Ořechová nádivka
Máte chuť na zajímavou nádivku? Zkuste ořechovou podle receptu kulináře Petra Stupky. Můžete ji podávat jako originální přílohu k pečené drůbeži i jako samostatný pokrm.
- 5 starších rohlíků
- 80 gramů másla
- 130 mililitrů smetany
- 4 až 5 vajec
- 60 gramů kukuřičné krupice (polenty)
- 150 gramů lískových (nebo vlašských) ořechů
- sůl
- petrželová nať
- muškátový květ
Na pánvi rozpusťte máslo a v něm zapěňte polovinu nastrouhaných, nebo podrcených ořechů. Přidejte posekanou petrželku a na závěr vmíchejte do směsi na kostičky nakrájené rohlíky.
Můžete vše krátce osušit na plechu v troubě, aby pečivo zavonělo máslem.
V míse rozšlehejte smetanu a žloutky. Přidejte sůl, kukuřičnou krupici a muškátový květ. Směs nechte asi 15 minut stát.
Mezitím z bílků ušlehejte pevný sníh a máslem vymažte nádobu, ve které budete nádivku péci.
Nakonec všechny součásti zlehka promíchejte, vložte do formy a pečte asi 20 minut při 170 stupních.
Ořechovou nádivku můžete podávat jako samostatný pokrm s omáčkou i jako alternativu knedlíků k různým pokrmům, zejména k pečené drůbeži.
Související
-
Jak správně péct svatomartinskou husu? Nejprve na prsou, pak na zádech
Když se pustíte do přípravy velké drůbeže, je nutné počítat s pozvolným a dlouhodobým pečením. Naprosto zásadní je zároveň průběžné podlévání a přelévání.
-
Kuřecí roláda s žemlovou nádivkou
Svinutý plát masa s náplní se připravuje už stovky let. Svůj osvědčený recept má i autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte jeho kuřecí roládu.
-
Jak připravit drůbež? Tipy na pečení a recept na kohouta na víně
Jídla z drůbeže byla dříve slavnostní, dnes tvoří základ jídelníčku. V Čechách se využívá hlavně kuřecí maso, ale připravit můžete kachnu, husu, krůtu, perličku i křepelku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka