Cukety netradičně? Co takhle cuketový dort podle receptu z jižní Francie?

Podobně jako se používá mrkev, dýně hokaido nebo jablka do těst na různé koláče a dorty, můžeme využít i cuketu. Těsto moučníků s cuketou je vláčné a velice chutné. Kulinář Petr Stupka nabízí recept z jihu Francie.

Suroviny:
180 gramů hladké mouky
150 gramů celozrnné pšeničné mouky
500 mililitrů nastrouhaných cuket
250 gramů třtinového cukru
50 gramů hořkého kakaa
2 lžičky jedlé sody
1 lžička perníkového koření
100 gramů másla (nebo 120 mililitrů oleje)
3 vejce
špetka soli

Vejce a cukr šlehejte do pěny. Pak vmíchejte rozpuštěné máslo, sůl a nastrouhanou cuketu. Všechny sypké ingredience důkladně promíchejte a poté postupně zapracujte do řídké směsi.

Pečte ve vymaštěné a moukou vysypané dortové formě zhruba 45 minut při 170 stupních.

Hotový dort můžete potírat marmeládou a polévat čokoládovou polevou. Hodí se i cukrová poleva s citronem, sypání praženými mandlemi a podobně.

Odebírat podcast

Související