Jak správně péct svatomartinskou husu? Nejprve na prsou, pak na zádech

Když se pustíte do přípravy velké drůbeže, je nutné počítat s pozvolným a dlouhodobým pečením. Naprosto zásadní je zároveň průběžné podlévání a přelévání.

Všechna drůbež se nejprve peče obrácená prsy na dno pekáče. Dbejte na to, aby se kůže na prsou nepotrhala a nenapekla na dno. Pak krocana, husu, kachnu či kuře obraťte a dopečte na zádech.

U tučných kusů je třeba lehce propichovat kůži, aby se vypekl tuk. Nadbytečný tuk sbírejte, nebo slévejte a nechte stranou k dalšímu využití.

Na závěr drůbež dopečte do barvy a křupavé kůžičky. Poté ji naporcujte a dokončete šťávu. Důležité je nakonec nechat porce ve výpeku asi deset minut ležet v mírně zahřáté troubě.

Zásadní pro pečení drůbeže je dostatek času a mírné teplo, které postupně rozehřeje svalovinu a také kosti do hloubky. Volte teplotu pod 150 stupňů a v ní pak husu pečte dostatečně podlitou vodou, vínem, či pivem. Pekáč mějte svrchu přikrytý, aby se v úvodu drůbež spíše dusila, než pekla.

Martinská husa se zelím

Ingredience
  • 1 celá husa
  • 1 kilogram zelí
  • 500 gramů jablek
  • 3 až 4 rohlíky
  • 100 gramů slaniny
  • 1 větší cibule
  • 30 gramů cukru
  • sůl, kmín
  • případně bílé víno

V rendlíku, nebo v pánvi rozpečte slaninu, přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte. Přimíchejte nastrouhaná jablka a krátce je poduste s cukrem a kmínem. Když jablka pustí šťávu, přidejte pokrájené zelí, trochu soli a vše promíchejte. Nakonec přimíchejte suché kostičky rohlíků a vyrobte tak zelnou nádivku.

Směs vložte do připravené husy. Otvor uzavřete jehlicí, nebo sešijte. Pokud vám část nádivky zůstane, dejte ji péci volně do pekáče. Zelná nádivka v huse se někdy doplňuje také jalovčinami, bobkovým listem i jiným kořením.

Husu pečte přikrytou v pekáči na pečicím papíru, aby se nepřipekla a nepotrhala se její kůže. Podle velikosti a stáří drůbeže trvá pečení 3 až 4 hodiny při teplotě 130 až 140 stupňů. Následně husu dopékejte pro dosažení křupavé kůžičky při teplotě 180 stupňů. V této fázi již nepřikrývejte a průběžně přelévejte výpekem.

Pečená husa

Ořechová nádivka

Ingredience
  • 5 starších rohlíků 
  • 80 gramů másla
  • 130 mililitrů smetany
  • 4 až 5 vajec
  • 60 gramů kukuřičné krupice (polenty)
  • 150 gramů ořechů
  • sůl, petrželovou nať
  • muškátový květ

Na pánvi rozpusťte máslo a v něm zpěňte polovinu nastrouhaných, nebo drcených ořechů. Přidejte posekanou petrželku a na závěr vmíchejte na kostičky nakrájené rohlíky. Můžete vše krátce osušit na plechu v troubě, aby pečivo zavonělo máslem.

V míse rozšlehejte smetanu a žloutky, přidejte sůl, kukuřičnou krupici a muškátový květ. Směs nechte asi 15 minut stát.

Mezitím si z bílků ušlehejte pevný sníh a máslem vymažte nádobu, ve které nádivku budete péci. Nakonec všechny součásti zlehka promíchejte, vložte do formy a pečte asi dvacet minut při 170 stupních.

Nádivku můžete podávat jako samostatný pokrm s omáčkou, nebo jako alternativu knedlíků k různým pokrmům, zejména k pečené drůbeži.

Související