Bramborové gnocchi

Malé noky se připravují z bramborového těsta uhněteného z vařených brambor, hladké mouky, soli. O svůj osvědčený recept se podělil autor Kuchařského čarování Petr Stupka.

Ingredience
  • brambory
  • hladká mouka
  • vejce
  • bramborový škrob
  • sůl

Poměr brambor a mouky záleží na kvalitě brambor – zpravidla to jsou tři díly brambor na jeden díl hladké mouky.

Na dvě až tři brambory (400 gramů) patří ještě jedno vejce a jedna lžíce bramborového škrobu a špetka soli.

Ještě vlažné, uvařené brambory najemno nastrouhejte, nebo prolisujte a rychle je smíchejte s moukou, vejcem a solí. Žádné dlouhé hnětení, neboť tím těsto řídne a potřebuje stále více mouky. Nejlepší je vzít vál a na něm suroviny prořezávat tvrdší plastovou kartou.

Z těsta vyválejte na pomoučeném válu váleček silný jako palec. Odřezávejte z něj stejnoměrné kousky, případně je lehce stočte, promáčkněte prsty, nebo vidličkou a ukládejte na pomoučený plech (pečicí papír).

Vařte noky v osolené vodě a zvolna. Délka varu závisí na jejich velikosti. Když vyplavou na povrch, vařte ještě asi 2 až 3 minuty. Hotové noky vyberte děrovanou lžící, nebo sítkem do studené vody. Tím se ztuží a neosychají. Po okapání je omastěte a promíchejte.

Bezlepková variace

Místo mouky použijte kukuřičnou krupici polentu. Namíchejte ji s trochou soli do prolisovaných brambor, přidejte vejce, škrob a nechte krátce odstát. Až krupice trochu nasaje vlhkost z brambor, tvořte noky a hned je vařte.

Dvě italské omáčky

Tirolese – na pánvi rozškvařte trochu špeku, pak s ním nechte zesklovatět trochu cibule, přidejte smetanu, plísňový sýr gorgonzola (nebo jiný sýr s modrou plísní) a vše krátce povařte a nakonec pomelte pepřem. Do této omáčky vkládejte noky a podávejte.

Piemontese – na másle zpěňte cibulku, přidejte protlak (nebo drcená rajčata), smetanu a nastrouhaný parmazán, který směs lehce zahustí. Vše krátce povařte. Na závěr případně přisolte a pomelte trochou sušených papriček a pepřem.

Související

  • Špenát třikrát jinak

    S těstovinami, vejcem i bramborami se dá skvěle kombinovat špenát. Tři své tipy nabízí kulinář Petr Stupka. Doporučuje používat špenát listový oproti protlakům a pastám.

  • Rajčatová polévka s cuketou

    Polévku z rajského protlaku, do které se přidává i cuketa, případně dýně, připravuje kulinář Petr Stupka. Zkuste recept podle autora rozhlasového Kuchařského čarování i vy.

  • Těstoviny s kapustou

    Tip na jednoduché jídlo, které se hodí k obědu i večeři, přináší autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Připravte podle jeho receptu těstoviny s kapustou a slaninou.