Bramborový nákyp s okurkovým salátem

Brambory patří mezi nejběžnější suroviny v našich domácnostech. Využívá je i tradiční jihomoravská kuchyně. Odsud pochází recept na bramborový nákyp, který nabízí autor Kuchařského čarování Petr Stupka.

Ingredience
  • 1 kilogram brambor
  • 125 mililitrů mléka
  • 125 mililitrů sladké smetany
  • 100 gramů nastrouhaného sýra (parmazán, či tvrdý ementálský sýr)
  • sůl
  • koření dle chuti

Dobře vymaštěnou formu na nákyp vyložíme syrovými, oloupanými a na plátky nakrájenými bramborami. Posypeme kořením a bylinkami (například majoránka, petržel, kopr, tymián nebo saturejka).

Přidáváme další vrstvy bramborových plátků s kořením. Na závěr posypeme nastrouhaným sýrem a zalijeme směsí z mléka a sladké smetany.

Formu vložíme do středně vyhřáté trouby. Nákyp je hotov, když je na povrchu zlatohnědý a křupavý.

Podáváme se salátem z nastrouhaných okurek, nebo nákyp ozdobíme nastrouhanými kořeněnými okurkami.

Související

  • Bramborka s mákem

    Na dosud neznámé a přitom vynikající jídlo narazil před nedávnem kuchař Petr Stupka. Bramborka jej natolik zaujala, že si od maminky svého kamaráda vyžádal recept.

  • Bezlepkový bramborový koláč se sýrem a cibulové dresinky

    Cibule je asi nejpoužívanější zeleninou. Už před pěti tisíci lety ji pro léčebné a kuchyňské účely pěstovali Indové a Číňané. Pomáhá proti nachlazení, chřipce a kašl.

  • Alchymie bramborového salátu

    Bramborový salát má mnoho podob. A pokud se zadaří, jsou všechny výtečné. A dokonce i zdravé – ne do všech salátů je nutné dávat majonézu. Pár tipů má kulinář Petr Stupka.