Mlynářský houbový guláš a štýrské vepřové
Recepty na jídla, k jejichž přípravě v podstatě potřebujete jen jeden hrnec, nabízí kulinář Petr Stupka. Vyzkoušejte houbový guláš nebo jednu z variant na dušené vepřové maso.
Mlynářský houbový guláš
- 150 gramů muchomůrky růžovky (masák)
- 250 gramů čerstvých hřibů
- ryzec syrovinka
- 150 gramů cibule
- 150 gramů celeru
- 150 gramů mrkve
- 150 gramů sádla
- 500 mililitrů zeleninového vývaru
- 300 gramů chleba
- sůl, sladká paprika
- drcený kmín, čerstvá majoránka
Na sádle pečte kořenovou zeleninu. Když se osmahne po okrajích, přidejte cibuli a nechte změknout. Pak přidejte nakrájené masáky, kmín a nechte vše vypéct. Nakonec přisypte sladkou papriku, jen krátce ji zpěňte a vzápětí zalijte trochou vývaru ze zeleniny nebo vodou.
Do tohoto základu vložte hříbky nakrájené na větší kousky, vše osolte a nechte pomalu dusit. Když jsou houby měkké, zahustěte guláš chlebovou strouhankou. Krátce duste.
Mezitím připravte speciální doplněk, který jídlo vylepší. Na části sádla opečte ryzce, které mají zvláštní chuť a vůni. Ve výpeku z ryzců ještě opečte kostičky nakrájeného chleba a vše nakonec vložte do guláše. Doplňte nasekanou čerstvou majoránkou a podávejte. Je pochopitelně možné zaměnit některé druhy hub podle sezóny.
Štýrské vepřové
- 500 gramů vepřové plece
- 100 gramů cibule
- 250 gramů kořenové zeleniny
- 100 gramů fazolových lusků
- 100 gramů pórku
- 300 gramů brambor
- sádlo nebo olej
- sůl, divoké koření
Na sádle nebo oleji zprudka opékejte na kostky nakrájené maso. Nesolte ho, aby vám nepustilo šťávu. Když se ze všech stran opeče, přidejte hrubě nakrájenou cibuli a dál opékejte.
Potom vložte do hrnce koření, na větší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, podlijte lehce vodou nebo vývarem a bez dalšího míchaní velmi zvolna duste pod poklicí.
Ke zpola dušenému masu přidejte na kostky nakrájené brambory, spařené a překrájené fazolové lusky, větší kousky pórku, případně růžičkovou kapustu i jinou zeleninu. Opět trochu podlijte, aby vše bylo zpola ponořené do tekutiny, a pod poklicí duste.
Když je maso měkké, zlehka vše promíchejte a podávejte. S čerstvým chlebem je to lahůdka.
Související
-
Co uvařit z hub? Jihočeský hubník, hřibový nákyp, koláč i placky
Houby patří k létu. Vedle výživových hodnot je třeba ocenit jejich aroma a chuť. Každý druh nabízí svébytné odstíny, a tak lze připravit mnoho variací na jeden recept.
-
Rolované vepřové koleno podle Petra Stupky
Kulinář Petr Stupka na silvestrovskou oslavu velmi rád připravuje vykostěné a zarolované vepřové koleno. To mohou strávníci konzumovat teplé i studené.
-
Nepečený dort z jablek a skořicové řezy
Dva sladké recepty nabízí návštěvníkům webu Českého rozhlasu České Budějovice kulinář Petr Stupka. K inspiraci na nepečený dort z jablek přidává i tip na skořicové řezy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.