Čína z hub a houbová čalamáda do sklenice
O tom, že houby jsou masem chudých, jste asi už slyšeli. Povětšinou se máme natolik dobře, že si nějakou tu flákotu nemusíme houbami nahrazovat, ale když kulinář Petr Stupka občas udělá českou „čínu“ jen z cibule, celeru, papriky a hub, každý si rád přidává.
Čína z hub
Suroviny:
500 gramů hub
1 vejce
olej
bramborový škrob
sůl
koření (mletý koriandr, zázvor, kmín)
celer
cibule
paprika, popřípadě i cuketa
sójová omáčka
chilli omáčka
Větší kousky hub (nejlépe tuhé nohy kozáků, křemenáčů a hřibů) nejprve trochu povařte nebo osmahněte na tuku. Pak je smíchejte s vejcem a bramborovým škrobem. Přidejte sůl a koření (já dávám mletý koriandr, zázvor a trochu kmínu, může být i římský).
V horkém oleji pak osmahněte tenké nudličky celeru, přidejte cibuli nakrájenou na malé měsíčky a ke konci drobně nakrájenou papriku, popřípadě i cuketu.
Tuto směs dejte stranou a následně prudce v oleji opékejte houby, až se zcela ze všech stran opečou. Škrobová marináda na nich vytvoří křupavou vrstvičku.
Nakonec vše smíchejte, zastříkněte sójovou omáčkou a chilli omáčkou či olejem a podávejte. Ideálně se hodí k rýžovým nudlím se spoustou cibulové natě.
Houbová čalamáda do sklenice
Suroviny:
250 mililitrů oleje
1 menší kečup
150 gramů cukru
200 mililitrů vody
200 mililitrů octa
5 celých pepřů
5 kuliček nového koření
3 hřebíčky
30 gramů soli
cibule
papriky
houby
Nejprve je třeba houby krátce povařit v osolené vodě a pak nechat okapat. Smíchejte olej, kečup, cukr, vodu, ocet a koření a do toho všeho nakrájejte na větší kousky cibuli, různobarevné kapie a houby v libovolném poměru.
Vše smíchané nacpěte do zavařovacích lahví a vařte 15 až 20 minut při 90 stupních Celsia. Tím se zajistíte, že čalamáda bude křehká a křupavá.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.