Caesar, caprese, waldorf, coleslaw, nicoise. Vyzkoušejte slavné saláty

Pro saláty existuje nepřeberné množství kombinací. Některé jsou ale skutečně osvědčené. Zorientujte se ve známých salátech a zkuste si je v létě připravit. Navíc Petr Stupka, autor pořadu Kuchařské čarování, přidává inspiraci ze světa a recept na sýrový dip a bazalkové pesto.

Caesar

Tento salát vymyslel Ital jménem Caesar, který žil v Mexiku. Hlavní surovinou je římský listový salát. Dále do něj patří posekané natvrdo uvařené vejce, strouhaný parmazán, trocha utřeného česneku, vypeckované olivy, ančovičky a citrónová šťáva. Veledůležitou součástí salátu Caesar jsou osmažené krutony z bílé veky.

Waldorf

Ve věhlasném newyorském hotelu Waldorf vymyslel na konci 19. století jeden Švýcar, tamní číšník, salát, který se pak proslavil po celém světě. Na salátový list kladl plátky jablek, drobné kostičky spařeného celeru, vlašské ořechy, tmavé hroznové víno a vše ochutil majonézovým dresinkem. Tento koncept se pak stal předlohou pro mnoho zajímavých variant taktéž nazývaných waldorfský salát.

Já ho nejraději připravuji z celeru nakrájeného na jemné nudličky, které lehce osmahnu na oleji a nakonec ještě zasypu trochou přírodního cukru a nechám zkaramelizovat. K tomu samozřejmě jablka, opražené vlašské ořechy a dresink namíchaný z majonézy a jogurtu s trochou citronové šťávy.

Coleslaw

Pro někoho zelný salát, další ho doplňuje mrkví, cibulí nebo i majonézou. Existuje velké množství variant salátu Coleslaw. Jeho tradice sahá až do Irska, kde se běžně připravoval teplý pokrm ze zelí a další zeleniny. Holanďané jedli spařené zelí s mrkví a cibulí jako salát už před 200 lety a nazývali pokrm koolsalade. Z toho postupem času vznikl název coleslaw.

Hlavními ingrediencemi na salát Coleslaw je zelí a mrkev

Recept na mou oblíbenou variantu: Hlávkové zelí nakrájejte na jemné nudličky nebo drobné kostičky, osolte, přimíchejte trochu cukru a oleje. Přidejte na nitky nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev, vše zlehka promíchejte a nechte ležet v lednici. Mezitím šlehejte v misce jemně nakrájenou cibuli s trochou oleje a soli. Až cibule pustí šťávu a vše se sváže, přidejte trochu octa a kvalitní majonézy a čerstvě mletý pepř. Zelí v lednici zatím mírně slehlo, pustilo šťávu, kterou můžete trochu slít, ale není to nutné. Pak už jen vše zlehka promíchejte.

Nicoise

Pochází z jihofrancouzského města Nice a je to jeden z nejslavnějších salátů vůbec. Potřebujete na něj dvě vařené brambory, tři rajčata, hrst povařených fazolových lusků, zelenou kapii, malý řapík celeru a jeden celý hlávkový salát. Vše pokrájejte a promíchejte. Ochuťte pokrájenými ančovičkami, tuňákem z konzervy, vypeckovanými olivami, trochou vinného octa, olivového oleje, soli a pepře. Hotový salát podávejte s osminkami vařeného vejce.

Choriatiki a šopský salát

Nejslavnější řecký salát a šopský mají mnoho společného. Jsou ze salátových okurek, drobně krájených rajčat, bílého balkánského sýru Feta. Vždy zalité olivovým olejem, vinným octem, lehce osolené a opepřené. Řecký navíc doplňují černé vypeckované olivy a šopský zase krájené kapie. V obou se také mohou objevit jarní cibulky.

Salát Caprese. Ilustrační foto

Caprese

Původně to byla běžná součást lidové kuchyně, kde se kombinoval sýr, rajčata, olivový olej s česnekem a bazalkou či jinými bylinami. Zhruba v polovině minulého století se začal v oblasti Kampánie v Itálii objevovat na talířích oblíbený předkrm z plátků rajčat a mozzarelly doplněný olivovým olejem, lístky bazalky, solí a pepřem.

S jeho variantami se můžete dnes setkat skoro na celém světě, ale vždy záleží na kvalitě bochánků mozzarelly a vyzrálosti rajčat. Nejraději používám k ochucení tohoto salátu bazalkové pesto, tedy v olivovém oleji rozmixované lístky bazalky s trochou česneku a soli.

Tzatziki, balkánský okurkový salát

Když se řekne tzatziki, můžete si představit strouhané okurky s olivovým olejem a jogurtem nebo také směs koření prodávanou pod tímto názvem.

Koření na tzatziki: cibule, česnek, máta, paprika a sůl. To je to hlavní, co by v této směsi mělo být. Běžně ale v pytlíčku najdete také pepř, petrželovou mať a podobně.

Na salát: 600 gramů salátových okurek, 250 mililitrů bílého smetanového jogurtu, 30 gramů česneku, 50 mililitrů olivového oleje, sůl, koření na tzatziki, pepř, chléb, tuk na opečení.

Bílý jogurt vložte do plátýnka a sítka a nechte v lednici, aby pustil část tekutiny a zhoustnul. Okurky oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Trochu je osolte a nechte pustit šťávu, tu poté vymačkejte. Do jogurtu zašlehejte olivový olej, sůl, koření na tzatziki a prolisovaný česnek a nakonec vmíchejte okurky. Podle chuti dosolte a podávejte okořeněné čerstvě pomletým pepřem a s opečenými kousky chleba.

INSPIRACE K SALÁTŮM

Sýrové dipy. Tak se moderně a odborně nazývají studené omáčky z mléčného základu. Jsou ze sýrů, tvarohu, smetany, jogurtu. Recept je jednoduchý. Stačí dobrý tvaroh rozšlehat se smetanou, přidat sůl, posekanou pažitku a máte skvělý dip na salát i grilovanou zeleninu. Dobré jsou také dipy ze smetanových tavených sýrů. Zkuste k salátu třeba omáčku z rozmixovaného sladkého hrášku, taveného sýra a kysané smetany lehce okyselenou šťávou z limetky.

Bylinkové pesto. Stačí kvalitní olej, bylinky, trochu soli a mixér. Doporučuji přidat i pár plátků česneku. Takové kouzlo ozvláštní nejeden salát. Pestem můžete doplnit těstovinový, ale třeba i bramborový salát.

Salátové tipy ze světa

Vedle slavných salátů jsem pro vás připravil ještě malou inspiraci posbíranou takříkajíc z celého světa.

Velká Británie. Salát z vařeného uzeného jazyka, podušených žampionů a hlávkového salátu ochucený křenovou majonézou a vylehčenou ušlehanou šlehačkou

Německo. Základem salátu jsou vařené brambory nakrájené na větší kousky a na nudličky krájená jablka. Dále do něj patří řezy ze slanečků a jemně posekaná cibule. Všechno spojuje zálivka z vařených prolisovaných žloutků, hořčice, jablečného octa a oleje. Vše zdobí nastrouhané uvařené bílky smíchané s posekanou pažitkou.

Japonsko. Uvařené širší rýžové nudle překrájejte a výrazně ochuťte rýžovým nebo jiným zvláštním octem. Krátce povařte stejnoměrné řezy z mrkve, pórku a bílé ředkve v osolené a oslazené vodě. Po vychladnutí smíchejte s nudlemi. Dále přidejte jemně nakrájené nitky z uvařených mořských řas a směs citrónem ochucených darů moře (krevety, mušle a podobně).

Španělsko. Řezy z mladých cuket posolte a nechte pár minut pustit šťávu. Pak propláchněte studenou vodou, zastříkněte octem, zlehka opepřete a smíchejte s kostičkami slaného výrazného sýra a kostkami opečeného tmavého chleba. Můžete doplnit sekaným česnekem a cibulkou.

Austrálie. Posekaný hlávkový salát smíchejte s kostičkami ananasu, kiwi a kousky banánů. Ochuťte limetkovou nebo citrónovou šťávou a nasekanou mátou.

Kalifornie. Smíchejte nahrubo nastrouhaná jablka s citrónovou šťávou, sekanými vlašskými ořechy, čerstvými kuličkami rybízu a přidejte kysanou smetanu ochucenou medem.

autor: Petr Stupka

Související

  • Grilovaný a pestrý salát

    Grilování nemusí být vždy spojeno jen s uzeninami a masem. Velmi chutná je také na grilu upravená zelenina. Zkuste ji opéct podle receptu kulináře Petra Stupky.

  • Salát pro zdravé srdce

    Zelená rostlinná strava obsahuje vitamín K, kyselinu listovou, mnoho antioxidačních prvků a vlákninu. Všechny tyto látky vyživují a obohacují náš srdečně-cévní systém.

  • Zelný salát kimchi

    Korejské kimchi je legendární. Je bohaté na probiotické bakterie, které podporují imunitní systém a trávení, zvyšují využití živin z jídla a mají další pozitivní účinky.