Nepečený jablečný koláč

Koláče z jablek a štrúdly patří k podzimu. Zkuste ale tentokrát připravit dezert netradičně. Štěpánka Kutišová, odborná garantka pořadu Přírodní lékárna, nabízí svůj recept na nepečený raw koláč.

Ingredience
  • 1 balení kešu ořechů (80 až 100 gramů)
  • cca jeden šálek kokosu
  • cca jeden a půl šálku datlí (např. jedno balení 250 gramů)
  • 1 banán
  • větší hrst rozinek
  • jablka (asi 4 větší)
  • skořice
  • tři hřebíčky

V kuchyňském robotu rozmixujeme kešu ořechy s kokosem a datlemi (pokud budou sušší, je třeba je předem namočit). Získáme pevnou hmotu, která tvoří těsto na koláč.

Hmotu naneseme do formy vyložené pečicím papírem, stěrkou rozetřeme rovnoměrně po celé ploše formy a dáme do ledničky chladit.

Jablka oloupeme, nakrájíme na kousky, mírně podlijeme, okořeníme skořicí a hřebíčkem, na doslazení přidáme rozinky a dáme dusit. Sundáme z plotny, necháme vychladnout a bez hřebíčku rozmixujeme s jedním banánem a případně dalším kokosem, který pomůže hmotu zahustit.

Naneseme jablečnou hmotu na těsto a ozdobíme (například sekanými pistáciemi a semínky granátového jablka). Dáme chladit na nejméně jednu hodinu do ledničky.

Obměna: Borůvková verze koláče

Na horní vrstvu v robotu rozmixujeme asi 500 gramů rozmrazených borůvek (případně přidáme pro pikantní chuť šálek rybízu) s jedním větším zralým banánem, nebo mangem, případně několika datlemi, které bobulové plody přiměřeně dosladí. Zdobíme lesním ovocem.

Související

  • Jablka s ovesnou krustou aneb Jablečný koláč po americku

    Jablka jsou dietní, upravují žaludeční potíže a také z nich můžete připravit řadu vynikajících pokrmů. Jako zdravý dezert se hodí jablečný koláč podle Štěpánky Kutišové.

  • Raw borůvkový dort

    Borůvky jsou nabity zdraví prospěšnými látkami. Zkuste z nich vykouzlit trochu netradiční, ale o to zdravější, dezert. Doporučila ho v pořadu Přírodní lékárna dietoložka.

  • Dýňový koláč (bez lepku, cukru, laktózy)

    Recept na zdravý dezert bezlepkové mouky slazený javorovým sirupem s dýní nabídla v pořadu Přírodní lékárna diabetoložka Štěpánka Kutišová.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.