Ořechová nádivka

Máte chuť na zajímavou nádivku? Zkuste ořechovou podle receptu kulináře Petra Stupky. Můžete ji podávat jako originální přílohu k pečené drůbeži i jako samostatný pokrm.

Ingredience
  • 5 starších rohlíků
  • 80 gramů másla
  • 130 mililitrů smetany
  • 4 až 5 vajec
  • 60 gramů kukuřičné krupice (polenty)
  • 150 gramů lískových (nebo vlašských) ořechů
  • sůl
  • petrželová nať
  • muškátový květ

Na pánvi rozpusťte máslo a v něm zapěňte polovinu nastrouhaných, nebo podrcených ořechů. Přidejte posekanou petrželku a na závěr vmíchejte do směsi na kostičky nakrájené rohlíky.

Můžete vše krátce osušit na plechu v troubě, aby pečivo zavonělo máslem.

V míse rozšlehejte smetanu a žloutky. Přidejte sůl, kukuřičnou krupici a muškátový květ. Směs nechte asi 15 minut stát.

Mezitím z bílků ušlehejte pevný sníh a máslem vymažte nádobu, ve které budete nádivku péci.

Nakonec všechny součásti zlehka promíchejte, vložte do formy a pečte asi 20 minut při 170 stupních.

Ořechovou nádivku můžete podávat jako samostatný pokrm s omáčkou i jako alternativu knedlíků k různým pokrmům, zejména k pečené drůbeži.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.