Čína z hub a houbová čalamáda do sklenice

O tom, že houby jsou masem chudých, jste asi už slyšeli. Povětšinou se máme natolik dobře, že si nějakou tu flákotu nemusíme houbami nahrazovat, ale když kulinář Petr Stupka občas udělá českou „čínu“ jen z cibule, celeru, papriky a hub, každý si rád přidává.

Čína z hub

Suroviny:
500 gramů hub
1 vejce
olej
bramborový škrob
sůl
koření (mletý koriandr, zázvor, kmín)
celer
cibule
paprika, popřípadě i cuketa
sójová omáčka
chilli omáčka

Větší kousky hub (nejlépe tuhé nohy kozáků, křemenáčů a hřibů) nejprve trochu povařte nebo osmahněte na tuku. Pak je smíchejte s vejcem a bramborovým škrobem. Přidejte sůl a koření (já dávám mletý koriandr, zázvor a trochu kmínu, může být i římský).

V horkém oleji pak osmahněte tenké nudličky celeru, přidejte cibuli nakrájenou na malé měsíčky a ke konci drobně nakrájenou papriku, popřípadě i cuketu.

Tuto směs dejte stranou a následně prudce v oleji opékejte houby, až se zcela ze všech stran opečou. Škrobová marináda na nich vytvoří křupavou vrstvičku.

Nakonec vše smíchejte, zastříkněte sójovou omáčkou a chilli omáčkou či olejem a podávejte. Ideálně se hodí k rýžovým nudlím se spoustou cibulové natě.

Houbová čalamáda do sklenice

Suroviny:
250 mililitrů oleje
1 menší kečup
150 gramů cukru
200 mililitrů vody
200 mililitrů octa
5 celých pepřů
5 kuliček nového koření
3 hřebíčky
30 gramů soli

cibule
papriky
houby

Nejprve je třeba houby krátce povařit v osolené vodě a pak nechat okapat. Smíchejte olej, kečup, cukr, vodu, ocet a koření a do toho všeho nakrájejte na větší kousky cibuli, různobarevné kapie a houby v libovolném poměru.

Vše smíchané nacpěte do zavařovacích lahví a vařte 15 až 20 minut při 90 stupních Celsia. Tím se zajistíte, že čalamáda bude křehká a křupavá.