Dýňový koláč (bez lepku, cukru, laktózy)
Recept na zdravý dezert bezlepkové mouky slazený javorovým sirupem s dýní nabídla v pořadu Přírodní lékárna diabetoložka Štěpánka Kutišová.
Krusta:
- 1 šálek mandlové mouky (nebo mletých loupaných mandlí)
- 1 šálek tapiokové mouky (nebo jiné bezlepkové)
- ¼ až ½ lžičky soli
- 4 až 5 polévkových lžic studeného nesoleného farmářského másla nebo ghí
- 1 velké domácí vejce
Ve střední míse smícháme mandlovou a další mouku se solí. Přidáme máslo nakrájené na malé kousky a doprostřed směsi klepneme vejce a zamícháme vidličkou.
Pokračujeme v míchání, dokud se nezačne ze směsi formovat koule. Pokud je těsto příliš suché, přidáme velmi malé množství studené vody (asi 1 lžíce).
Zabalíme těsto do pečicího papíru a dáme do ledničky na 1 až 2 hodiny nebo na 20 minut do mrazáku. Předehřejeme troubu na 180 stupňů.
Dáme těsto s papírem na vál, překryjeme dalším papírem a rozválíme. Odstraníme svrchní papír a velmi opatrně těsto přeneseme do kulaté formy. Propícháme střed na několika místech vidličkou, vytvoříme kraje koláče a předpečeme 10 minut tuto krustu.
Náplň:
- 1 a ¾ šálku uvařené dýně
- ½ šálku javorového sirupu
- ½ šálku alternativního mléka (například kešu mléko vytvoříte z ½ šálku kešu mixovaných v šálku vody)
- 2 velká domácí vejce
- 2 až 4 lžíce tapiokového škrobu na zahuštění dýně
- 2 až 3 lžičky perníkového koření
Ingredience na náplň dáme do mixéru a vše rozmixujeme dohladka.
Nalijeme na předpečenou krustu a pečeme dalších 50 až 60 minut.
Necháme při pokojové teplotě asi hodinu vychladit. Potom uložíme do ledničky a necháme koláč stát tři hodiny.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.