Makrela zajistí nižší tlak i cholesterol, zmenší obvod pasu a pomůže proti depresi
Na čem se shodnou zastánci různých dietních směrů, výživoví poradci i lékaři? Že přidat do jídelníčku rybu, zvláště tu mořskou, přináší nesporné benefity pro zdraví.
V současné době se doporučují minimálně dvě porce tučnější ryby týdně k podpoře srdce.
Kromě lososů, tuňáků, sardinek a sleďů jsou dobře dostupné makrely. Z dob dávno minulých je známe v uzené podobě, kdy byly prakticky jediným mořským zástupcem na českém stole, ale nyní je čas oprostit se od sentimentu, zapomenout na uzení a nakoupit zásobu mražených makrel.
Ryba je velká tak akorát, že se nemusí filetovat, a tím je uchráněna od máčení v chlornatých, solných či jiných roztocích, které kvalitu masa razantně zhoršují. Výzkumy její pravidelnou konzumaci spojují s nižším tlakem a cholesterolem, menším obvodem pasu, ochranou proti depresi a udržením zdravých a silných kostí.
Makrela obsahuje velké množství kvalitní bílkoviny a omega-3 nenasycených mastných kyselin, zvláště je bohatá na vitamin B12, selen, niacin, fosfor a další prospěšné látky. Přitom má málo kalorií.
Milióny lidí na celém světě trpí vysokým krevním tlakem. Při studii publikované v časopisu Ateroskleróza mužům podávali tři porce konzervované makrely denně, což vedlo k poklesu tlaku. Jiný výzkum dospěl k závěru, že každodenní pojídání makrely může vést k dlouhodobému poklesu krevního tlaku.
Čtěte také
Makrela může zároveň pomoci s vysokou hladinou cholesterolu, která znepokojuje lékaře kvůli riziku rozvoje srdečně-cévních nemocí. Díky nenasyceným mastným omega-3 kyselinám také chrání proti depresi. Potvrzují to opět studie. Kromě makrely a dalších ryb vyhledávejte probiotická jídla, pobyt venku a techniky úlevy od stresu, abyste efekt ještě zvýšili.
Tučnější ryby jsou dobrým zdrojem vitaminu D. To je v poslední době velmi diskutovaná živina. Má se za to, že jejím nedostatkem trpí až 50 procent populace. Vitamin je klíčový pro zdravé kosti. Podle studie z roku 2013 jsou ženy po menopauze s nízkou hladinou vitaminu D v krvi více ohroženy ztrátou kostní hmoty, křehkostí a zlomeninami. Za tímto účelem nepohrdejte ani českým kaprem, což je typický zástupce tučnějších ryb.
Makrela je bohatá na zdravé tuky a bílkoviny, které udržují pocit sytosti a napomáhají úbytku váhy. Studie potvrzují, že tuky a bílkoviny snižují hladinu hormonu stimulujícího hlad. Diety s vyšším podílem bílkovin také zvyšují množství kalorií spálených po konzumaci jídla. S 20 gramy bílkoviny a 15 gramy tuku na porci je makrela skvělým doplňkem redukční diety.
Quinoa s pečenou makrelou
- 1 šálek quinoy
- šťáva z 1 pomeranče
- 3 lžíce červeného vinného, či jablečného octa
- 1 lžička medu
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 červená cibule
- 100 gramů polníčku, nebo rukoly
- 240 gramů pečené makrely
- sůl
- pepř
Quinou lehce opražíme na pánvi, zalijeme dvěma šálky vody a uvaříme (trvá to asi 15 minut).
Mezitím smícháme šťávu z pomeranče, ocet, med a olej.
Do měkké quinoy vmícháme dresink. Přidáme cibuli, salát, obrané maso z makrely, osolíme a opepříme.
Salát z pečené makrely a červené řepy
- obrané kousky z pečené makrely
- 500 gramů červené řepy
- 2 snítky tymiánu
- 1 bobkový list
- olivový olej
- sůl
- pepř
Utrhneme dva velké pruhy alobalu a položíme je křížem přes sebe. Řepu oloupeme, nakrájíme na měsíčky a položíme na alobal. Přidáme snítku tymiánu a bobkový list, osolíme, opepříme a zakápneme olejem.
Zabalíme a pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia asi 45 minut, dokud řepa nezměkne.
- 100 mililitrů zakysané smetany
- 100 mililitrů jogurtu
- 1 lžíce nastrouhaného křenu
- citronová šťáva
Mezitím si připravíme dresink. Smícháme zakysanou smetanu a jogurt (nebo kokosové mléko jako alternativu), vmícháme křen a citronovou šťávu. Můžeme dresink i osolit a opepřit, ale není to nutné.
Hotovou řepu necháme zchladnout a pak ji rozdělíme na talíře, přidáme kousky obrané makrely a dresink. Podáváme ozdobené zbylým tymiánem.
Související
-
Květák podporuje hubnutí, posiluje imunitu a výtečně pečuje o všechny buňky v těle
Mark Twain kdysi prohlásil: „Květák není nic jiného než zelí s vysokoškolským diplomem.“ Tato zelenina skutečně patří mezi nejmocnější a nejzdravější.
-
Králičí maso je dietní a plné prospěšných látek, připravte zdravé jídlo podle našich receptů
Zdravý životní styl spojujeme se zeleninou, ovocem, ořechy, semínky a vlákninou, ale valná většina z nás potřebuje k uchování kondice a vitality také dobrý zdroj bílkovin.
-
Semínka amarantu se dají opékat i dusit, na pánvi pukají jako popcorn
Zatímco pohanka dodávala sílu čínským bojovníkům a quinoa starým Inkům, amarant platil za posvátnou obilovinu Aztéků. To bylo trnem v oku příchozích Španělů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.