Co uvařit z hub? Jihočeský hubník, hřibový nákyp, koláč i placky

Houby patří k létu. Vedle nesporných výživových hodnot je třeba ocenit jejich aroma a chuť. Každý druh nabízí svébytné odstíny, a tak lze připravit mnoho variací na jeden recept.

Jihočeský hubník

Fašírka z hub, vajec a housky, okořeněná solí, pepřem, majoránkou a česnekem. Je to taková houbová sekaná, která snese různé doplňky a proměny.

Na tradiční hubník pokrájejte směs hub, pečte a následně duste na sádle, cibuli a drceném kmínu. Do směsi dušených hub vmíchejte vejce, strouhanku, prolisovaný česnek, posekanou petrželovou či celerovou nať, trochu pepře a majoránku. Pečte v sádlem vymazané a strouhankou vysypané nádobě na 140 stupňů.

Houbová fašírka může mít mnoho proměn. Zkuste přidat k houbové směsi spařenou pohanku. Stejně tak můžete nahradit strouhanku nastrouhanými vařenými bramborami. O další úroveň povýší pokrm rozpečená slanina, ale třeba i uzený sýr.

Houbové placky

Ingredience
  • 600 gramů čerstvých hub
  • 4 vejce
  • 100 gramů strouhanky
  • 100 gramů sádla nebo oleje
  • 100 gramů cibule
  • 40 gramů bramborového škrobu
  • sůl, drcený kmín
  • petrželová nať
  • bazalka
  • případně houbové koření

Čerstvé, očištěné houby nakrájejte na drobnější kousky. Na třetině sádla v pánvi osmahněte drobně nakrájenou cibuli s drceným kmínem. Když změkne, přidejte houby, osolte a zvolna duste nejméně 15 minut.

Houby nejprve pustí šťávu a dusí se, postupně se voda odvaří a směs se začne opékat. To je pro chuť výsledných placek dobré.

Houbovou míchanici nechte zchladnout a poté do ní vmíchejte vejce, posekanou nať, bazalku, škrob a většinu strouhanky. Směs nechte chvíli stát, aby zhoustla.

Tvořte placky a pečte v pánvi na rozpáleném sádle z obou stran. Podávejte se salátem, nakládanou zeleninou. Hodí se jako plnohodnotné jídlo k večeři, ale i jako příloha například místo bramboráčků.

Koření na houby?

Základním kořením na houby je pro mě drcený kmín. Dávám ho hned na začátku do tuku.

Velice dobrou zkušenost mám s koriandrem. Když ho rozdrtíte nebo pomelete, ucítíte jeho výraznou vůni, a ta se v rozličných úpravách hub právě s kmínem báječně snoubí.

Houby na pánvi

Další stálicí je černý pepř, ovšem čerstvě mletý.

Všeobecně zapomínaným kořením je mletý zázvor, a v případě hub to platí dvojnásob. Troška jemně štiplavého prášku jedinečně ozvláštní smaženici nebo houbový guláš.

Zelené natě a bylinky patří do houbových pokrmů zcela samozřejmě, neboť sezona hub se přímo kryje s hojností bylinek na našich zahradách. Za skvosty považuji tradiční petrželovou nať, čerstvou majoránku, šalvěj, bazalku a snítky libečku a mladé celerové nati.

A nelze pominout ani česnek a jeho rodinu cibulovin, která patří k základním kamenům houbařské kuchyně a kterou vnímám jako nutnou součást mnohých pokrmů.

Do houbových placek můžete navíc přidat:

  • Slaninu, nakrájenou na drobné kostičky, nebo šunku či jinou uzeninu
  • Uvařenou bramboru, díky ní se placky zjemní. Zároveň můžete bramborami nahradit strouhanku a vytvořit tak bezlepkovou variantu
  • Kukuřičnou strouhanku, další možnost, jak získat bezlepkové placky. Strouhanku nechte s houbami o trochu déle uležet, aby nasála většinu vlhkosti
  • Česnek, k houbám se hodí také chilli, mletý zázvor, trochu pepře i čerstvá majoránka.
  • Sýr, můžete jej dát do těsta nebo jím sypat placky na pánvi po otočení a nechat během dopékání roztéct. Nejlépe se hodí uzený eidam
  • Kapustu, nejprve ji spařte nebo krátce povařte, pak rozsekejte na kousky a vmíchejte do houbové směsi
  • Luštěniny, cizrnu nebo čočku, samozřejmě předem vařené a pak semleté. Věřte, že luštěniny v houbovém karbanátku nikdo nečeká
  • Ovesné vločky, jemné vločky spolu s vejci svážou těsto na placky a pokrm výživově výrazně zesílí.

Valašský hřibový nákyp

Obdoba houbové fašírky. Smíchejte podušenou směs hub se spařenou pohankovou lámankou, opečenou cibulí, slaninou a česnekem. Můžete přidat i kousek uzeného masa. Vše spojte vejcem (množství podle potřeby), okořeňte majoránkou a libečkem a pečte.

Houbový koláč

Může to být klasická houbová pizza nebo také variace na populární francouzské slané koláče. U nich zálivku na předpečené těsto připravuji ze směsi na cibuli dušených hub, slaniny, sýra, smetany a vajec. Nezapomeňte posekat bylinky a dopékat koláč pěkně zvolna.

Související

  • Houbové knedlíky

    Stejně jako se připravují žemlové knedlíky se špekem nebo bylinkami, můžete uvařit i báječné houbové knedlíky. Recept prozradil v pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.

  • Tomatový a houbový kuskus

    Kuskus si získává stále větší oblibu i v naší kuchyni. Jeho příprava je rychlá a jednoduchá. Dva tipy, jak si na něm pochutnat, nabídl v Kuchařském čarování Petr Stupka.

  • Houbový nákyp s květákem

    Houbových receptů existuje celá řada. Zkoušeli jste ale už kombinaci hub a květáku? Kulinář Petr Stupka ji rozhodně doporučuje. „Věřte, že je to moc dobré,“ říká.