Klasická houbová omáčka
K největším skvostům české kuchyně řadí kulinář Petr Stupka klasickou houbovou omáčku. Připravuje ji ze silného masového vývaru. Pak už stačí jen přidat knedlíky a máte vydatný pokrm.
- 1 litr silného vývaru
- 300 gramů čerstvých hub
- 2 cibule
- 120 gramů másla, nebo oleje
- 100 gramů hladké mouky
- sůl
- drcený kmín
- ocet
- 200 gramů kysané smetany
Čerstvé houby nakrájejte a spolu s kmínem a solí duste na třetině tuku asi deset minut.
Na zbylém tuku osmažte nejprve drobně pokrájenou cibuli a poté i mouku. Vzniklou cibulovou jíšku zalijte chladným vývarem. Vše dobře rozmíchejte a vařte nejméně dvacet minut.
Poté přidejte podušené houby, trochu octa a zvolna vařte ještě 10 minut. Nakonec zašlehejte kysanou smetanu.
Podávejte nejlépe s houskovými knedlíky.
Související
-
Houbová omáčka se sýrem a pórkem
Pokud se z lesa vrátíte s košíkem plným hub, zkuste připravit jednoduchou omáčku. Kulinář Petr Stupka nabízí svůj recept na jídlo, do kterého patří také pórek a sýr.
-
Znojemský guláš
Jedna z mnoha variací guláše je znojemská. Patří do ní okurky a chuť mohou navíc vylepšit kousky uzeného masa nebo pokrájené párky. Recept přináší kulinář Petr Stupka.
-
Co uvařit z hub? Jihočeský hubník, hřibový nákyp, koláč i placky
Houby patří k létu. Vedle výživových hodnot je třeba ocenit jejich aroma a chuť. Každý druh nabízí svébytné odstíny, a tak lze připravit mnoho variací na jeden recept.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://budejovice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://budejovice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.