Houbové knedlíky
Stejně jako se připravují žemlové knedlíky se špekem nebo bylinkami, můžete uvařit i báječné houbové knedlíky. Recept prozradil v pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.
Suroviny:
5 rohlíků nakrájených na kostky
2 až 3 vejce
100 mililitrů mléka
120 gramů polohrubé pšeničné mouky
250 gramů čerstvých hub
50 gramů másla
půl lžičky prášku do pečiva
petrželová a celerová nať
drcený kmín, sůl
Očištěné houby nakrájíme na drobné kousky a na másle je dusíme spolu se solí a drceným kmínem, až změknou a vyvaří se případná šťáva (15 minut). Nakonec do míchanice přidáme posekané natě z petržele a celeru.
Mléko, vejce, trochu soli, prášek do pečiva a větší část mouky důkladně promícháme. Řídké těsto pak promícháme s houbami a následně i s předem nakrájeným pečivem. Ze vzniklé hmoty namočenýma rukama tvoříme stejnoměrné koule, které následně obalíme a umáčkneme v mouce.
Kulaté knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě, podle velikosti 12 až 15 minut. Po uvaření je navrchu trochu roztrhneme vidličkami a pomastíme máslem.
Ideální přílohou je dušené sladkokyselé zelí, případně zelí cuketové a osmažená cibulka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...
Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Lidský faktor
Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová