Jak využít jahody? Bublanina, jahodový dort s tvarohem, tartar, osvěžující koktejly

Jahody jsou symbolem začínajícího léta a také blahodárným zdrojem síly a energie. Pomáhají očistit tělo od jedovatých látek, zmírnit některé obtíže při trávení, posílí vlasy, kosti i kůži a umí snižovat krevní tlak.

Navíc existuje mnoho způsobů, jak jahody využít v kuchyni a připravit z nich opravdové dobroty.

Jahody, smetana a sušenky

V mnoha kuchařkách najdete kombinaci pokrájených jahod, polámaných sušenek a šlehačky či smetany. Také při svatbě následníka anglického trůnu konzumovali hosté dort z čokoládových sušenek, jahod a ztužené smetany. Já doporučuji rozmixovat jahody do kysané smetany a pak jich pár ještě přidat vcelku.

Jahodový tartar

Čerstvé, čisté jahody nakrájejte na drobnější kousky, posypte moučkovým cukrem, přidejte nasekanou mátu, promíchejte a nechte chvilku odležet v lednici. Tuto vynikající směs pak můžete podávat na kopečku vanilkové zmrzliny nebo přidat do sklenice s jogurtem či kysanou smetanou.

Osvěžující polévky a koktejly

Stačí trocha smetanového zákysu, podmáslí či acidofilního mléka a miska čerstvých jahod. Rozmixujte a je hotovo.

Ilustrační foto

Doporučuji vyzkoušet i lehké přisolení, případně téměř neznatelné pomletí pepřem a věřte mi, že malá mistička dobře prochlazené polévky se může stát příjemným zážitkem. Také doporučuji kombinace s trochou cukru, hřebíčkem, skořicí a citronovou šťávou.

Pro koktejly je nejvhodnější jako základ jogurt, smetana a mléko v kombinaci se zmrzlinou.

Bublanina

Suroviny: 3 vejce, 100 gramů másla nebo tuku, 50 gramů moučkového a 50 gramů pískového cukru, 130 mililitrů mléka, 200 gramů polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, půl sáčku pudinkového prášku a asi 500 gramů ovoce.

Z bílků se špetkou soli ušlehejte pevný sníh, přidejte pískový cukr a šlehejte, až sníh zhoustne a zpevní se. Poté ušlehejte žloutky, moučkový cukr a rozměklé máslo do husté pěny, postupně přilévejte teplé mléko a stále šlehejte. Střídavě přidávejte po částech mouku s rozmíchaným pudinkovým a kypřícím práškem a cukrový sníh.

Lehké těsto rozetřete na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, navrch naskládejte ovoce a dejte do mírně vyhřáté trouby (170 až 180°) péct asi na 25 až 30 minut.

Jahodový dort s tvarohem

Suroviny: 500 gramů měkkého polotučného tvarohu, 100 gramů moučkového cukru, jeden vanilkový cukr, šťáva z poloviny citronu, balíček práškové želatiny (20 gramů), 250 gramů čerstvých jahod, lístky máty nebo meduňky a šlehačka na ozdobení.

Jahodový dort

Nejprve třete cukr s tvarohem, vanilkovým cukrem a citronovou šťávou a vše vyšlehejte do hladkého tvarohového krému. Vmíchejte větší část jahod pokrájených na menší kousky.

Ve 150 ml vody s troškou cukru rozpusťte želatinu a ve vodní lázni ji zahřejte. Ještě teplou želatinu zašlehejte do tvarohové hmoty a rychle vše nalijte do dortové formy. (Tip: Můžete také tvarohovou hmotu krátce zahřát v mikrovlnné troubě, aby po smíchání s želatinou okamžitě neztuhla.)

Ztuhlý tvarohový dezert ozdobte šlehačkou, mátovými lístky a podávejte s ovocným sirupem či likérem.

Rychlý jahodový dort

Upečte plát listového těsta. Když zchladne, poklaďte ho nakrájenými jahodami, pocukrujte, přelijte dortovým želé a nechte ztuhnout. Podávejte se šlehačkou nebo kysanou smetanou. Křehký zákusek je velmi chutný a ze stolu rychle mizí, tak raději upečte rovnou dva

autor: Petr Stupka

Související

  • Jahodové tvarohové knedlíky – klasické hanácké i bezlepkové

    Tvarohové knedlíky patří mezi nejoblíbenější jídla, která se připravují z jahod. Petr Stupka v pořadu Kuchařské čarování nabídl dva různé recepty na jejich přípravu.

  • Jahodová Pavlova

    Pavlova je australský dezert pojmenovaný po ruské primabaleríně Anně Pavlové. Připravuje se tak, že se sušené kousky sněhové hmoty kombinují se šlehačkou a ovocem.

  • Jahodový dezert Šarlota

    Charlotte je francouzský dezert upravený do formy, která se plní cukrářskými piškoty, ovocem a jemným krémem nejčastěji ze žloutků. Recept na Šarlotu nabízí Petr Stupka.