Dýňová polévka

Populární polévka z dýně hokaido a další zeleniny patří k závěru léta. Je jen na vás, jak její chuť doladíte. Recept kulináře Petra Stupky preferuje orientální styl.

Ingredience
  • 300 gramů dýně hokaido
  • 100 gramů cibule
  • 120 gramů kořenové zeleniny
  • 100 gramů cukety
  • 80 gramů vařených brambor
  • 60 gramů přepuštěného másla
  • 40 gramů jemných ovesných vloček
  • 600 mililitrů zeleninového vývaru
  • 150 mililitrů kysané smetany
  • sůl, kari koření, případně mleté chilli
  • Na bylinkové pesto: 120 mililitrů olivového oleje, umáčknutá hrst bylinek, stroužek česneku, sůl

Na přepuštěném másle nejprve opékejte cibuli. Přidejte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Jakmile se vše osmahne, přihoďte stejně nastrouhanou dýni i se slupkou. Vše chvíli opékejte, neboť tím polévka získá lepší chuť.

Když zelenina zavoní, přisypte do směsi kari koření a ovesné vločky. Vše důkladně promíchejte a vzápětí přilijte zeleninový vývar.

Polévku osolte a přidejte do hrnce nastrouhanou cuketu a předem uvařenou bramboru. Následně vše asi pět až sedm minut povařte. Nakonec polévku rozmixujte ponorným mixérem.

Při podávání doplňte kysanou smetanou a bylinkovým pestem, popřípadě i máslovými krutonky nebo jiným opečeným pečivem.

Bylinkové pesto připravíte snadno pouhým rozmixováním čistých bylinek s olejem, česnekem a solí. Můžete volit kombinace bylinek, například petrželová, celerová a libečková nať nebo bazalka a petrželová nať.

Mohlo by vás zajímat