Javorový sirup do čaje i dezertů. Toto zdravé sladidlo vás zbaví příčiny mnoha nemocí
Javorovému sirupu se dostalo velké pocty, když se na jeho počest konalo první světové sympozium v San Francisku. Vědci sdíleli výzkum na téma pozitivních účinků sirupu na zánět, infekce a střevní mikrobiom.
Javorový sirup se získává výhradně v severní Americe. Tradičně ho užívali domorodci pro jeho léčebné účinky. Indiáni nařezávali kůru cukrového javoru a sbírali vytékající šťávu, která jim po staletí pomáhala překonávat infekční choroby. Vynalézaví Evropané začali používat nebozízek a šťávu stáčeli.
V současné době je při koupi javorového sirupu potřeba hledět na jeho čistotu tak, aby neobsahoval přídatné látky a jiné, levnější druhy cukru nebo cukrového sirupu.
Javorový sirup obsahuje přirozenou vlákninu, která povzbuzuje růst pozitivních střevních bakterií a posiluje imunitní systém. Potlačuje chronický zánět, který je příčinou mnoha nemocí, například artritidy, Alzheimerovy choroby a rakoviny. Zánět je také jedním ze spouštěčů jaterních problémů, metabolického syndromu a poškození mozku.
Čtěte také
Nedávný výzkum McGillovy univerzity zjistil, že javorový sirup výrazně posiluje efekt antibiotik. Tyto výsledky mají velmi slibné prognózy do budoucna pro likvidaci virů a superbakterií rezistentních na antibiotika, které pravděpodobně budou svět v blízké budoucnosti trápit.
Čistý javorový sirup také obsahuje mnoho antioxidantů a klíčové vitamíny a minerály (draslík, vápník, mangan, zinek, železo, fosfor, vitamíny B, riboflavin).
Pomáhá k rovnováze střevní mikroflóry. Stav trávicího ústrojí je přitom zásadní pro fungování imunitního systému a zdravý imunitní systém chrání tělo proti chronickému zánětu, který stojí na pozadí mnoha nemocí.
K získání jednoho litru javorového sirupu je zapotřebí 40 litrů javorové šťávy, a proto je jeho výroba drahá. Na trhu se objevuje mnoho imitací, které jsou vyrobeny z levných náhrad. Cena pravého javorového sirupu je ale vyvážena bohatou chutí.
Vyrábí se ve variantách A až C, kde C je varianta nejtmavší. V zásadě platí, že čím tmavší sirup, tím intenzivnější chuť.
Javorový sirup můžeme použít jako zdravé sladidlo. Dodává studeným i teplým pokrmům zajímavou chuť. Někteří si ho dávají do čaje nebo kávy, obzvláště dobře se hodí do dezertů, ve kterých jsou vlašské i jiné ořechy. Zkuste jím například osladit ovesné palačinky. Dá se použít i při přípravě marinád nebo jako glazura při pečení masa.
Související
-
Bolí vás zuby? Začněte žvýkat hřebíček. Nezapomínejte na něj ani při vaření
Hřebíček se odedávna využíval na očistu dechu a ústní hygienu. Za vlády čínské dynastie Chan si lidé, kteří chtěli mluvit s císařem, museli do úst vložit hřebíček.
-
Mochyně neboli physalis je nejen krásný, ale i chutný a zdravý doplněk jídel
Oranžové lampionky mochyně židovské můžeme občas vidět jako výzdobu. Mochyně, která patří do rodu Physalis, je ale víc než jen to, tradičně se užívá i v přírodní medicíně.
-
Obyčejná skořice neobyčejně pomůže diabetikům, ve spojení s medem také tlumí bolest
Máte rádi sladké? Pokud vaše upřímná odpověď zní ano, pak naše upřímná rada zní: Ať vás skořice provází každým dnem! Jedná se totiž o naprosto zásadní koření.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.