Semínka amarantu se dají opékat i dusit, na pánvi pukají jako popcorn

21. červenec 2022

Zatímco pohanka dodávala sílu čínským bojovníkům a quinoa starým Inkům, amarant platil za posvátnou obilovinu Aztéků. To bylo trnem v oku příchozích Španělů, takže netrvalo dlouho a Hernán Cortéz dal spálit amarantová pole.

Podobně jako dvě předchozí obiloviny ale naštěstí neupadl zcela v zapomnění. Dnes zažívá renesanci. Lidé jej využívají místo pšenice, která samým křížením, šlechtěním a upravováním začala svým konzumentům způsobovat potíže.

Právě na místě bývalého hlavního aztéckého města Tenochtitlán přibývají drobné obchůdky se zdravou výživou, v nichž si Mexičané i turisté kupují vysoce výživné amarantové tyčinky a cihličky s medem a ořechy, takzvané alegrías.

Amarantu se říká také laskavec nebo sloní ucho. Jeho semínka jsou malá asi jako maková a zbarvená ve škále od žluté po smetanovou. Chuť je spíše sladká až oříšková, při vaření si však zpočátku budete trochu zacpávat nos.

Laskavec má nejvyšší obsah bílkovin ze všech obilovin a také jeden z nejvyšších obsahů vlákniny. Dodá tělu hodně železa, vápníku, hořčíku a kyseliny listové. Obsahuje skvalen, který snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá v boji proti rakovině, může zastavit zásobování nádorů krví.

Čtěte také

Květy laskavce se v Peru léčí bolesti zubů a horečky, v Ekvádoru je oblíbený rumový koktejl s květy laskavce, jemuž se připisují schopnosti čistit krev a upravovat menstruační cyklus žen. Zjistilo se, že amarant napomáhá při prevenci hyperglykemie a je schopen mírnit komplikace spojené s cukrovkou.

Semínka laskavce jsou tak maličká, že se musí proplachovat v cedníku vyloženém plátnem. Dají se opékat i dusit. Lépe chutnají v tekutinách výrazné chuti, například rajčatové šťávě. Amarant zahustí polévky.

Osmažená semínka na pánvi pukají jako popcorn. Popraskaná semínka poslouží pro obalování ryb a jiných mas nebo jako křupavý posyp na polévky, saláty a dušené pokrmy. Když uvařený laskavec vychladne, získá konzistenci želatiny, což se dá využít při výrobě ovocných džemů bez pektinu. Amarantová mouka se používá při pečení.

Amarantová kaše

Ingredience
  • 1 šálek amarantu
  • 4 šálky vody
  • 1 polévková lžíce ghí
  • ½ lžičky kmínu
  • ½ lžičky hořčičných semínek
  • kousek čerstvého zázvoru
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky jablečného octa, nebo citronu
  • 1 lžička kurkumy
  • hrst dýňových semen

Použijeme těžkou litinovou pánev, zahřejeme na ní ghí a přidáme mletý kmín, zázvor a hořčičná semínka. Až začnou semínka vyskakovat, přidáme amarant, sůl a vodu.

Přivedeme k varu, potom snížíme teplotu, přikryjeme pánev a vaříme asi 25 až 30 minut, dokud kaše nezhoustne.

Sundáme ze sporáku a přidáme dodatečnou lžičku másla, nebo ghí na dochucení, jablečný ocet a kurkumu. Posypeme dýňovými semeny.

Chia amarantový pudink

Ingredience
  • 60 gramů amarantu
  • kakao
  • skořice
  • 5 gramů chia semínek
  • med
  • citron

Amarant propláchneme a vaříme v 300 mililitrech vody asi 20 minut.

Po uvaření přisypeme kakao a skořici. Necháme vychladnout a přimícháme předem namočená chia semínka.

Dochucujeme medem a citronem. Před podáváním směs vychladíme přes noc v ledničce.

Popcorn z amarantu a mexické alegrías

Ingredience
  • půl šálku amarantu
  • 3 lžíce kakaa, nebo ořechy
  • rozinky
  • goji
  • 3 lžíce medu

Z půl šálku amarantu připravíme popcorn ve vyšším hrnci, který hodně rozehřejeme a necháme semínka amarantu pukat.

Na mírně rozehřátou pánev dáme med, následně přisypeme vypukaná semínka amarantu, přidáme špetku soli, kakao (nebo ořechy), rozinky a goji.

Vše řádně promícháme a směs natlačíme do malého pekáčku. Necháme zchladnout a krájíme na plátky.

Spustit audio

Související