Jablka s ovesnou krustou aneb Jablečný koláč po americku

Jablka jsou dietní, upravují různé žaludeční potíže a také z nich můžete připravit celou řadu vynikajících pokrmů. Jako zdravý dezert se hodí jablečný koláč podle Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.

Ingredience
  • 8 velkých jablek (asi 1,5 kilogramu)
  • 1,5 šálku ovesných vloček
  • 1/3 šálku kokosového cukru nebo javorového sirupu
  • ¼ šálku vlašských ořechů
  • 2 lžíce kokosového oleje nebo kvalitního másla
  • 3 lžíce alternativního mléka (kokosové, mandlové)
  • případně lžička skořice

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, krátce povaříme a nakrájíme. Plátky jablek naskládáme na dno menšího pekáče, podle chuti posypeme skořicí.

V míse smícháme vločky, cukr (nebo sirup), pokrájené vlašské ořechy, rozpuštěný olej nebo máslo. Pokapeme mlékem a zamícháme. Získáme tak drobenku, kterou pokryjeme jablka v pekáči.

Povrch pekáče překryjeme alobalem a pečeme při 175°C asi 45 minut. Odstraníme alobal a ještě chvíli pečeme, dokud nezačnou jablka dole pracovat nebo dokonce trochu bublat. Podáváme teplé.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Děsivá freska válečné krajiny, u které se nepřestávám smát.

Petr Gojda, slovesný dramaturg, Centrum výroby Českého rozhlasu

Osudy dobrého vojáka Švejka

Osudy dobrého vojáka Švejka KOMPLET

Koupit

Pro jedny šťastný blb a ignorant, pro druhé vychytralý šašek. Pro nadporučíka Lukáše boží dobytek. Pro jedny ikona totálního odcizení a nihilismu, pro jiné bojovník proti válce, pro další anti světec a antihrdina. Čte Oldřich Kaiser