Houbové knedlíky

Stejně jako se připravují žemlové knedlíky se špekem nebo bylinkami, můžete uvařit i báječné houbové knedlíky. Recept prozradil v pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.

Suroviny:
5 rohlíků nakrájených na kostky
2 až 3 vejce
100 mililitrů mléka
120 gramů polohrubé pšeničné mouky
250 gramů čerstvých hub
50 gramů másla
půl lžičky prášku do pečiva
petrželová a celerová nať
drcený kmín, sůl

Očištěné houby nakrájíme na drobné kousky a na másle je dusíme spolu se solí a drceným kmínem, až změknou a vyvaří se případná šťáva (15 minut). Nakonec do míchanice přidáme posekané natě z petržele a celeru.

Mléko, vejce, trochu soli, prášek do pečiva a větší část mouky důkladně promícháme. Řídké těsto pak promícháme s houbami a následně i s předem nakrájeným pečivem. Ze vzniklé hmoty namočenýma rukama tvoříme stejnoměrné koule, které následně obalíme a umáčkneme v mouce.

Kulaté knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě, podle velikosti 12 až 15 minut. Po uvaření je navrchu trochu roztrhneme vidličkami a pomastíme máslem.

Ideální přílohou je dušené sladkokyselé zelí, případně zelí cuketové a osmažená cibulka.