Mlynářský houbový guláš a štýrské vepřové

Recepty na jídla, k jejichž přípravě v podstatě potřebujete jen jeden hrnec, nabízí kulinář Petr Stupka. Vyzkoušejte houbový guláš nebo jednu z variant na dušené vepřové maso.

Mlynářský houbový guláš

Ingredience
  • 150 gramů muchomůrky růžovky (masák)
  • 250 gramů čerstvých hřibů
  • ryzec syrovinka
  • 150 gramů cibule
  • 150 gramů celeru
  • 150 gramů mrkve
  • 150 gramů sádla
  • 500 mililitrů zeleninového vývaru
  • 300 gramů chleba
  • sůl, sladká paprika
  • drcený kmín, čerstvá majoránka

Na sádle pečte kořenovou zeleninu. Když se osmahne po okrajích, přidejte cibuli a nechte změknout. Pak přidejte nakrájené masáky, kmín a nechte vše vypéct. Nakonec přisypte sladkou papriku, jen krátce ji zpěňte a vzápětí zalijte trochou vývaru ze zeleniny nebo vodou.

Do tohoto základu vložte hříbky nakrájené na větší kousky, vše osolte a nechte pomalu dusit. Když jsou houby měkké, zahustěte guláš chlebovou strouhankou. Krátce duste.

Mezitím připravte speciální doplněk, který jídlo vylepší. Na části sádla opečte ryzce, které mají zvláštní chuť a vůni. Ve výpeku z ryzců ještě opečte kostičky nakrájeného chleba a vše nakonec vložte do guláše. Doplňte nasekanou čerstvou majoránkou a podávejte. Je pochopitelně možné zaměnit některé druhy hub podle sezóny.

Štýrské vepřové

Ingredience
  • 500 gramů vepřové plece
  • 100 gramů cibule
  • 250 gramů kořenové zeleniny
  • 100 gramů fazolových lusků
  • 100 gramů pórku
  • 300 gramů brambor
  • sádlo nebo olej
  • sůl, divoké koření

Na sádle nebo oleji zprudka opékejte na kostky nakrájené maso. Nesolte ho, aby vám nepustilo šťávu. Když se ze všech stran opeče, přidejte hrubě nakrájenou cibuli a dál opékejte.

Potom vložte do hrnce koření, na větší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, podlijte lehce vodou nebo vývarem a bez dalšího míchaní velmi zvolna duste pod poklicí.

Ke zpola dušenému masu přidejte na kostky nakrájené brambory, spařené a překrájené fazolové lusky, větší kousky pórku, případně růžičkovou kapustu i jinou zeleninu. Opět trochu podlijte, aby vše bylo zpola ponořené do tekutiny, a pod poklicí duste.

Když je maso měkké, zlehka vše promíchejte a podávejte. S čerstvým chlebem je to lahůdka.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.