Co uvařit z hub? Jihočeský hubník, hřibový nákyp, koláč i placky
Houby patří k létu. Vedle nesporných výživových hodnot je třeba ocenit jejich aroma a chuť. Každý druh nabízí svébytné odstíny, a tak lze připravit mnoho variací na jeden recept.
Jihočeský hubník
Fašírka z hub, vajec a housky, okořeněná solí, pepřem, majoránkou a česnekem. Je to taková houbová sekaná, která snese různé doplňky a proměny.
Na tradiční hubník pokrájejte směs hub, pečte a následně duste na sádle, cibuli a drceném kmínu. Do směsi dušených hub vmíchejte vejce, strouhanku, prolisovaný česnek, posekanou petrželovou či celerovou nať, trochu pepře a majoránku. Pečte v sádlem vymazané a strouhankou vysypané nádobě na 140 stupňů.
Houbová fašírka může mít mnoho proměn. Zkuste přidat k houbové směsi spařenou pohanku. Stejně tak můžete nahradit strouhanku nastrouhanými vařenými bramborami. O další úroveň povýší pokrm rozpečená slanina, ale třeba i uzený sýr.
Houbové placky
- 600 gramů čerstvých hub
- 4 vejce
- 100 gramů strouhanky
- 100 gramů sádla nebo oleje
- 100 gramů cibule
- 40 gramů bramborového škrobu
- sůl, drcený kmín
- petrželová nať
- bazalka
- případně houbové koření
Čerstvé, očištěné houby nakrájejte na drobnější kousky. Na třetině sádla v pánvi osmahněte drobně nakrájenou cibuli s drceným kmínem. Když změkne, přidejte houby, osolte a zvolna duste nejméně 15 minut.
Houby nejprve pustí šťávu a dusí se, postupně se voda odvaří a směs se začne opékat. To je pro chuť výsledných placek dobré.
Houbovou míchanici nechte zchladnout a poté do ní vmíchejte vejce, posekanou nať, bazalku, škrob a většinu strouhanky. Směs nechte chvíli stát, aby zhoustla.
Tvořte placky a pečte v pánvi na rozpáleném sádle z obou stran. Podávejte se salátem, nakládanou zeleninou. Hodí se jako plnohodnotné jídlo k večeři, ale i jako příloha například místo bramboráčků.
Koření na houby?
Základním kořením na houby je pro mě drcený kmín. Dávám ho hned na začátku do tuku.
Velice dobrou zkušenost mám s koriandrem. Když ho rozdrtíte nebo pomelete, ucítíte jeho výraznou vůni, a ta se v rozličných úpravách hub právě s kmínem báječně snoubí.
Další stálicí je černý pepř, ovšem čerstvě mletý.
Všeobecně zapomínaným kořením je mletý zázvor, a v případě hub to platí dvojnásob. Troška jemně štiplavého prášku jedinečně ozvláštní smaženici nebo houbový guláš.
Zelené natě a bylinky patří do houbových pokrmů zcela samozřejmě, neboť sezona hub se přímo kryje s hojností bylinek na našich zahradách. Za skvosty považuji tradiční petrželovou nať, čerstvou majoránku, šalvěj, bazalku a snítky libečku a mladé celerové nati.
A nelze pominout ani česnek a jeho rodinu cibulovin, která patří k základním kamenům houbařské kuchyně a kterou vnímám jako nutnou součást mnohých pokrmů.
Do houbových placek můžete navíc přidat:
- Slaninu, nakrájenou na drobné kostičky, nebo šunku či jinou uzeninu
- Uvařenou bramboru, díky ní se placky zjemní. Zároveň můžete bramborami nahradit strouhanku a vytvořit tak bezlepkovou variantu
- Kukuřičnou strouhanku, další možnost, jak získat bezlepkové placky. Strouhanku nechte s houbami o trochu déle uležet, aby nasála většinu vlhkosti
- Česnek, k houbám se hodí také chilli, mletý zázvor, trochu pepře i čerstvá majoránka.
- Sýr, můžete jej dát do těsta nebo jím sypat placky na pánvi po otočení a nechat během dopékání roztéct. Nejlépe se hodí uzený eidam
- Kapustu, nejprve ji spařte nebo krátce povařte, pak rozsekejte na kousky a vmíchejte do houbové směsi
- Luštěniny, cizrnu nebo čočku, samozřejmě předem vařené a pak semleté. Věřte, že luštěniny v houbovém karbanátku nikdo nečeká
- Ovesné vločky, jemné vločky spolu s vejci svážou těsto na placky a pokrm výživově výrazně zesílí.
Valašský hřibový nákyp
Obdoba houbové fašírky. Smíchejte podušenou směs hub se spařenou pohankovou lámankou, opečenou cibulí, slaninou a česnekem. Můžete přidat i kousek uzeného masa. Vše spojte vejcem (množství podle potřeby), okořeňte majoránkou a libečkem a pečte.
Houbový koláč
Může to být klasická houbová pizza nebo také variace na populární francouzské slané koláče. U nich zálivku na předpečené těsto připravuji ze směsi na cibuli dušených hub, slaniny, sýra, smetany a vajec. Nezapomeňte posekat bylinky a dopékat koláč pěkně zvolna.
Související
-
Houbové knedlíky
Stejně jako se připravují žemlové knedlíky se špekem nebo bylinkami, můžete uvařit i báječné houbové knedlíky. Recept prozradil autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.
-
Tomatový a houbový kuskus
Kuskus si získává stále větší oblibu i v naší kuchyni. Jeho příprava je rychlá a jednoduchá. Dva tipy, jak si na něm pochutnat, nabídl v Kuchařském čarování Petr Stupka.
-
Houbový nákyp s květákem
Houbových receptů existuje celá řada. Zkoušeli jste ale už kombinaci hub a květáku? Kulinář Petr Stupka ji rozhodně doporučuje. „Věřte, že je to moc dobré,“ říká.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.