Nepečený mrkvový dort

Mrkev patří mezi nejpoužívanější kořenovou zeleninu a tělu dodá řadu prospěšných látek. Kromě mrkvového salátu si zkuste pochutnat třeba i na mrkvovém dortu podle receptu Štěpánky Kutišové.

Na citrónovou ledovou vrstvu:

2 šálky kešu ořechů namočených přes noc
½ šálku čerstvé citronové šťávy
¼ šálku javorového sirupu
1 polévková lžíce vanilky
½ šálku kokosového oleje

Rozmixujte společně kešu, citronovou šťávu, javorový sirup, vanilku a přidejte čistou vodu až do docílení jemně krémové konzistence. Postupně přidávejte kokosový olej, stále mixujte. Dejte do lednice na 30 minut, aby se směs snadno roztírala.

Na mrkvovou vrstvu:

1 šálek kešu ořechů
2 šálky strouhaného kokosu
1 šálek mletých mandlí
2 velké oloupané a nastrouhané mrkve
1 šálek rybízu
2 čajové lžičky skořice
2 čajové lžičky muškátového oříšku
1 lžička vanilky
2 špetky soli
1 polévková lžíce citronové kůry
½ šálku datlí
¼ šálku javorového sirupu
¼ šálku kokosového oleje

Smíchejte mandle, kešu a polovinu kokosu. Mixujte. Tuto směs smíchejte ve velké míse se zbývajícím kokosem, mrkví, kořením, rybízem, skořicí, muškátovým ořechem, vanilkou a citronem.

V mixéru rozmixujte citronovou šťávu, datle, javorový sirup (můžete nahradit stévií) a kokosový olej. Přidejte mokrou směs do suché a rozmíchejte.

Do formy střídavě pokládejte vrstvu mrkvovou a citrónovou. Chlaďte.

Související

  • Zdravé míša řezy. Nikdo nepozná, že jsou z fazolí

    Mlsání bez výčitek. Spoustu sladkostí je možné upéct ve zdravé variantě. Tyto míša řezy neobsahují mouku ani cukr, ale každý si pochutná.

  • Raw višňový cheesecake s mandlovou krustou

    Třešně tlumí bolest. Raději než po lécích, které se dnes nadužívají, sáhněte po vaničce s těmito drobnými červenými plody a využijte je také při přípravě zdravých dezertů.

  • Nepečený jablečný koláč

    Koláče z jablek patří k podzimu. Zkuste ale tentokrát připravit dezert netradičně. Odbornice na zdravou výživu Štěpánka Kutišová nabízí svůj recept na nepečený raw koláč.