Jak správně péct svatomartinskou husu? Nejprve na prsou, pak na zádech
Když se pustíte do přípravy velké drůbeže, je nutné počítat s pozvolným a dlouhodobým pečením. Naprosto zásadní je zároveň průběžné podlévání a přelévání.
Všechna drůbež se nejprve peče obrácená prsy na dno pekáče. Dbejte na to, aby se kůže na prsou nepotrhala a nenapekla na dno. Pak krocana, husu, kachnu či kuře obraťte a dopečte na zádech.
U tučných kusů je třeba lehce propichovat kůži, aby se vypekl tuk. Nadbytečný tuk sbírejte, nebo slévejte a nechte stranou k dalšímu využití.
Na závěr drůbež dopečte do barvy a křupavé kůžičky. Poté ji naporcujte a dokončete šťávu. Důležité je nakonec nechat porce ve výpeku asi deset minut ležet v mírně zahřáté troubě.
Zásadní pro pečení drůbeže je dostatek času a mírné teplo, které postupně rozehřeje svalovinu a také kosti do hloubky. Volte teplotu pod 150 stupňů a v ní pak husu pečte dostatečně podlitou vodou, vínem, či pivem. Pekáč mějte svrchu přikrytý, aby se v úvodu drůbež spíše dusila, než pekla.
Martinská husa se zelím
- 1 celá husa
- 1 kilogram zelí
- 500 gramů jablek
- 3 až 4 rohlíky
- 100 gramů slaniny
- 1 větší cibule
- 30 gramů cukru
- sůl, kmín
- případně bílé víno
V rendlíku, nebo v pánvi rozpečte slaninu, přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte. Přimíchejte nastrouhaná jablka a krátce je poduste s cukrem a kmínem. Když jablka pustí šťávu, přidejte pokrájené zelí, trochu soli a vše promíchejte. Nakonec přimíchejte suché kostičky rohlíků a vyrobte tak zelnou nádivku.
Směs vložte do připravené husy. Otvor uzavřete jehlicí, nebo sešijte. Pokud vám část nádivky zůstane, dejte ji péci volně do pekáče. Zelná nádivka v huse se někdy doplňuje také jalovčinami, bobkovým listem i jiným kořením.
Husu pečte přikrytou v pekáči na pečicím papíru, aby se nepřipekla a nepotrhala se její kůže. Podle velikosti a stáří drůbeže trvá pečení 3 až 4 hodiny při teplotě 130 až 140 stupňů. Následně husu dopékejte pro dosažení křupavé kůžičky při teplotě 180 stupňů. V této fázi již nepřikrývejte a průběžně přelévejte výpekem.
Ořechová nádivka
- 5 starších rohlíků
- 80 gramů másla
- 130 mililitrů smetany
- 4 až 5 vajec
- 60 gramů kukuřičné krupice (polenty)
- 150 gramů ořechů
- sůl, petrželovou nať
- muškátový květ
Na pánvi rozpusťte máslo a v něm zpěňte polovinu nastrouhaných, nebo drcených ořechů. Přidejte posekanou petrželku a na závěr vmíchejte na kostičky nakrájené rohlíky. Můžete vše krátce osušit na plechu v troubě, aby pečivo zavonělo máslem.
V míse rozšlehejte smetanu a žloutky, přidejte sůl, kukuřičnou krupici a muškátový květ. Směs nechte asi 15 minut stát.
Mezitím si z bílků ušlehejte pevný sníh a máslem vymažte nádobu, ve které nádivku budete péci. Nakonec všechny součásti zlehka promíchejte, vložte do formy a pečte asi dvacet minut při 170 stupních.
Nádivku můžete podávat jako samostatný pokrm s omáčkou, nebo jako alternativu knedlíků k různým pokrmům, zejména k pečené drůbeži.
Související
-
Kuřecí roláda s žemlovou nádivkou
Svinutý plát masa s náplní se připravuje už stovky let. Svůj osvědčený recept má i autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte jeho kuřecí roládu.
-
Jak připravit drůbež? Tipy na pečení a recept na kohouta na víně
Jídla z drůbeže byla dříve slavnostní, dnes tvoří základ jídelníčku. V Čechách se využívá hlavně kuřecí maso, ale připravit můžete kachnu, husu, krůtu, perličku i křepelku.
-
Rolované vepřové koleno na pivě a medu
Milovníky piva potěší recept kulináře Petra Stupky na rolované koleno. Bez oblíbeného nápoje se totiž neobejde. Ale pokrm bude chutnat i těm, kdo pivo příliš nevyhledávají.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka