Houbové knedlíky
Stejně jako se připravují žemlové knedlíky se špekem nebo bylinkami, můžete uvařit i báječné houbové knedlíky. Recept prozradil autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.
- 5 rohlíků nakrájených na kostky
- 2 až 3 vejce
- 100 mililitrů mléka
- 120 gramů polohrubé pšeničné mouky
- 250 gramů čerstvých hub
- 50 gramů másla
- půl lžičky prášku do pečiva
- petrželová a celerová nať
- drcený kmín
- sůl
Očištěné houby nakrájíme na drobné kousky a na másle je dusíme spolu se solí a drceným kmínem, až změknou a vyvaří se případná šťáva (15 minut). Nakonec do míchanice přidáme posekané natě z petržele a celeru.
Mléko, vejce, trochu soli, prášek do pečiva a větší část mouky důkladně promícháme. Řídké těsto pak spojíme s houbami a následně i s předem nakrájeným pečivem.
Ze vzniklé hmoty namočenýma rukama tvoříme stejnoměrné koule, které následně obalíme a umáčkneme v mouce.
Kulaté knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě, podle velikosti 12 až 15 minut. Po uvaření je navrchu trochu roztrhneme vidličkami a pomastíme máslem.
Ideální přílohou je dušené sladkokyselé zelí, případně zelí cuketové a osmažená cibulka.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka