Jak si vyrobit domácí čokoládu a další zdravé čokoládové pochoutky

23. březen 2018

Čokoláda patří mezi přírodní léky. V poslední době ji hojně doporučují i kardiologové. Pravidelná konzumace i jedné kostičky kvalitní čokolády snižuje riziko infarktu o 40 až 50 procent.

Čokoláda rozšiřuje cévy a snižuje krevní tlak. Působí jako antioxidant, podporuje bdělost mozku, dodá silnou energetickou vzpruhu a posílí koncentraci.

Vyplatí se naučit se některé jednoduché čokoládové recepty, abychom se mohli těšit i z vlastních výrobků.

Kromě kvalitního kakaového prášku, nejlépe v bio či fair trade kvalitě, potřebujeme jako druhou základní ingredienci kakaové máslo.

Kakaové máslo snižuje známky stárnutí a je skvělé pro péči o citlivou pleť se sklonem k dermatitidám a vyrážkám. Obsahuje látky, které pečují o organismus zvenku i uvnitř. V kombinaci s kakaovým práškem jde o skvělou směs pro zdraví.

Vlastní příprava čokoládových pochoutek se vyplatí, protože máme jistotu, že tyto účinné přírodní látky nezkazíme nešetrnou úpravou a přidáním nadbytečného množství cukru.

Základní recept na domácí čokoládu

Suroviny:
50 gramů kakaového másla
2 polévkové lžíce kakaového prášku
1-2 polévkové lžíce kokosového cukru

Do kastrůlku dáme kakaové máslo a na mírném plameni začneme rozpouštět (nejlépe ve vodní lázni). Přidáme kakaový prášek a mírně dosladíme.

Tekutou směs nalijeme do formiček (například silikonových srdíček nebo mořských plodů) a dáme do mrazničky na hodinu ztuhnout. Z formiček uvolníme a uchováme v chladničce.

Čokoládové pralinky

Na obměnu chutí pralinek můžete přidat některé z těchto ingrediencí: 2 lžíce posekaných mandlí nebo pražených lískových ořechů, 1 lžíce chia semínek, 1 lžička vanilky, 1 lžíce kokosových vloček, ¼ lžičky chilli, ¼ lžičky muškátového oříšku, ¼ až ½ lžičky himálajské soli, 1 lžíce karobu, 2 lžíce drcených kakaových bobů.

Tip: Kořeněné slané pralinky pro gurmány

Suroviny:
¼ lžičky muškátového oříšku
¼ lžičky chilli nebo kajenského pepře
¼ - ½ lžičky himálajské soli
l lžička vanilky
2 lžíce kokosového cukru
50 gramů kakaového másla
2 lžíce kakaového prášku

V kastrůlku rozpustíme kakaové máslo. Přidáme kakaový prášek, často mícháme, přidáme cukr, necháme rozpustit. Přidáme další ingredience a dobře rozmícháme.

Čokoládový chia pudink

Suroviny:
6 lžic chia semínek
2 lžíce kakaového prášku
1 šálek rostlinného mléka
3 lžíce javorového sirupu

Smícháme všechny ingredience v míse a dáme do ledničky přes noc, nebo alespoň na čtyři hodiny. Podáváme zdobené bobulovým ovocem nebo kokosovými lupínky nebo sekanými kakaovými boby.

Čokoládová pěna

Čokoládový avokádový krém

Suroviny:
1 zralé avokádo
kakaový prášek
javorový sirup nebo med
případně vanilková esence

Jednoduchý čokoládový krém vytvoříme rozmixováním zralé dužiny avokáda, kakaového prášku a javorového sirupu nebo medu v mixéru.

Jíme s bobulovým ovocem nebo kokosovými lupínky, sekanými mandlemi či pistáciemi nebo kakaovými boby.

Pečený čokoládový dezert z banánů

Suroviny:
85 gramů másla
2 větší zralé banány
200 gramů 70% čokolády
2 větší vejce
1 polévková lžíce kakaa
½ lžičky mořské soli
3 polévkové lžíce alternativní mouky (např. nopálová, čiroková)

Formu o průměru alespoň 26 centimetrů si vyložíme pečicím papírem, který předem zmačkáme (bude se nám s ním lépe manipulovat).

Ve vodní lázni rozpustíme máslo se solí. Na rovném talířku rozmačkáme banány najemno a přidáme je k máslu. Čokoládu nahrubo posekáme, přidáme ji na lázeň a mícháme. Až bude skoro všechna čokoláda rozpuštěná, stáhneme mísu z vodní lázně a vmícháme postupně obě vejce.

Do jiné mísy prosejeme kakao a alternativní mouku, tuto směs nasypeme k tekuté části a důkladně šleháme několik minut.

Přelijeme do formy a pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů asi 25 minut, nebo až přestane být střed tekutý. Po upečení necháme zchladnout alespoň hodinu.

Čokoládové brownie

Nepečené ořechové brownie

Suroviny:
1 a ½ šálku vlašských ořechů
1 šálek datlí bez pecek
¼ - ½ šálku kakaového prášku

Na polevu:
2 avokáda
½ šálku javorového sirupu
¼ šálku kakaového prášku
2 lžíce kokosového oleje
1 lžička vanilkového extraktu
1/8 lžičky soli

V mixéru rozmixujeme ingredience na brownie. Dáme na malý plech a uložíme do ledničky.

Připravíme si polevu. Rozmixujeme do hladka všechny ingredience, dokud nedostaneme konzistenci hladkého krému.

Polevu naneseme na brownie. Před podáváním zamrazíme a nakrájíme na 12 porcí. Servírujeme s jahodami nebo malinami.

Raw čokoládové cookies s makou

Suroviny:
¾ šálku mandlové mouky
¼ šálku mletého lněného semínka
1/3 šálku kakaového prášku
3 lžíce prášku z maky
3 lžíce kokosové mouky
3 lžíce javorového sirupu
1 lžička vanilkového extraktu
1/8 lžičky soli
½ šálku (plus 1-2 lžíce) vody

Na náplň:
¼ šálku mandlového másla
1 a ½ lžíce prášku z maky
1 lžíce kakaového prášku
3 lžíce kokosového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
3 lžíce rostlinného mléka nebo vody

V mixéru nebo velké míse smícháme všechny suché ingredience na sušenky (mandlovou mouku, mleté lněné semínko, kakao, maku, kokosovou mouku a sůl). Přidáme vanilku a javorový sirup a rozmixujeme.

Nakonec přidáme vodu a dobře zpracujeme, aby se ingredience spojily. Lněné semínko a kokosová mouka velmi absorbují vlhkost. Pokud by směs byla příliš suchá, přidáme jednu až dvě lžíce vody navíc.

Dáme do mísy a chladíme v lednici nejméně dvě hodiny. Rozválíme těsto na sušenky mezi dvěma archy papíru na pečení asi na půl centimetrovou tloušťku. Pomocí tvořítka nebo sklenky vykrajujeme z těsta sušenky. Pokládáme je na pečicí papír a pak dáme do mrazáku, aby se těsto zpevnilo.

Ingredience na náplň rozmixujeme do hladka, podle potřeby přidáme trochu tekutiny. Zpevněné sušenky potřeme náplní, na ni jemně přimáčkneme další sušenku. Vrátíme do mrazáku, aby sušenky ztuhly. Vyndáme několik minut před konzumací.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.