Klasická houbová omáčka
K největším skvostům české kuchyně řadí kulinář Petr Stupka klasickou houbovou omáčku. Připravuje ji ze silného masového vývaru. Pak už stačí jen přidat knedlíky a máte vydatný pokrm.
- 1 litr silného vývaru
- 300 gramů čerstvých hub
- 2 cibule
- 120 gramů másla, nebo oleje
- 100 gramů hladké mouky
- sůl
- drcený kmín
- ocet
- 200 gramů kysané smetany
Čerstvé houby nakrájejte a spolu s kmínem a solí duste na třetině tuku asi deset minut.
Na zbylém tuku osmažte nejprve drobně pokrájenou cibuli a poté i mouku. Vzniklou cibulovou jíšku zalijte chladným vývarem. Vše dobře rozmíchejte a vařte nejméně dvacet minut.
Poté přidejte podušené houby, trochu octa a zvolna vařte ještě 10 minut. Nakonec zašlehejte kysanou smetanu.
Podávejte nejlépe s houskovými knedlíky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.