Čirok je levný, bezlepkový a zdraví prospěšný. Hodí se téměř do všech receptů
Výrobky s názvem česká čiroková mouka se začaly objevovat na pultech obchodů se zdravou výživou. Co to ale vlastně čirok je a jak s ním naložit v kuchyni?
Jedná se o travinu z čeledi lipnicovitých. Existuje řada odrůd a hybridů čiroku, ale nejrozšířenější je čirok dvoubarevný (sorghum bicolor). Ten se dělí na další čtyři variety: čirok zrnový, cukrový, technický a súdánskou trávu.
Čirok nejčastěji slouží jako krmivo, ale připravují se z něj také pokrmy jako kuskus, mouka, kaše, sirup i cukr a používá se při výrobě alkoholických nápojů. Je to celosvětově oblíbená obilnina, která je levná a snadno se pěstuje, takže přispívá k řešení potravinových krizí a hladu.
Pochází pravděpodobně z jihovýchodní Afriky, kde se objevil před dvěma tisíci lety. Dnes se ročně vypěstuje 60 milionů tun čiroku. Hlavním producentem je Afrika následovaná severní Amerikou a Asií. Pěstování čiroku se však již nevyhýbá ani Česká republika.
Čirok je dobrým zdrojem vitamínů a minerálů, například vitamínu B, vápníku, železa, fosforu a draslíku. Jeho otruby obsahují mnoho rostlinných sloučenin, které bojují pro nemocem srdce.
Čtěte také
Má také vysoký obsah vlákniny, a tak patří k surovinám s jednoznačně pozitivním vlivem na zdraví a kondici. Vláknina totiž snižuje množství tuků v těle a zlepšuje jejich metabolický profil.
Při jednom z výzkumů vědci testovali protirakovinné účinky čiroku. Ukázalo se, že je schopný zastavovat růst rakoviny tlustého střeva, prsu či kůže. Dále působí protizánětlivě, antioxidačně a pomáhá kontrolovat hladinu cukru diabetikům. Když ve studii nahradili pšeničnou mouku čirokovou, zjistili, že dochází k redukci inzulinové odpovědi a menším výkyvům hladiny glukózy v krvi.
Z hrubě mletého čiroku můžete připravovat kaše, jemně mletý se dá spolu s pšeničnou moukou použít k pečení chleba. Přidávejte ho do receptů pro zvýšení obsahu vlákniny. Chuť ani vzhled pokrmů se nezmění. Protože čirok nemá výraznou chuť, dá se použít téměř ve všech receptech.
V čiroku se nenachází bílkoviny s obsahem lepku typické pro pšenici, žito a ječmen, a proto je bezpečný i pro celiaky nebo osoby s neceliakální lepkovou intolerancí.
Muffiny z čiroku s pomerančovou marmeládou
Suroviny:
1 šálek čirokové mouky
1 šálek bramborového škrobu
1/3 šálku tapiokového škrobu
½ šálku kokosového cukru
1 lžíce prášku do pečiva
1 a ½ lžičky xantanové gumy
1 lžička soli
2 velká vejce
¾ šálku netučného mléka (nebo alternativního mléka)
¼ šálku oleje
¾ šálku jablečné šťávy
½ šálku pomerančové marmelády
1 lžička vanilkového extraktu
½ šálku sušených brusinek
¼ šálku jemně nasekaných vlašských ořechů
Troubu předehřejeme na 190 stupňů. Do velké mísy dáme veškeré suroviny kromě brusinek a ořechů. Elektrickým šlehačem šleháme zpočátku pomalu, pak výkon zvýšíme na střední, aby se suroviny dobře promísily. Vmícháme brusinky a ořechy.
Těsto vlijeme do papírových košíčků připravených ve formě na muffiny. Pro lepší uvolnění těsta můžeme košíček vymazat olejem. Pečeme 20 minut, nebo dokud nejsou muffiny pěkně hnědé a na dotek pevné.
Vyjmeme formu z trouby a pět minut necháme chladnout. Pak muffiny vyklopíme na drátěnou mřížku a necháme vychladnout zcela.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka