělat klasický boršč je poměrně náročná a zdlouhavá práce. Pokud ale vyzkoušíte variantu podle kulináře Petra Stupky, budete mít polévku hotovou za pouhých třicet minut.