Makrela zajistí nižší tlak i cholesterol, zmenší obvod pasu a pomůže proti depresi
Na čem se shodnou zastánci různých dietních směrů, výživoví poradci i lékaři? Že přidat do jídelníčku rybu, zvláště tu mořskou, přináší nesporné benefity pro zdraví.
V současné době se doporučují minimálně dvě porce tučnější ryby týdně k podpoře srdce.
Kromě lososů, tuňáků, sardinek a sleďů jsou dobře dostupné makrely. Z dob dávno minulých je známe v uzené podobě, kdy byly prakticky jediným mořským zástupcem na českém stole, ale nyní je čas oprostit se od sentimentu, zapomenout na uzení a nakoupit zásobu mražených makrel.
Ryba je velká tak akorát, že se nemusí filetovat, a tím je uchráněna od máčení v chlornatých, solných či jiných roztocích, které kvalitu masa razantně zhoršují. Výzkumy její pravidelnou konzumaci spojují s nižším tlakem a cholesterolem, menším obvodem pasu, ochranou proti depresi a udržením zdravých a silných kostí.
Makrela obsahuje velké množství kvalitní bílkoviny a omega-3 nenasycených mastných kyselin, zvláště je bohatá na vitamin B12, selen, niacin, fosfor a další prospěšné látky. Přitom má málo kalorií.
Milióny lidí na celém světě trpí vysokým krevním tlakem. Při studii publikované v časopisu Ateroskleróza mužům podávali tři porce konzervované makrely denně, což vedlo k poklesu tlaku. Jiný výzkum dospěl k závěru, že každodenní pojídání makrely může vést k dlouhodobému poklesu krevního tlaku.
Čtěte také
Makrela může zároveň pomoci s vysokou hladinou cholesterolu, která znepokojuje lékaře kvůli riziku rozvoje srdečně-cévních nemocí. Díky nenasyceným mastným omega-3 kyselinám také chrání proti depresi. Potvrzují to opět studie. Kromě makrely a dalších ryb vyhledávejte probiotická jídla, pobyt venku a techniky úlevy od stresu, abyste efekt ještě zvýšili.
Tučnější ryby jsou dobrým zdrojem vitaminu D. To je v poslední době velmi diskutovaná živina. Má se za to, že jejím nedostatkem trpí až 50 procent populace. Vitamin je klíčový pro zdravé kosti. Podle studie z roku 2013 jsou ženy po menopauze s nízkou hladinou vitaminu D v krvi více ohroženy ztrátou kostní hmoty, křehkostí a zlomeninami. Za tímto účelem nepohrdejte ani českým kaprem, což je typický zástupce tučnějších ryb.
Makrela je bohatá na zdravé tuky a bílkoviny, které udržují pocit sytosti a napomáhají úbytku váhy. Studie potvrzují, že tuky a bílkoviny snižují hladinu hormonu stimulujícího hlad. Diety s vyšším podílem bílkovin také zvyšují množství kalorií spálených po konzumaci jídla. S 20 gramy bílkoviny a 15 gramy tuku na porci je makrela skvělým doplňkem redukční diety.
Quinoa s pečenou makrelou
- 1 šálek quinoy
- šťáva z 1 pomeranče
- 3 lžíce červeného vinného, či jablečného octa
- 1 lžička medu
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 červená cibule
- 100 gramů polníčku, nebo rukoly
- 240 gramů pečené makrely
- sůl
- pepř
Quinou lehce opražíme na pánvi, zalijeme dvěma šálky vody a uvaříme (trvá to asi 15 minut).
Mezitím smícháme šťávu z pomeranče, ocet, med a olej.
Do měkké quinoy vmícháme dresink. Přidáme cibuli, salát, obrané maso z makrely, osolíme a opepříme.
Salát z pečené makrely a červené řepy
- obrané kousky z pečené makrely
- 500 gramů červené řepy
- 2 snítky tymiánu
- 1 bobkový list
- olivový olej
- sůl
- pepř
Utrhneme dva velké pruhy alobalu a položíme je křížem přes sebe. Řepu oloupeme, nakrájíme na měsíčky a položíme na alobal. Přidáme snítku tymiánu a bobkový list, osolíme, opepříme a zakápneme olejem.
Zabalíme a pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia asi 45 minut, dokud řepa nezměkne.
- 100 mililitrů zakysané smetany
- 100 mililitrů jogurtu
- 1 lžíce nastrouhaného křenu
- citronová šťáva
Mezitím si připravíme dresink. Smícháme zakysanou smetanu a jogurt (nebo kokosové mléko jako alternativu), vmícháme křen a citronovou šťávu. Můžeme dresink i osolit a opepřit, ale není to nutné.
Hotovou řepu necháme zchladnout a pak ji rozdělíme na talíře, přidáme kousky obrané makrely a dresink. Podáváme ozdobené zbylým tymiánem.
Související
-
Květák podporuje hubnutí, posiluje imunitu a výtečně pečuje o všechny buňky v těle
Mark Twain kdysi prohlásil: „Květák není nic jiného než zelí s vysokoškolským diplomem.“ Tato zelenina skutečně patří mezi nejmocnější a nejzdravější.
-
Králičí maso je dietní a plné prospěšných látek, připravte zdravé jídlo podle našich receptů
Zdravý životní styl spojujeme se zeleninou, ovocem, ořechy, semínky a vlákninou, ale valná většina z nás potřebuje k uchování kondice a vitality také dobrý zdroj bílkovin.
-
Semínka amarantu se dají opékat i dusit, na pánvi pukají jako popcorn
Zatímco pohanka dodávala sílu čínským bojovníkům a quinoa starým Inkům, amarant platil za posvátnou obilovinu Aztéků. To bylo trnem v oku příchozích Španělů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...