Raw višňový cheesecake s mandlovou krustou
Třešně tlumí bolest. Raději než po lécích, které se dnes běžne nadužívají, sáhněte po vaničce s těmito drobnými červenými plody a využijte je také při přípravě zdravých dezertů. O svůj recept se podělila dietoložka Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.
Suroviny na mandlovou krustu:
5 lžic javorového sirupu
4 šálky mandlí
špetka soli
Suroviny na náplň:
1,5 šálku kešu ořechů namočených ve vodě na tři hodiny
¼ šálku + 2 dvě lžíce javorového sirupu nebo medu
½ lžíce vanilkového extraktu
¼ šálku + 2 lžíce kokosového oleje
1/3 šálku citronové šťávy
špetka soli
Suroviny na vrchní vrstvu:
1,5 šálku kešu ořechů namočených na tři hodiny
2 šálky třešní bez pecek
¾ šálku + 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
¼ šálku citronové šťávy
½ lžíce vanilkového extraktu
¼ šálku + 2 lžíce kokosového oleje
špetka soli
Na spodní krustu rozmixujeme mandle v mixéru nebo robotu. Přidáme sirup a sůl. Použijeme trochu vody, pokud je potřeba, na vytvoření vlhké směsi. Zmáčkneme do formy, pokryjeme směsí dno a boky.
Rozmixujeme ingredience na náplň do jemné konzistence. Vlijeme na krustu a dáme do mrazáku, zatímco si připravujeme třešňovou vrstvu.
Ingredience na vrchní třešňovou vrstvu rozmixujeme v mixéru do jemné konzistence. Vlijeme na připravený a chlazený základ a můžeme dozdobit čerstvými třešněmi. Dáme dort do mrazáku na čtyři hodiny nebo přes noc.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.