Šípková omáčka k pečené zvěřině

Se šípkovou, nebo se zelím? V jednom českém filmu se na tom nemohli dohodnout, a tak nejlepší asi je postupně vyzkoušet obojí. Kulinář Petr Stupka nabízí návod na šípkovou omáčku k zvěřinové pečínce.

Ingredience
  • 120 gramů cibule
  • 250 gramů kořenové zeleniny
  • 60 gramů sádla
  • 50 gramů másla
  • 40 gramů pískového cukru
  • 200 mililitrů bílého italského vína
  • 300 mililitrů silného vývaru
  • 100 gramů šípkové marmelády
  • sůl, divoké koření
  • zlomek skořice
  • citronová kůra a šťáva
  • 150 mililitrů sladké, nebo kysané smetany

Nejprve na sádle opékáme kořenovou zeleninu. Když se její okraje začnou opékat a zelenina zavoní, přidáme drobně nakrájenou cibuli a dál vše pečeme.

Až se dozlatova opeče i cibule, přidáme máslo a cukr a necháme v základu zkaramelizovat. Pak přidáme trochu citronové kůry, zalijeme vínem a vývarem, přidáme koření, sůl a pěkně zvolna všechno pomalu dusíme, až bude zelenina dokonale měkká.

Rozdušenou směs zeleniny rozmixujeme na hladko. Přidáme šípkovou marmeládu.

Nakonec je dobré trochu omáčku přikyselit citronovou šťávou a zjemnit smetanou. Tu už není třeba ani dlouho vařit, stačí jen prohřát.

Podáváme s kouskem pečené zvěřiny, například kančím, a knedlíkem.

    Mohlo by vás zajímat