Tvarohové jahodové knedlíky
K začínajícímu létu patří jahody. Jsou i zdraví prospěšné, dovedou tělo totiž očistit od jedovatých látek, zmírnit některé obtíže při trávení, posílí vlasy, kosti i kůži a umí snižovat krevní tlak. V lidovém léčitelství jsou jahody označovány jako omlazovací elixír. V kuchyni se dají využít mnoha způsoby, například do tvarohových knedlíků.
Jahodové tvarohové knedlíky z Hané
- 500 gramů plnotučného měkkého tvarohu
- 4 vejce
- 5 rohlíků nakrájených na kostičky
- 2 - 3 lžíce hrubé mouky
- 100 gramů másla
- 1 lžička soli
- jahody
- cukr k podávání
- dle chuti šlehačka či kysaná smetana na ozdobení
Tvaroh utřete se žloutky a s máslem. Přidejte rohlíky, promíchejte a nechte chvilku odpočinout. Do bílků přidejte špetku soli a ušlehejte z nich pevný sníh. Přidejte mouku a smíchejte s tvarohem.
Z těsta vytvarujte knedlíky o něco menší než tenisové míčky a vařte je asi 20 minut ve vroucí osolené vodě. Podávejte s pokrájenými, s cukrem smíchanými jahodami ozdobenými šlehačkou.
Tvarohové bezlepkové knedlíky
- 250 gramů měkkého tvarohu
- 1 vejce
- hrst kukuřičné krupice
- ovoce dle chuti, kysaná smetana
Tyto rychlé a výborné tvarohové knedlíky připravíte tak, že smícháte 250 gramů měkkého tvarohu s jedním vajíčkem a hrstí kukuřičné krupice (polenty). A nezapomeňte těsto trochu osolit.
Těsto nechte asi 15 nebo 20 minut odpočinout. Za tu dobu do sebe polenta natáhne vlhkost z tvarohu. Nejprve zkuste z těsta malý vzorek, zda drží a nerozváří se. Záleží totiž na vodnatosti tvarohu. Případně těsto dohustěte krupicí nebo do něho přidejte lžičku škrobové moučky.
Pak už tvořte z těsta kulaté knedlíky a vhoďte je do vroucí osolené vody. Vařte podle velikosti 3 až 5 minut. Na talíři je rozkrojte a přelijte višňovou nebo jinou ovocnou omáčkou. Když vše doplníte kysanou smetanou, sklidíte zasloužené ovace.
Související
-
Jak využít jahody? Bublanina, jahodový dort s tvarohem, tartar, osvěžující koktejly
Jahody jsou symbolem začínajícího léta a také blahodárným zdrojem síly a energie. Pomáhají mimo jiné očistit tělo od jedovatých látek a zmírnit některé obtíže při trávení.
-
Jahodová Pavlova
Pavlova je australský dezert pojmenovaný po ruské primabaleríně Anně Pavlové. Připravuje se tak, že se sušené kousky sněhové hmoty kombinují se šlehačkou a ovocem.
-
Jahodový dezert Šarlota
Charlotte je francouzský dezert upravený do formy, která se plní cukrářskými piškoty, ovocem a jemným krémem nejčastěji ze žloutků. Recept na Šarlotu nabízí Petr Stupka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.