Quinoa je skvělá pro celiaky, můžete ji připravit s chřestem i čokoládou

V současné době je známým faktem, že dostupné a běžně užívané potraviny mají mnohem nižší obsah výživných a ochranných látek, než stejné plodiny pěstované před padesáti či šedesáti lety. Proto jakékoli zpestření jídelníčku je vítáno, jakkoli se jedná o rostliny pro nás někdy i exotické, kterým bývá často vyčítán cizí původ.

Quinoa patří právě mezi plodiny, kterým bychom navzdory cizokrajnému původu měli věnovat pozornost. Na její podporu byl dokonce rok 2013 vyhlášen Mezinárodním rokem quinoy a byla vyzdvižena jako nejvýživnější obilovina vůbec.

Obilovina v klasickém smyslu to však není. Podobně jako domácí pohanku nebo amarant ji můžeme považovat za takzvané pseudoobiloviny. Ty hrají důležitou roli ve výživě celiaků nebo lidí, kteří se ve stravě lepku vzdávají.

Do rizot, kaší, salátů

Quinoa získala český název merlík chilský a podobá se našim jáhlům (prosu). Již zdomácněla v obchůdcích zdravé výživy a připravují se z ní chutné směsi v podobě rizot, snídaňových kaší či studených salátů.

Příprava quinoy je velice jednoduchá. Vaří se podobně jako rýže. Na šálek quinoy použijeme dva šálky vody a za 15 minut na mírné teplotě máme uvařenou quinou. Před vařením ji můžeme pět minut pražit na pánvi.

Čtěte také

Výraznou roli hrála ve výživě domorodých andských kultur a to již před třemi či čtyřmi tisíci lety. Inkové sami ji nazývali matkou obilnin. Objevovala se také často na tamních náboženských obřadech. Proto ji Španělé po příchodu na kontinent začali potlačovat a nutili obyvatelstvo k pěstování pro ně cizorodé pšenice. V současné době však quinoa zažívá velkou renesanci a pěstuje se již i v Evropě.

Kromě celiaků by měla být součástí stravy vegetariánů, neboť obsahuje podstatné množství rostlinných bílkovin a podle některých zdrojů se jedná o komplexní směs esenciálních aminokyselin, což je jev v rostlinné říši nevídaný.

Je bohatá na železo, draslík, vitamíny B. Je dobrým zdrojem hořčíku, zinku, mědi a manganu a obsahuje kyselinu listovou. Je kvalitním zdrojem vlákniny.

Je známo na 1800 druhů merlíku a proto můžeme sehnat pestrobarevné variace rostliny od klasických světlých odrůd, po červená až téměř černá semena. Semena velice rychle klíčí, již po dvou až čtyřech hodinách. Procesu klíčení můžeme využít pro zvýšení výživné hodnoty pokrmu.

Quinoa s vlašskými ořechy

Suroviny:
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 celerový stonek nakrájený na kousky
1 středně velká mrkev nakrájená na kousky
1 střední pokrájená cibule
6 žampionů nakrájených na plátky
2 šálky vody
1 šálek quinoy - 5 minut namočené a následně propláchnuté
½ čajové lžičky černého pepře
½ čajové lžičky sušeného rozmarýnu
1-2 polévkové lžíce sójové tamari omáčky
½ šálku nasekaných vlašských ořechů
¼ šálku posekané petrželky

Na pánvi zahřejte olivový olej, přidejte cibuli, celer a mrkev a míchejte po dobu 5 minut. Přidejte houby a pokračujte s mícháním po dobu jedné minuty. Zamíchejte quinou, vodu, pepř, rozmarýn a sójovou omáčku. Přikryjte a přiveďte k varu.

Potom snižte teplotu a duste 25 minut. Uvařenou quinou smíchejte v míse s ořechy a petrželkou. Podávejte teplé nebo studené.

Čokoládová quinoa

Suroviny:
½ hrnku quinoy
1 hrnek vody
1 hrnek kokosového mléka
2 lžíce kakaa
2 lžíce lněných semínek
25gramů čokolády 75 – 80%
1 lžíce medu
opražené oříšky a plátky kokosu
drobné ovoce

Quinou vařte v čisté vodě 15 minut, až se voda vstřebá. Přidejte kokosové mléko, lněná semínka, kakao, med a nadrobno nasekanou čokoládu. Všechno dobře míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí, aby se dostala ke každému semínku. Přidejte oříšky a plátky kokosu, můžete je předem opražit na pánvi.

Pro lehčí snídaňovu variantu pro dvě osoby zkuste quinou nastavit jedním až dvěma jablky nastrouhanými či nakrájenými na drobné kousky, s nimiž ji povaříte. Čokoláda, kakao a kokosové mléko zůstávají. Místo ořechů zdobte drobným ovocem. Na snídaňové kaše můžete také použít zbylou vařenou quinou, kterou jste předtím použili na přípravu zeleninových pokrmů.

Spustit audio

Související