Semínka amarantu se dají opékat i dusit, na pánvi pukají jako popcorn

1. září 2017
Amarant

Zatímco pohanka dodávala sílu čínským bojovníkům a quinoa starým Inkům, amarant platil za posvátnou obilovinu Aztéků. To bylo trnem v oku příchozích Španělů, takže netrvalo dlouho a Hernán Cortéz dal spálit amarantová pole.

Podobně jako dvě předchozí obiloviny ale naštěstí neupadl zcela v zapomnění. Dnes zažívá renesanci. Lidé jej využívají místo pšenice, která samým křížením, šlechtěním a upravováním začala svým konzumentům způsobovat potíže.

Právě na místě bývalého hlavního aztéckého města Tenochtitlán přibývají drobné obchůdky se zdravou výživou, v nichž si Mexičané i turisté kupují vysoce výživné amarantové tyčinky a cihličky s medem a ořechy, takzvané alegrías.

Amarantu se říká také laskavec nebo sloní ucho. Jeho semínka jsou malá asi jako maková a zbarvená ve škále od žluté po smetanovou. Chuť je spíše sladká až oříšková, při vaření si však zpočátku budete trochu zacpávat nos.

Laskavec má nejvyšší obsah bílkovin ze všech obilovin a také jeden z nejvyšších obsahů vlákniny. Dodá tělu hodně železa, vápníku, hořčíku a kyseliny listové. Obsahuje skvalen, který snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá v boji proti rakovině, může zastavit zásobování nádorů krví.

Květy laskavce se v Peru léčí bolesti zubů a horečky, v Ekvádoru je oblíbený rumový koktejl s květy laskavce, jemuž se připisují schopnosti čistit krev a upravovat menstruační cyklus žen. Zjistilo se, že amarant napomáhá při prevenci hyperglykemie a je schopen mírnit komplikace spojené s cukrovkou.

Semínka laskavce jsou tak maličká, že se musí proplachovat v cedníku vyloženém plátnem. Dají se opékat i dusit. Lépe chutnají v tekutinách výrazné chuti, například rajčatové šťávě. Amarant zahustí polévky.

Osmažená semínka na pánvi pukají jako popcorn. Popraskaná semínka poslouží pro obalování ryb a jiných mas nebo jako křupavý posyp na polévky, saláty a dušené pokrmy. Když uvařený laskavec vychladne, získá konzistenci želatiny, což se dá využít při výrobě ovocných džemů bez pektinu. Amarantová mouka se používá při pečení.

Amarantové lívance s ovocem

Suroviny:
½ šálku amarantové mouky
1 šálek celozrnné špaldové mouky
2 lžičky kypřícího prášku
¾ lžičky jedlé sody
2 velká vejce
2 šálky podmáslí nebo alternativního mléka
¼ šálku oleje
čerstvé ovoce, například borůvky či jahody

V míse smícháme suché přísady. V jiné míse smícháme podmáslí, vejce a olej a šlehejte dohladka. Necháme 5 minut odpočinout. Pak smícháme suché a mokré přísady.

Přidáme půl šálku ovoce. Pokud je těstíčko příliš husté, zředíme vodou přidávanou po lžičkách. Na pánvi nebo plotně upečeme lívance. Podáváme s čerstvým ovocem.


Amarantová kaše

Suroviny:
1 šálek amarantu
4 šálky vody
1 polévková lžíce ghí
½ lžičky kmínu
½ lžičky hořčičných semínek
kousek čerstvého zázvoru
½ lžičky soli
½ lžičky jablečného octa nebo citronu
1 lžička kurkumy
hrst dýňových semen

Kaše

Použijeme těžkou litinovou pánev na zahřátí ghí a přidáme mletý kmín, zázvor a hořčičná semínka. Až začnou semínka vyskakovat, přidáme amarant, sůl a vodu. Přivedeme k varu, potom snížíme teplotu, přikryjeme pánev a vaříme asi 25 až 30 minut, dokud kaše nezhoustne.

Sundáme ze sporáku a přidáme dodatečnou lžičku másla nebo ghí na dochucení, jablečný ocet a kurkumu. Posypeme dýňovými semeny.


Chia amarantový pudink

Suroviny:
60 gramů amarantu
kakao
skořice
5 gramů chia semínek
med, citron

Amarant propláchneme a vaříme v 300 mililitrech vody asi 20 minut. Po uvaření přisypeme kakao a skořici. Necháme vychladnout a přimícháme předem namočená chia semínka.

Dochucujeme medem a citronem. Před podáváním směs vychladíme přes noc v ledničce.


Popcorn z amarantu a mexické alegrías

Suroviny:
půl šálku amarantu
3 lžíce kakaa nebo ořechy
rozinky
goji
3 lžíce medu

Tyčinka

Z půl šálku amarantu připravíme popcorn ve vyšším hrnci, který hodně rozehřejeme a necháte semínka amarantu pukat.

Na mírně rozehřátou pánev dáme med, následně přisypeme vypukaná semínka amarantu, přidáme špetku soli, kakao nebo ořechy, rozinky a goji. Vše řádně promícháme a směs natlačíme do malého pekáčku. Necháme zchladnout a krájíme na plátky.

  • Jídlo a zdraví
  • Publicistika
  • recepty
  • zdravá výživa
  • zdravá strava
  • amarant