Krémová cuketová polévka
Tento pokrm snadno připravíte během patnácti minut. Krémová polévka z cuket bude chutnat všem, říká kulinář a autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.
- cuketa
- olej
- cibule
- mrkev
- celer
- drcený kmín
- bylinková sůl
- ovesné vločky
- máslo
- voda nebo vývar
Na oleji opékejte drobně nakrájenou cibuli. Přidejte trochu jemně nastrouhané mrkve a celeru a špetku drceného kmínu. Když vše zavoní, přisypte hrst pomletých ovesných vloček a kousek másla.
Vše promíchejte. Přidejte nastrouhanou cuketu, bylinkovou sůl a trochu vody nebo vývaru. Aby byla polévka patřičně hustá a chutná, s cuketou nešetřete. Vše vařte intenzivně 3 až 5 minut.
Poté přidejte smetanu a tyčovým mixérem polévku do hladka rozmixujte.
Polévku na talíři doplňte kapkami dýňového nebo jiného cenného oleje. Můžete také na ozdobu rozmixovat do olivového oleje čerstvou majoránku, bazalku či jinou bylinku.
Pro bezlepkovou variantu polévku zahustěte pohankovou moukou nebo nastrouhanou, předem uvařenou bramborou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka