Jablka s ovesnou krustou aneb Jablečný koláč po americku
Jablka jsou dietní, upravují různé žaludeční potíže a také z nich můžete připravit celou řadu vynikajících pokrmů. Jako zdravý dezert se hodí jablečný koláč podle Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.
- 8 velkých jablek (asi 1,5 kilogramu)
- 1,5 šálku ovesných vloček
- 1/3 šálku kokosového cukru nebo javorového sirupu
- ¼ šálku vlašských ořechů
- 2 lžíce kokosového oleje nebo kvalitního másla
- 3 lžíce alternativního mléka (kokosové, mandlové)
- případně lžička skořice
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, krátce povaříme a nakrájíme. Plátky jablek naskládáme na dno menšího pekáče, podle chuti posypeme skořicí.
V míse smícháme vločky, cukr (nebo sirup), pokrájené vlašské ořechy, rozpuštěný olej nebo máslo. Pokapeme mlékem a zamícháme. Získáme tak drobenku, kterou pokryjeme jablka v pekáči.
Povrch pekáče překryjeme alobalem a pečeme při 175°C asi 45 minut. Odstraníme alobal a ještě chvíli pečeme, dokud nezačnou jablka dole pracovat nebo dokonce trochu bublat. Podáváme teplé.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.