Šípková omáčka k pečené zvěřině
Se šípkovou, nebo se zelím? V jednom českém filmu se na tom nemohli dohodnout, a tak nejlepší asi je postupně vyzkoušet obojí. Petr Stupka v Kuchařském čarování přináší návod na šípkovou omáčku k zvěřinové pečínce.
Suroviny:
120 gramů cibule
250 gramů kořenové zeleniny
60 gramů sádla
50 gramů másla
40 gramů pískového cukru
200 mililitrů bílého italského vína
300 mililitrů silného vývaru
100 gramů šípkové marmelády
sůl, divoké koření
zlomek skořice
citronová kůra a šťáva
150 mililitrů sladké nebo kysané smetany
Nejprve na sádle opékáme kořenovou zeleninu. Když se její okraje začnou opékat a zelenina zavoní, přidáme drobně nakrájenou cibuli a dál vše pečeme.
Až se dozlatova opeče i cibule, přidáme máslo a cukr a necháme ho v základu zkaramelizovat. Pak přidáme trochu citronové kůry, zalijeme vínem a vývarem, přidáme koření, sůl a pěkně zvolna všechno pomalu dusíme, až bude zelenina dokonale měkká.
Rozdušenou směs zeleniny rozmixujeme na hladko. Přidáme šípkovou marmeládu. Nakonec je dobré trochu omáčku přikyselit citronovou šťávou a zjemnit smetanou. Tu už není třeba ani dlouho vařit, stačí jen prohřát.
Podáváme s kouskem pečené zvěřiny, například kančím, a knedlíkem.
Související
-
Recepty ze zvěřiny – zámecká paštika a masový koláč
Podzim je ideální čas na divočinu a zvěřinové hody. Kromě guláše nebo polévky můžete vyzkoušet paštiku a jelení koláč podle Petra Stupky. Určitě vám budou chutnat.
-
Jak správně péct svatomartinskou husu? Nejprve na prsou, pak na zádech
Když se pustíte do přípravy velké drůbeže, je nutné počítat s pozvolným a dlouhodobým pečením. Naprosto zásadní je zároveň průběžné podlévání a přelévání.
-
Nepečený dort z jablek a skořicové řezy
Dva sladké recepty nabízí návštěvníkům webu Českého rozhlasu České Budějovice kulinář Petr Stupka. K inspiraci na nepečený dort z jablek přidává i tip na skořicové řezy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.