Jablka s ovesnou krustou aneb Jablečný koláč po americku

Jablečný koláč, jablka, pečení

Jablka jsou dietní, upravují různé žaludeční potíže a také z nich můžete připravit celou řadu vynikajících pokrmů. Jako zdravý dezert se hodí jablečný koláč podle Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.

Suroviny:
8 velkých jablek (asi 1,5 kilogramu)
1,5 šálku ovesných vloček
1/3 šálku kokosového cukru nebo javorového sirupu
¼ šálku vlašských ořechů
2 lžíce kokosového oleje nebo kvalitního másla
3 lžíce alternativního mléka (kokosové, mandlové)
případně lžička skořice

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, krátce povaříme a nakrájíme. Plátky jablek naskládáme na dno menšího pekáče, podle chuti posypeme skořicí.

V míse smícháme vločky, cukr nebo sirup, pokrájené vlašské ořechy, rozpuštěný olej nebo máslo. Pokapeme mlékem a zamícháme. Získáme tak drobenku, kterou pokryjeme jablka v pekáči.

Povrch pekáče překryjeme alobalem a pečeme při 175°C asi 45 minut. Odstraníme alobal a ještě chvíli pečeme, dokud nezačnou jablka dole pracovat nebo dokonce trochu bublat. Podáváme teplé.