Šípková omáčka k pečené zvěřině
Se šípkovou, nebo se zelím? V jednom českém filmu se na tom nemohli dohodnout, a tak nejlepší asi je postupně vyzkoušet obojí. Petr Stupka v Kuchařském čarování přináší návod na šípkovou omáčku k zvěřinové pečínce.
Suroviny:
120 gramů cibule
250 gramů kořenové zeleniny
60 gramů sádla
50 gramů másla
40 gramů pískového cukru
200 mililitrů bílého italského vína
300 mililitrů silného vývaru
100 gramů šípkové marmelády
sůl, divoké koření
zlomek skořice
citronová kůra a šťáva
150 mililitrů sladké nebo kysané smetany
Nejprve na sádle opékáme kořenovou zeleninu. Když se její okraje začnou opékat a zelenina zavoní, přidáme drobně nakrájenou cibuli a dál vše pečeme.
Až se dozlatova opeče i cibule, přidáme máslo a cukr a necháme ho v základu zkaramelizovat. Pak přidáme trochu citronové kůry, zalijeme vínem a vývarem, přidáme koření, sůl a pěkně zvolna všechno pomalu dusíme, až bude zelenina dokonale měkká.
Rozdušenou směs zeleniny rozmixujeme na hladko. Přidáme šípkovou marmeládu. Nakonec je dobré trochu omáčku přikyselit citronovou šťávou a zjemnit smetanou. Tu už není třeba ani dlouho vařit, stačí jen prohřát.
Podáváme s kouskem pečené zvěřiny, například kančím, a knedlíkem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.