Bezlepkový bramborový koláč se sýrem a cibulové dresinky

Cibule je asi nejpoužívanější zeleninou na celém světě. Už před pěti tisíci lety ji pro léčebné a kuchyňské účely pěstovali a šlechtili Indové a Číňané. Pomáhá proti nachlazení, chřipce a kašli, obsahuje účinnou látku alicin, která je v podstatě přírodní antibiotikum.

Pomáhá ale i trávení, snižuje krevní tlak, posiluje srdce a nervy. Receptů, v nichž se cibule objevuje, je nespočet, zkuste například cibulové dresinky na salát a koláč s cibulí.

Bramborový koláč se sýrem a cibulí

Ingredience
  • Na těsto:
  • 600 gramů vařených oloupaných brambor
  • 100 gramů sýra (gouda)
  • 2 vejce
  • vrchovatá lžíce škrobu
  • sůl, muškátový květ
  • 60 gramů kukuřičné krupice (polenty), nebo kukuřičné mouky
Ingredience
  • Na náplň:
  • 70 gramů cibule
  • 100 gramů slaniny
  • 100 gramů sýra podle chuti
  • 120 gramů pórku
  • 150 mililitrů mléka
  • sůl, provensálské bylinky
  • 3 vejce
  • 150 gramů kysané smetany

Předem vařené brambory oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Přidejte k nim ostatní suroviny na těsto a vše rychle smíchejte na stejnorodou hmotu.

Vtlačte ji do vymaštěné zapékací nádoby. Snažte se o stejnoměrnou vrstvu a zároveň si vytvořte vyšší okraje, protože náplň do koláče bude řídká.

V troubě předehřáté na 160 stupňů nechte koláč asi 20 minut předpékat.

Mezitím si připravte náplň. Na olivovém oleji osmahněte pokrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte slaninu nakrájenou na tenké nitky. Poté přidejte pórek řezaný na proužky, přilijte trochu mléka, osolte a nechte krátce dusit. Přidejte provensálské bylinky. Do mírně zchladlé směsi vmíchejte vejce, kysanou smetanu a nastrouhaný sýr.

Náplň vlijte na předpečený koláč a dopékejte při teplotě 160 stupňů 10 až 15 minut. Hotový koláč poznáte podle toho, že náplň lehce ztuhne.

Cibulový dresink za studena

Připravte si suroviny: cibule, olej, sůl, ocet, cukr (nebo med), hořčice, pepř, zakysaná smetana.

Nejprve šlehejte metličkou jemně nakrájenou cibuli v oleji se solí. Až cibule změkne a pustí šťávu, přidejte ocet, cukr, hořčici, pepř a kysanou smetanu.

Karamelizovaná cibule – teplý dresink

Ingredience
  • cibule
  • olej
  • cukr
  • sůl
  • červené víno

Cibuli nakrájejte na stejnoměrné proužky a krátce osmahněte na rozpáleném oleji. Poté ji ocukrujte a zalijte červeným vínem. Trochu osolte a vše vařte, až se většina vína odvaří a směs zhoustne. Je dobré přidat i trochu balzamikového octa, případně koření.

Takto upravená cibule je skvělým doplňkem nejrůznějších pokrmů, můžete ji zamíchat do listového salátu nebo přidat na právě uvařené těstoviny.

Související

  • Keltský zelný koláč a alsaské plněné zelí

    Kapky Jupiterova potu. Tak Římané nazývali zelí a měli ho za všelék. Také současné výzkumy prokazují velmi pozitivní účinky zelí. Zkuste z něj tedy připravit chutné pokrmy.

  • Bramborové gnocchi

    Malé noky se připravují z bramborového těsta uhněteného z vařených brambor, hladké mouky, soli. O svůj osvědčený recept se podělil autor Kuchařského čarování Petr Stupka.

  • Mlynářský houbový guláš a štýrské vepřové

    Recepty na jídla, k jejichž přípravě v podstatě potřebujete jen jeden hrnec, nabízí kulinář Petr Stupka. Vyzkoušejte houbový guláš nebo jednu z variant na dušené vepřové.