Bramborka s mákem
Na dosud neznámé a přitom vynikající jídlo narazil před nedávnem kuchař Petr Stupka. Bramborka jej natolik zaujala, že si od maminky svého kamaráda vyžádal recept pro Kuchařské čarování. Vyzkoušejte i vy pečený plát bramborového těsta chuti jemného bramboráku posypaný mákem.
- 10 velkých brambor
- 2 vejce
- 1 hlavička česneku
- 250 mililitrů mléka
- půl kostky droždí
- majoránka, sůl
- polohrubá mouka na zahuštění
- mák
Polovinu brambor předem uvaříme a i se syrovými bramborami nastrouháme. Přidáme prolisovaný česnek, vejce, majoránku a sůl.
Zvlášť v mléce z droždí připravíme kvásek a poté jej vmícháme do bramborové hmoty. Podle potřeby zahustíme moukou.
Pekáč vymažeme máslem, nebo sádlem a vysypeme mákem. Do pekáče dáme těsto a ještě jej zasypeme mákem.
Pečeme na 180 stupňů 20 až 25 minut.
Související
-
Bramborové gnocchi
Malé noky se připravují z bramborového těsta uhněteného z vařených brambor, hladké mouky, soli. O svůj osvědčený recept se podělil autor Kuchařského čarování Petr Stupka.
-
Bezlepkový bramborový koláč se sýrem a cibulové dresinky
Cibule je asi nejpoužívanější zeleninou. Už před pěti tisíci lety ji pro léčebné a kuchyňské účely pěstovali Indové a Číňané. Pomáhá proti nachlazení, chřipce a kašl.
-
Topinamburové chipsy
Topinambury jsou zdravější náhražkou brambor. Mají méně škrobu a vlákniny, neobsahují mnoho kalorií, ale příjemně zasytí. Zkuste pečené chipsy podle výživové poradkyně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka