Jak využít jahody? Bublanina, jahodový dort s tvarohem, tartar, osvěžující koktejly
Jahody jsou symbolem začínajícího léta a také blahodárným zdrojem síly a energie. Pomáhají očistit tělo od jedovatých látek, zmírnit některé obtíže při trávení, posílí vlasy, kosti i kůži a umí snižovat krevní tlak.
Navíc existuje mnoho způsobů, jak jahody využít v kuchyni a připravit z nich opravdové dobroty.
Jahody, smetana a sušenky
V mnoha kuchařkách najdete kombinaci pokrájených jahod, polámaných sušenek a šlehačky či smetany. Také při svatbě následníka anglického trůnu konzumovali hosté dort z čokoládových sušenek, jahod a ztužené smetany.
Já doporučuji rozmixovat jahody do kysané smetany a pak jich pár ještě přidat vcelku.
Jahodový tartar
Čerstvé, čisté jahody nakrájejte na drobnější kousky, posypte moučkovým cukrem, přidejte nasekanou mátu, promíchejte a nechte chvilku odležet v lednici.
Tuto vynikající směs pak můžete podávat na kopečku vanilkové zmrzliny nebo přidat do sklenice s jogurtem či kysanou smetanou.
Osvěžující polévky a koktejly
Stačí trocha smetanového zákysu, podmáslí či acidofilního mléka a miska čerstvých jahod. Rozmixujte a je hotovo.
Doporučuji vyzkoušet i lehké přisolení, případně téměř neznatelné pomletí pepřem a věřte mi, že malá mistička dobře prochlazené polévky se může stát příjemným zážitkem. Také doporučuji kombinace s trochou cukru, hřebíčkem, skořicí a citronovou šťávou.
Pro koktejly je nejvhodnější jako základ jogurt, smetana a mléko v kombinaci se zmrzlinou.
Bublanina
- 500 gramů jahod (případně jiného ovoce)
- 3 vejce
- 100 gramů másla, nebo tuku
- 50 gramů moučkového cukru
- 50 gramů pískového cukru
- 130 mililitrů mléka
- 200 gramů polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- půl sáčku pudinkového prášku
Z bílků se špetkou soli ušlehejte pevný sníh, přidejte pískový cukr a šlehejte, až sníh zhoustne a zpevní se.
Poté ušlehejte žloutky, moučkový cukr a rozměklé máslo do husté pěny, postupně přilévejte teplé mléko a stále šlehejte. Střídavě přidávejte po částech mouku s rozmíchaným pudinkovým a kypřicím práškem a cukrový sníh.
Lehké těsto rozetřete na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, navrch naskládejte ovoce a dejte do mírně vyhřáté trouby (170 až 180°) péct asi na 25 až 30 minut.
Jahodový dort s tvarohem
- 500 gramů měkkého polotučného tvarohu
- 100 gramů moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- šťáva z poloviny citronu
- 20 gramů práškové želatiny
- 250 gramů čerstvých jahod
- lístky máty nebo meduňky a šlehačka na ozdobení
Nejprve třete cukr s tvarohem, vanilkovým cukrem a citronovou šťávou a vše vyšlehejte do hladkého tvarohového krému. Vmíchejte větší část jahod pokrájených na menší kousky.
Ve 150 mililitrech vody s troškou cukru rozpusťte želatinu a ve vodní lázni ji zahřejte. Ještě teplou želatinu zašlehejte do tvarohové hmoty a rychle vše nalijte do dortové formy. (Tip: Můžete také tvarohovou hmotu krátce zahřát v mikrovlnné troubě, aby po smíchání s želatinou okamžitě neztuhla.)
Ztuhlý tvarohový dezert ozdobte šlehačkou, mátovými lístky a podávejte s ovocným sirupem či likérem.
Rychlý jahodový dort
Upečte plát listového těsta. Když zchladne, poklaďte ho nakrájenými jahodami, pocukrujte, přelijte dortovým želé a nechte ztuhnout.
Podávejte se šlehačkou nebo kysanou smetanou. Křehký zákusek je velmi chutný a ze stolu rychle mizí, tak raději upečte rovnou dva.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.