Javorový sirup do čaje i dezertů. Toto zdravé sladidlo vás zbaví příčiny mnoha nemocí

8. prosinec 2017

Javorovému sirupu se dostalo velké pocty, když se na jeho počest konalo první světové sympozium v San Francisku. Vědci sdíleli výzkum na téma pozitivních účinků sirupu na zánět, infekce a střevní mikrobiom.

Javorový sirup se získává výhradně v severní Americe. Tradičně ho užívali domorodci pro jeho léčebné účinky. Indiáni nařezávali kůru cukrového javoru a sbírali vytékající šťávu, která jim po staletí pomáhala překonávat infekční choroby. Vynalézaví Evropané začali používat nebozízek a šťávu stáčeli.

V současné době je při koupi javorového sirupu potřeba hledět na jeho čistotu tak, aby neobsahoval přídatné látky a jiné, levnější druhy cukru nebo cukrového sirupu.

Javorový sirup obsahuje přirozenou vlákninu, která povzbuzuje růst pozitivních střevních bakterií a posiluje imunitní systém. Potlačuje chronický zánět, který je příčinou mnoha nemocí, například artritidy, Alzheimerovy choroby a rakoviny. Zánět je také jedním ze spouštěčů jaterních problémů, metabolického syndromu a poškození mozku.

Čtěte také

Nedávný výzkum McGillovy univerzity zjistil, že javorový sirup výrazně posiluje efekt antibiotik. Tyto výsledky mají velmi slibné prognózy do budoucna pro likvidaci virů a superbakterií rezistentních na antibiotika, které pravděpodobně budou svět v blízké budoucnosti trápit.

Čistý javorový sirup také obsahuje mnoho antioxidantů a klíčové vitamíny a minerály (draslík, vápník, mangan, zinek, železo, fosfor, vitamíny B, riboflavin).

Pomáhá k rovnováze střevní mikroflóry. Stav trávicího ústrojí je přitom zásadní pro fungování imunitního systému a zdravý imunitní systém chrání tělo proti chronickému zánětu, který stojí na pozadí mnoha nemocí.

Palačinky s malinami a javorovým sirupem

K získání jednoho litru javorového sirupu je zapotřebí 40 litrů javorové šťávy, a proto je jeho výroba drahá. Na trhu se objevuje mnoho imitací, které jsou vyrobeny z levných náhrad. Cena pravého javorového sirupu je ale vyvážena bohatou chutí.

Vyrábí se ve variantách A až C, kde C je varianta nejtmavší. V zásadě platí, že čím tmavší sirup, tím intenzivnější chuť.

Javorový sirup můžeme použít jako zdravé sladidlo. Dodává studeným i teplým pokrmům zajímavou chuť. Někteří si ho dávají do čaje nebo kávy, obzvláště dobře se hodí do dezertů, ve kterých jsou vlašské i jiné ořechy. Zkuste jím například osladit ovesné palačinky. Dá se použít i při přípravě marinád nebo jako glazura při pečení masa.

Spustit audio

Související