Klasická houbová omáčka

K největším skvostům české kuchyně řadí kulinář Petr Stupka klasickou houbovou omáčku. Připravuje ji ze silného masového vývaru. Pak už stačí jen přidat knedlíky a máte vydatný pokrm.

Ingredience
  • 1 litr silného vývaru
  • 300 gramů čerstvých hub
  • 2 cibule
  • 120 gramů másla, nebo oleje
  • 100 gramů hladké mouky
  • sůl
  • drcený kmín
  • ocet
  • 200 gramů kysané smetany

Čerstvé houby nakrájejte a spolu s kmínem a solí duste na třetině tuku asi deset minut.

Na zbylém tuku osmažte nejprve drobně pokrájenou cibuli a poté i mouku. Vzniklou cibulovou jíšku zalijte chladným vývarem. Vše dobře rozmíchejte a vařte nejméně dvacet minut.

Poté přidejte podušené houby, trochu octa a zvolna vařte ještě 10 minut. Nakonec zašlehejte kysanou smetanu.

Podávejte nejlépe s houskovými knedlíky.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.