Zapečené cukety na tři způsoby, placky, smažená cuketa

Gratinované, česky řečeno zapékané, cukety můžete připravit na mnoho způsobů. Pokrm může mít konzistenci sekané fáše ztužené vejci nebo můžete zvolit vrstvení jednotlivých surovin, které nakonec zalijete vejci rozšlehanými ve smetaně. V pokrmu by neměl chybět sýr.

V rýžových nudlích

Kostičky cukety zprudka opečte s cibulí a přidejte trochu kari. Směs zamíchejte do předem vařených rýžových nudlí spolu s kousky syrového rybího filé. Přidejte posekané bylinky a vejce rozšlehané s bramborovým škrobem a solí. Vše upečte v tukem vymazané nádobě.

Houbařské

Nejprve si připravte na pánvi houbovou míchanici z drobně pokrájených hub. Uvařte ve slupce brambory. Plátky cukety předem krátce a intenzivně osmahněte, osolte a okořeňte směsí na steaky či grilovanou zeleninu.

Do sádlem vymazaného pekáče vrstvěte plátky brambor, houbovou míchanici a plátky cukety. Můžete přidat i slaninu. Vše pečte pozvolna asi hodinu, nakonec zvyšte teplotu a zasypejte strouhaným sýrem.

Italské

Cuketu, rajčata a lilek nakrájejte na stejnoměrná kolečka. Na plech vyložený pečicím papírem pak skládejte do sloupečků vždy kolečko cukety, rajčete a lilku. Důležité je každý kousek zeleniny trochu osolit a okořenit, například česnekovou solí, pepřem, trochu chilli. Pak už jen nechte rozpékat v troubě. Nakonec každou hromádku zeleniny posypte strouhaným parmazánem a krátce dopečte.

Placky z cukety

Asi nejpopulárnější jsou z cuket bramboráky. Tuto lahůdku můžete pozměnit pomocí koření a kombinací různých surovin.

Cuketové placky

Velmi rád doplňuji nahrubo nastrouhanou cuketu jáhlovou, pohankovou ale i cizrnovou moukou a spolu s česnekem přidávám orientální koření nebo provensálské bylinky. Aby vše drželo pohromadě, zajistí vejce a trochu škrobové moučky. Často přidávám do těsta nastrouhaný sýr, kousíčky šunky, pomleté škvarky.

Stejně jako připravíte třeba kapustové karbanátky, můžete do semletého masa přidat nastrouhanou cuketu. Ideální je ji po nastrouhání osolit a nechat pustit šťávu. Velmi často používám polovinu syrového mletého masa a druhou část tvoří cuketa a semletý uzený bok. Když do takových karbanátků přidáte cibuli, nezapomeňte ji předem na troše oleje opéci aby zavoněla a změkla.

Smažená cuketa

Připravte si těstíčko z vejce, trochu smetany, trochu mouky a více parmazánu. Do této směsi namáčejte proužky či kolečka cukety a smažte.

Tip: Smažené květy cukety

Na mnoha místech jsou vyhledávanou lahůdkou. Můžete je jenom máčet ve vinném těstíčku a krátce smažit. V severní Itálii se připravují také květy plněné čerstvým sýrem a bylinkami. Pokud máte možnost, určitě vyzkoušejte, třeba jen jako chuťovku ke sklenici vína.

Další tip Petra Stupky: „Cukendegs“

Nejenom šunka ale i opečené plátky cukety jsou skvělé s vejci. Na pánvi zprudka opékejte kolečka cukety s kousky slaniny. Otočte, osolte a vyklepněte na ně vejce. Nechte zvolna srazit tak, aby se bílek zpevnil a žloutky zůstaly tekuté.

Související