Čirok je levný, bezlepkový a zdraví prospěšný. Hodí se téměř do všech receptů
Výrobky s názvem česká čiroková mouka se začaly objevovat na pultech obchodů se zdravou výživou. Co to ale vlastně čirok je a jak s ním naložit v kuchyni?
Jedná se o travinu z čeledi lipnicovitých. Existuje řada odrůd a hybridů čiroku, ale nejrozšířenější je čirok dvoubarevný (sorghum bicolor). Ten se dělí na další čtyři variety: čirok zrnový, cukrový, technický a súdánskou trávu.
Čirok nejčastěji slouží jako krmivo, ale připravují se z něj také pokrmy jako kuskus, mouka, kaše, sirup i cukr a používá se při výrobě alkoholických nápojů. Je to celosvětově oblíbená obilnina, která je levná a snadno se pěstuje, takže přispívá k řešení potravinových krizí a hladu.
Pochází pravděpodobně z jihovýchodní Afriky, kde se objevil před dvěma tisíci lety. Dnes se ročně vypěstuje 60 milionů tun čiroku. Hlavním producentem je Afrika následovaná severní Amerikou a Asií. Pěstování čiroku se však již nevyhýbá ani Česká republika.
Čirok je dobrým zdrojem vitamínů a minerálů, například vitamínu B, vápníku, železa, fosforu a draslíku. Jeho otruby obsahují mnoho rostlinných sloučenin, které bojují pro nemocem srdce.
Má také vysoký obsah vlákniny, a tak patří k surovinám s jednoznačně pozitivním vlivem na zdraví a kondici. Vláknina totiž snižuje množství tuků v těle a zlepšuje jejich metabolický profil.
Při jednom z výzkumů vědci testovali protirakovinné účinky čiroku. Ukázalo se, že je schopný zastavovat růst rakoviny tlustého střeva, prsu či kůže. Dále působí protizánětlivě, antioxidačně a pomáhá kontrolovat hladinu cukru diabetikům. Když ve studii nahradili pšeničnou mouku čirokovou, zjistili, že dochází k redukci inzulinové odpovědi a menším výkyvům hladiny glukózy v krvi.
Z hrubě mletého čiroku můžete připravovat kaše, jemně mletý se dá spolu s pšeničnou moukou použít k pečení chleba. Přidávejte ho do receptů pro zvýšení obsahu vlákniny. Chuť ani vzhled pokrmů se nezmění. Protože čirok nemá výraznou chuť, dá se použít téměř ve všech receptech.
V čiroku se nenachází bílkoviny s obsahem lepku typické pro pšenici, žito a ječmen, a proto je bezpečný i pro celiaky nebo osoby s neceliakální lepkovou intolerancí.
Muffiny z čiroku s pomerančovou marmeládou
Suroviny:
1 šálek čirokové mouky
1 šálek bramborového škrobu
1/3 šálku tapiokového škrobu
½ šálku kokosového cukru
1 lžíce prášku do pečiva
1 a ½ lžičky xantanové gumy
1 lžička soli
2 velká vejce
¾ šálku netučného mléka (nebo alternativního mléka)
¼ šálku oleje
¾ šálku jablečné šťávy
½ šálku pomerančové marmelády
1 lžička vanilkového extraktu
½ šálku sušených brusinek
¼ šálku jemně nasekaných vlašských ořechů
Troubu předehřejeme na 190 stupňů. Do velké mísy dáme veškeré suroviny kromě brusinek a ořechů. Elektrickým šlehačem šleháme zpočátku pomalu, pak výkon zvýšíme na střední, aby se suroviny dobře promísily. Vmícháme brusinky a ořechy.
Těsto vlijeme do papírových košíčků připravených ve formě na muffiny. Pro lepší uvolnění těsta můžeme košíček vymazat olejem. Pečeme 20 minut, nebo dokud nejsou muffiny pěkně hnědé a na dotek pevné.
Vyjmeme formu z trouby a pět minut necháme chladnout. Pak muffiny vyklopíme na drátěnou mřížku a necháme vychladnout zcela.
Související
-
Je čas na jarní detox. Pomohou zeleninové šťávy a salát s listy pampelišek
Na jaře mnoho lidí cítí potřebu držet krok s přírodou a trochu se oživit, probudit a rozkvést. Stejně jako rostlinám nám prospěje více vody, čerstvého vzduchu a slunce.
-
Makrela zajistí nižší tlak i cholesterol, zmenší obvod pasu a pomůže proti depresi
Na čem se shodnou zastánci různých dietních směrů, výživoví poradci i lékaři? Že přidat do jídelníčku rybu, zvláště tu mořskou, přináší nesporné benefity pro zdraví.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...