Jak správně péct svatomartinskou husu? Nejprve na prsou, pak na zádech
Když se pustíte do přípravy velké drůbeže, je nutné počítat s pozvolným a dlouhodobým pečením. Naprosto zásadní je zároveň průběžné podlévání a přelévání.
Martinská husa se zelím
Všechna drůbež se nejprve peče obrácená prsy na dno pekáče. Dbejte na to, aby se kůže na prsou nepotrhala a nenapekla na dno. Pak krocana, husu, kachnu či kuře obraťte a dopečte na zádech.
- 1 celá husa
- 1 kilogram zelí
- 500 gramů jablek
- 3 až 4 rohlíky
- 100 gramů slaniny
- 1 větší cibule
- 30 gramů cukru
- sůl, kmín
- případně bílé víno
U tučných kusů je třeba lehce propichovat kůži, aby se vypekl tuk. Nadbytečný tuk sbírejte nebo slévejte a nechte stranou k dalšímu využití.
Na závěr drůbež dopečte do barvy a křupavé kůžičky. Poté ji naporcujte a dokončete šťávu. Důležité je nakonec nechat porce ve výpeku asi deset minut ležet v mírně zahřáté troubě.
Zásadní pro pečení drůbeže je dostatek času a mírné teplo, které postupně rozehřeje svalovinu a také kosti do hloubky. Volte teplotu pod 150 stupňů a v ní pak husu pečte dostatečně podlitou vodou, vínem či pivem. Pekáč mějte svrchu přikrytý, aby se v úvodu drůbež spíše dusila než pekla.
V rendlíku nebo v pánvi rozpečte slaninu, přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte. Přimíchejte nastrouhaná jablka a krátce je poduste s cukrem a kmínem. Když jablka pustí šťávu, přidejte pokrájené zelí, trochu soli a vše promíchejte. Nakonec přimíchejte suché kostičky rohlíků a vyrobte tak zelnou nádivku.
Směs vložte do připravené husy. Otvor uzavřete jehlicí nebo sešijte. Pokud vám část nádivky zůstane, dejte ji péci volně do pekáče. Zelná nádivka v huse se někdy doplňuje také jalovčinami, bobkovým listem i jiným kořením.
Husu pečte přikrytou v pekáči na pečicím papíru, aby se nepřipekla a nepotrhala se její kůže. Podle velikosti a stáří drůbeže trvá pečení 3 až 4 hodiny při teplotě 130 až 140 stupňů. Následně husu dopékejte pro dosažení křupavé kůžičky při teplotě 180 stupňů. V této fázi již nepřikrývejte a průběžně přelévejte výpekem.
Ořechová nádivka
Na pánvi rozpusťte máslo a v něm zpěňte polovinu nastrouhaných nebo drcených ořechů. Přidejte posekanou petrželku a na závěr vmíchejte na kostičky nakrájené rohlíky. Můžete vše krátce osušit na plechu v troubě, aby pečivo zavonělo máslem.
- 5 starších rohlíků
- 80 gramů másla
- 130 mililitrů smetany
- 4 až 5 vajec
- 60 gramů kukuřičné krupice (polenty)
- 150 gramů ořechů
- sůl, petrželovou nať
- muškátový květ
V míse rozšlehejte smetanu a žloutky, přidejte sůl, kukuřičnou krupici a muškátový květ. Směs nechte asi 15 minut stát.
Mezitím si z bílků ušlehejte pevný sníh a máslem vymažte nádobu, ve které nádivku budete péci. Nakonec všechny součásti zlehka promíchejte, vložte do formy a pečte asi dvacet minut při 170 stupních.
Nádivku můžete podávat jako samostatný pokrm s omáčkou nebo jako alternativu knedlíků k různým pokrmům, zejména k pečené drůbeži.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.