Jak využít jahody? Bublanina, jahodový dort s tvarohem, tartar, osvěžující koktejly

Jahody jsou symbolem začínajícího léta a také blahodárným zdrojem síly a energie. Pomáhají očistit tělo od jedovatých látek, zmírnit některé obtíže při trávení, posílí vlasy, kosti i kůži a umí snižovat krevní tlak.

Navíc existuje mnoho způsobů, jak jahody využít v kuchyni a připravit z nich opravdové dobroty.

Jahody, smetana a sušenky

V mnoha kuchařkách najdete kombinaci pokrájených jahod, polámaných sušenek a šlehačky či smetany. Také při svatbě následníka anglického trůnu konzumovali hosté dort z čokoládových sušenek, jahod a ztužené smetany.

Já doporučuji rozmixovat jahody do kysané smetany a pak jich pár ještě přidat vcelku.

Jahodový tartar

Čerstvé, čisté jahody nakrájejte na drobnější kousky, posypte moučkovým cukrem, přidejte nasekanou mátu, promíchejte a nechte chvilku odležet v lednici.

Tuto vynikající směs pak můžete podávat na kopečku vanilkové zmrzliny nebo přidat do sklenice s jogurtem či kysanou smetanou.

Osvěžující polévky a koktejly

Stačí trocha smetanového zákysu, podmáslí či acidofilního mléka a miska čerstvých jahod. Rozmixujte a je hotovo.

Ilustrační foto

Doporučuji vyzkoušet i lehké přisolení, případně téměř neznatelné pomletí pepřem a věřte mi, že malá mistička dobře prochlazené polévky se může stát příjemným zážitkem. Také doporučuji kombinace s trochou cukru, hřebíčkem, skořicí a citronovou šťávou.

Pro koktejly je nejvhodnější jako základ jogurt, smetana a mléko v kombinaci se zmrzlinou.

Bublanina

Ingredience
  • 500 gramů jahod (případně jiného ovoce)
  • 3 vejce
  • 100 gramů másla, nebo tuku
  • 50 gramů moučkového cukru
  • 50 gramů pískového cukru
  • 130 mililitrů mléka
  • 200 gramů polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • půl sáčku pudinkového prášku

Z bílků se špetkou soli ušlehejte pevný sníh, přidejte pískový cukr a šlehejte, až sníh zhoustne a zpevní se.

Poté ušlehejte žloutky, moučkový cukr a rozměklé máslo do husté pěny, postupně přilévejte teplé mléko a stále šlehejte. Střídavě přidávejte po částech mouku s rozmíchaným pudinkovým a kypřicím práškem a cukrový sníh.

Lehké těsto rozetřete na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, navrch naskládejte ovoce a dejte do mírně vyhřáté trouby (170 až 180°) péct asi na 25 až 30 minut.

Jahodový dort s tvarohem

Ingredience
  • 500 gramů měkkého polotučného tvarohu
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • šťáva z poloviny citronu
  • 20 gramů práškové želatiny
  • 250 gramů čerstvých jahod
  • lístky máty nebo meduňky a šlehačka na ozdobení

Nejprve třete cukr s tvarohem, vanilkovým cukrem a citronovou šťávou a vše vyšlehejte do hladkého tvarohového krému. Vmíchejte větší část jahod pokrájených na menší kousky.

Ve 150 mililitrech vody s troškou cukru rozpusťte želatinu a ve vodní lázni ji zahřejte. Ještě teplou želatinu zašlehejte do tvarohové hmoty a rychle vše nalijte do dortové formy. (Tip: Můžete také tvarohovou hmotu krátce zahřát v mikrovlnné troubě, aby po smíchání s želatinou okamžitě neztuhla.)

Ztuhlý tvarohový dezert ozdobte šlehačkou, mátovými lístky a podávejte s ovocným sirupem či likérem.

Rychlý jahodový dort

Upečte plát listového těsta. Když zchladne, poklaďte ho nakrájenými jahodami, pocukrujte, přelijte dortovým želé a nechte ztuhnout.

Podávejte se šlehačkou nebo kysanou smetanou. Křehký zákusek je velmi chutný a ze stolu rychle mizí, tak raději upečte rovnou dva.

Mohlo by vás zajímat