Cukety netradičně? Co takhle cuketový dort podle receptu z jižní Francie?
Podobně jako se používá mrkev, dýně hokaido nebo jablka do těst na různé koláče a dorty, můžeme využít i cuketu. Těsto moučníků s cuketou je vláčné a velice chutné. Kulinář Petr Stupka nabízí recept z jihu Francie.
Suroviny:
180 gramů hladké mouky
150 gramů celozrnné pšeničné mouky
500 mililitrů nastrouhaných cuket
250 gramů třtinového cukru
50 gramů hořkého kakaa
2 lžičky jedlé sody
1 lžička perníkového koření
100 gramů másla (nebo 120 mililitrů oleje)
3 vejce
špetka soli
Vejce a cukr šlehejte do pěny. Pak vmíchejte rozpuštěné máslo, sůl a nastrouhanou cuketu. Všechny sypké ingredience důkladně promíchejte a poté postupně zapracujte do řídké směsi.
Pečte ve vymaštěné a moukou vysypané dortové formě zhruba 45 minut při 170 stupních.
Hotový dort můžete potírat marmeládou a polévat čokoládovou polevou. Hodí se i cukrová poleva s citronem, sypání praženými mandlemi a podobně.
Související
-
Dort „jako sachr“
Jednoduchý recept kulináře Petra Stupky přinese zaručený výsledek. Dezert, který připomíná tradiční vídeňský sachr dort, potěší členy rodiny i nečekanou návštěvu.
-
Nepečený mrkvový dort
Mrkev patří mezi nejpoužívanější kořenovou zeleninu a tělu dodá řadu prospěšných látek. Kromě mrkvového salátu si zkuste pochutnat třeba i na zdravém mrkvovém dortu .
-
Jak využít jahody? Bublanina, jahodový dort s tvarohem, tartar, osvěžující koktejly
Jahody jsou symbolem začínajícího léta a také blahodárným zdrojem síly a energie. Pomáhají mimo jiné očistit tělo od jedovatých látek a zmírnit některé obtíže při trávení.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.