Houbový nákyp s květákem
Houbových receptů existuje celá řada. Zkoušeli jste ale už kombinaci hub a květáku? Kulinář Petr Stupka ji rozhodně doporučuje. „Věřte, že je to moc dobré,“ říká.
Podušené houby rozsekejte ve strojku, nebo semelte. Okořeňte trochou mletého kmínu a muškátového květu.
Přidejte na másle osmaženou strouhanku, vejce, trochu prášku do pečiva a krátce povařený květák, rozebraný a rozkrájený na malé růžičky.
Vše zamíchejte a dejte do formy, nebo formiček péci. Nezapomeňte předem vymastit a vysypat strouhankou, nebo hrubou moukou.
Pečte při 180 stupních podle velikosti forem asi 30 minut.
S omáčkou uvařenou z taveného sýra to je lahůdka první kategorie.
Související
-
Co uvařit z hub? Jihočeský hubník, hřibový nákyp, koláč i placky
Houby patří k létu. Vedle výživových hodnot je třeba ocenit jejich aroma a chuť. Každý druh nabízí svébytné odstíny, a tak lze připravit mnoho variací na jeden recept.
-
Klasická houbová omáčka
K největším skvostům české kuchyně řadí kuchař Petr Stupka houbovou omáčku. Připravuje ji ze silného masového vývaru. Pak už stačí jen přidat knedlíky a máte vydatný pokrm.
-
Čína z hub a houbová čalamáda do sklenice
Kus masa dnes už většinou nemusíme nahrazovat houbami, ale když kulinář Petr Stupka udělá českou „čínu“ jen z cibule, celeru, papriky a hub, každý si rád přidává.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.