Dýňová polévka
Populární polévka z dýně hokaido a další zeleniny patří k závěru léta. Je jen na vás, jak její chuť doladíte. Recept kulináře Petra Stupky preferuje orientální styl.
- 300 gramů dýně hokaido
- 100 gramů cibule
- 120 gramů kořenové zeleniny
- 100 gramů cukety
- 80 gramů vařených brambor
- 60 gramů přepuštěného másla
- 40 gramů jemných ovesných vloček
- 600 mililitrů zeleninového vývaru
- 150 mililitrů kysané smetany
- sůl, kari koření, případně mleté chilli
- Na bylinkové pesto: 120 mililitrů olivového oleje, umáčknutá hrst bylinek, stroužek česneku, sůl
Na přepuštěném másle nejprve opékejte cibuli. Přidejte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Jakmile se vše osmahne, přihoďte stejně nastrouhanou dýni i se slupkou. Vše chvíli opékejte, neboť tím polévka získá lepší chuť.
Když zelenina zavoní, přisypte do směsi kari koření a ovesné vločky. Vše důkladně promíchejte a vzápětí přilijte zeleninový vývar.
Polévku osolte a přidejte do hrnce nastrouhanou cuketu a předem uvařenou bramboru. Následně vše asi pět až sedm minut povařte. Nakonec polévku rozmixujte ponorným mixérem.
Při podávání doplňte kysanou smetanou a bylinkovým pestem, popřípadě i máslovými krutonky nebo jiným opečeným pečivem.
Bylinkové pesto připravíte snadno pouhým rozmixováním čistých bylinek s olejem, česnekem a solí. Můžete volit kombinace bylinek, například petrželová, celerová a libečková nať nebo bazalka a petrželová nať.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.