Tvarohové jahodové knedlíky

K začínajícímu létu patří jahody. Jsou i zdraví prospěšné, dovedou tělo totiž očistit od jedovatých látek, zmírnit některé obtíže při trávení, posílí vlasy, kosti i kůži a umí snižovat krevní tlak. V lidovém léčitelství jsou jahody označovány jako omlazovací elixír. V kuchyni se dají využít mnoha způsoby, například do tvarohových knedlíků.

Jahodové tvarohové knedlíky z Hané

Ingredience
  • 500 gramů plnotučného měkkého tvarohu
  • 4 vejce
  • 5 rohlíků nakrájených na kostičky
  • 2 - 3 lžíce hrubé mouky
  • 100 gramů másla
  • 1 lžička soli
  • jahody
  • cukr k podávání
  • dle chuti šlehačka či kysaná smetana na ozdobení

Tvaroh utřete se žloutky a s máslem. Přidejte rohlíky, promíchejte a nechte chvilku odpočinout. Do bílků přidejte špetku soli a ušlehejte z nich pevný sníh. Přidejte mouku a smíchejte s tvarohem.

Z těsta vytvarujte knedlíky o něco menší než tenisové míčky a vařte je asi 20 minut ve vroucí osolené vodě. Podávejte s pokrájenými, s cukrem smíchanými jahodami ozdobenými šlehačkou.

Tvarohové bezlepkové knedlíky

Ingredience
  • 250 gramů měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • hrst kukuřičné krupice
  • ovoce dle chuti, kysaná smetana

Tyto rychlé a výborné tvarohové knedlíky připravíte tak, že smícháte 250 gramů měkkého tvarohu s jedním vajíčkem a hrstí kukuřičné krupice (polenty). A nezapomeňte těsto trochu osolit.

Těsto nechte asi 15 nebo 20 minut odpočinout. Za tu dobu do sebe polenta natáhne vlhkost z tvarohu. Nejprve zkuste z těsta malý vzorek, zda drží a nerozváří se. Záleží totiž na vodnatosti tvarohu. Případně těsto dohustěte krupicí nebo do něho přidejte lžičku škrobové moučky.

Pak už tvořte z těsta kulaté knedlíky a vhoďte je do vroucí osolené vody. Vařte podle velikosti 3 až 5 minut. Na talíři je rozkrojte a přelijte višňovou nebo jinou ovocnou omáčkou. Když vše doplníte kysanou smetanou, sklidíte zasloužené ovace.

autor: Petr Stupka

Související

  • Jak využít jahody? Bublanina, jahodový dort s tvarohem, tartar, osvěžující koktejly

    Jahody jsou symbolem začínajícího léta a také blahodárným zdrojem síly a energie. Pomáhají mimo jiné očistit tělo od jedovatých látek a zmírnit některé obtíže při trávení.

  • Jahodová Pavlova

    Pavlova je australský dezert pojmenovaný po ruské primabaleríně Anně Pavlové. Připravuje se tak, že se sušené kousky sněhové hmoty kombinují se šlehačkou a ovocem.

  • Jahodový dezert Šarlota

    Charlotte je francouzský dezert upravený do formy, která se plní cukrářskými piškoty, ovocem a jemným krémem nejčastěji ze žloutků. Recept na Šarlotu nabízí Petr Stupka.