Šípková omáčka k pečené zvěřině
Se šípkovou, nebo se zelím? V jednom českém filmu se na tom nemohli dohodnout, a tak nejlepší asi je postupně vyzkoušet obojí. Kulinář Petr Stupka nabízí návod na šípkovou omáčku k zvěřinové pečínce.
- 120 gramů cibule
- 250 gramů kořenové zeleniny
- 60 gramů sádla
- 50 gramů másla
- 40 gramů pískového cukru
- 200 mililitrů bílého italského vína
- 300 mililitrů silného vývaru
- 100 gramů šípkové marmelády
- sůl, divoké koření
- zlomek skořice
- citronová kůra a šťáva
- 150 mililitrů sladké, nebo kysané smetany
Nejprve na sádle opékáme kořenovou zeleninu. Když se její okraje začnou opékat a zelenina zavoní, přidáme drobně nakrájenou cibuli a dál vše pečeme.
Až se dozlatova opeče i cibule, přidáme máslo a cukr a necháme v základu zkaramelizovat. Pak přidáme trochu citronové kůry, zalijeme vínem a vývarem, přidáme koření, sůl a pěkně zvolna všechno pomalu dusíme, až bude zelenina dokonale měkká.
Rozdušenou směs zeleniny rozmixujeme na hladko. Přidáme šípkovou marmeládu.
Nakonec je dobré trochu omáčku přikyselit citronovou šťávou a zjemnit smetanou. Tu už není třeba ani dlouho vařit, stačí jen prohřát.
Podáváme s kouskem pečené zvěřiny, například kančím, a knedlíkem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.