Bramborové gnocchi

Malé noky se připravují z bramborového těsta uhněteného z vařených brambor, hladké mouky, soli. O svůj osvědčený recept se v pořadu Kuchařské čarování podělil Petr Stupka.

Poměr brambor a mouky záleží na kvalitě brambor – zpravidla to jsou tři díly brambor na jeden díl hladké mouky.

Na dvě až tři brambory (400 gramů) patří ještě jedno vejce a jedna lžíce bramborového škrobu a špetka soli.

Ještě vlažné, uvařené brambory najemno nastrouhejte, nebo prolisujte a rychle je smíchejte s moukou, vejcem a solí. Žádné dlouhé hnětení, neboť tím těsto řídne a potřebuje stále více mouky. Nejlepší je vzít vál a na něm suroviny prořezávat tvrdší plastovou kartou.

Z těsta vyválejte na pomoučeném válu váleček silný jako palec. Odřezávejte z něj stejnoměrné kousky, případně je lehce stočte, promáčkněte prsty, nebo vidličkou a ukládejte na pomoučený plech (pečicí papír).

Vařte noky v osolené vodě a zvolna. Délka varu závisí na jejich velikosti. Když vyplavou na povrch, vařte ještě asi 2 až 3 minuty. Hotové noky vyberte děrovanou lžící, nebo sítkem do studené vody. Tím se ztuží a neosychají. Po okapání je omastěte a promíchejte.

Bezlepková variace

Místo mouky použijte kukuřičnou krupici polentu. Namíchejte ji s trochou soli do prolisovaných brambor, přidejte vejce, škrob a nechte krátce odstát. Až krupice trochu nasaje vlhkost z brambor, tvořte noky a hned je vařte.

Dvě italské omáčky

Tirolese – na pánvi rozškvařte trochu špeku, pak s ním nechte zesklovatět trochu cibule, přidejte smetanu, plísňový sýr gorgonzola (nebo jiný sýr s modrou plísní) a vše krátce povařte a nakonec pomelte pepřem. Do této omáčky vkládejte noky a podávejte.

Piemontese – na másle zpěňte cibulku, přidejte protlak (nebo drcená rajčata), smetanu a nastrouhaný parmazán, který směs lehce zahustí. Vše krátce povařte. Na závěr případně přisolte a pomelte trochou sušených papriček a pepřem.