Čína z hub a houbová čalamáda do sklenice

O tom, že houby jsou masem chudých, jste už asi slyšeli. Povětšinou se máme natolik dobře, že si nějakou tu flákotu nemusíme houbami nahrazovat, ale když kulinář Petr Stupka občas udělá českou „čínu“ jen z cibule, celeru, papriky a hub, každý si rád přidává.

Čína z hub

Ingredience
  • 500 gramů hub
  • 1 vejce
  • olej
  • bramborový škrob
  • sůl
  • koření (mletý koriandr, zázvor, kmín)
  • celer
  • cibule
  • paprika, popřípadě i cuketa
  • sójová omáčka
  • chilli omáčka

Větší kousky hub (nejlépe tuhé nohy kozáků, křemenáčů a hřibů) nejprve trochu povařte, nebo osmahněte na tuku. Pak houby smíchejte s vejcem a bramborovým škrobem. Přidejte sůl a koření (já dávám mletý koriandr, zázvor a trochu kmínu, může být i římský).

V horkém oleji osmahněte tenké nudličky celeru, přidejte cibuli nakrájenou na malé měsíčky a ke konci drobně nakrájenou papriku, popřípadě i cuketu.

Tuto směs dejte stranou a následně prudce v oleji opékejte houby, až se zcela ze všech stran opečou. Škrobová marináda na nich vytvoří křupavou vrstvičku.

Nakonec vše smíchejte, zastříkněte sójovou omáčkou a chilli omáčkou, či olejem a podávejte. Ideálně se hodí k rýžovým nudlím se spoustou cibulové natě.

Houbová čalamáda do sklenice

Ingredience
  • 250 mililitrů oleje
  • 1 menší kečup
  • 150 gramů cukru
  • 200 mililitrů vody
  • 200 mililitrů octa
  • 5 celých pepřů
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 hřebíčky
  • 30 gramů soli
  • cibule
  • papriky
  • houby

Nejprve je třeba houby krátce povařit v osolené vodě a pak nechat okapat.

Smíchejte olej, kečup, cukr, vodu, ocet a koření. Do toho všeho nakrájejte na větší kousky cibuli, různobarevné papriky a houby v libovolném poměru.

Vše smíchané nacpěte do zavařovacích lahví a vařte 15 až 20 minut při 90 stupních Celsia. Tím zajistíte, že čalamáda bude křehká a křupavá.

Související

  • Co uvařit z hub? Jihočeský hubník, hřibový nákyp, koláč i placky

    Houby patří k létu. Vedle výživových hodnot je třeba ocenit jejich aroma a chuť. Každý druh nabízí svébytné odstíny, a tak lze připravit mnoho variací na jeden recept.

  • Klasická houbová omáčka

    K největším skvostům české kuchyně řadí kuchař Petr Stupka houbovou omáčku. Připravuje ji ze silného masového vývaru. Pak už stačí jen přidat knedlíky a máte vydatný pokrm.

  • Tomatový a houbový kuskus

    Kuskus si získává stále větší oblibu i v naší kuchyni. Jeho příprava je rychlá a jednoduchá. Dva tipy, jak si na něm pochutnat, nabídl v Kuchařském čarování Petr Stupka.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.